Efendijev tahab taas Narva linnapeaks saada

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eldar Efendijev (esiplaanil) on end kohalikus poliitikas alati hästi tundnud, samas kui mõnel teisel on tulnud enda tõestamiseks vaeva näha. See foto on tehtud 2007. aasta mais.
Eldar Efendijev (esiplaanil) on end kohalikus poliitikas alati hästi tundnud, samas kui mõnel teisel on tulnud enda tõestamiseks vaeva näha. See foto on tehtud 2007. aasta mais. Foto: Ilja Smirnov

Narvas võimul olevad keskerakondlased otsivad sobivat kandidaati, kes võiks pärast sügisesi kohalikke valimisi linnapea kohal välja vahetada seal kümme ja pool aastat olnud Tarmo Tammiste. 

Võimalikuks uueks linnapeaks peetakse riigikogu liiget Eldar Efendijevit, kes on sajandivahetusel lühikest aega meeri ametis olnud.

Arutelud käivad

Keskerakonna Narva piirkonna juhatuse esimees Andrus Tamme sõnul on ta kohtunud mõningate võimalike keskerakondlastest linnapeakandidaatidega, muuhulgas riigikogu liikme Eldar Efendijevi ja praeguse linnajuhi Tarmo Tammistega.

"Praegu ei saa üheselt öelda, et kellestki saab kindlalt linnapea. Nagu teame, on poliitika eri poolte kokkuleppe asi," selgitas Tamm, et enne oktoobrivalimiste kokkuvõtete tegemist ei tasu ainult ühe keskerakondlaste esitatud kandidaadiga arvestada. "Meie oponendid on enesekindlalt teatanud, et linnapeaks saab konkreetne inimene (Narva sotsiaaldemokraadid seadsid linnapeakandidaadiks riigikogu liikme Jevgeni Ossinovski - toim.), kuid nagu ütleb vanasõna: laskmata karu nahka pole mõtet jagada," lisas keskerakondlaste juht.

Mitu leeri

Võimalik, et Keskerakond, kes on praegu Narva volikogus suures ülekaalus, tuleb valimistel välja isegi mitme nimekirjaga, kuna erakonnakaaslaste vahel on tuntavad erimeelsused ning osade suhted koguni vaenulikud.

Noortekogu seadis aprillis Narva linnapea kandidaadiks laiemale avalikkusele tundmatu 24aastase Tallinna tehnikaülikooli magistrandi Vladimir Kutsi.

Andrus Tamm ise ei soovi end esialgu võimalike linnapeakandidaatide nimistus näha: "Muidugi ei tohi kunagi öelda "ei", kuid pigem tahaksin kultuurivaldkonnas tegutseda, meeri ametikoht piiraks mõnevõrra mu vabadust." Karikatuuride kollektsionääri Andrus Tamme osalusel loodi hiljuti Eesti huumoriliit, ta osaleb samateemalise entsüklopeedia koostamisel ning kavandab muuseumis näitusi.

Praegune linnapea Tarmo Tammiste pole oma edasiste poliitiliste plaanide kohta veel midagi teada andnud. Tartust pärit Tammiste asus Narva täitevvõimu etteotsa 2002. aasta detsembris linnaametnike kutsel.

Efendiejev võtab eeskuju Singapurist

Eldar Efendijev tunnistas, et algul oli ta mõnevõrra segaduses, et üks erakond on esitanud linnas mitu võimalikku linnapeakandidaati. Siiski otsustas ta hakata üheks neist, kuna leidis, et keskerakondlastel on üks eesmärk, programmid võivad aga kandidaatidel vabalt ka erisugused olla.

"Mulle näib, et keskerakondlased on piisavalt tugevad ning võivad pakkuda valijaile erisugust arusaama ühise eesmärgi saavutamiseks," ütles ta kommentaaris Narva nädalalehele Gorod.

Efendijev tunnistas sedagi, et linnapeaperioodile järgnenud aastate jooksul on ta hakanud seda kriitiliselt hindama. Riigikogus olles tegeles ta küsimusega, miks on Eestis ühed omavalitsused edukad, teised mitte.

Esitades ajalehes Gorod üsnagi standardseid loosungeid Narva probleemide lahendamiseks, tõi Efendijev piirilinnale eeskujuks Singapuri, mis oli kunagi oma regioonis samuti probleemide küüsis vaevlev kolgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles