Käbivarujad rikkusid Kauksi rannamände

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käbijahtija, kes Kauksi telkimisala rannamändide oksi saagis, ei vaevunud isegi redelit kaasa viima.
Käbijahtija, kes Kauksi telkimisala rannamändide oksi saagis, ei vaevunud isegi redelit kaasa viima. Foto: Erakogu

Suvehooajaks randa koristanud kohalikud avastasid, et käbikorjajad olid rikkunud kümmekond Kauksi RMK telkimisala rannamändi.

Pühapäeval Kauksi telkimisala rannaäärt koristanud inimesi ei ehmatanud niivõrd kaks suurt prügikotitäit kogunenud klaas- ja plasttaarat, mida lained olid järvelt talviste kalameeste jäänustena randa toonud, vaid rannamändide juures avanenud vaatepilt.

"Keegi rumal oli käinud rannamändidelt käbisid korjamas. Aga kuna need on kõrgel, siis on redeliga ronitud ja terved oksad maha saetud. Lausa õõvastav vaatepilt! Isegi redelit ei ole nad viitsinud ära viia," pahandas Iisaku vallavolikogu esimees ja Kauksi külaseltsi liige Annely Oone, kes teavitas nähtust puhkeala omanikku RMKd, kes on samas ka käbide kokkuostja.

Oone lisas, et kuuldavasti ei ole rannamändide käbide seemned kõige parem materjal uute puude kasvatamiseks. "Aga kus need rahanäljas inimesed seda ikka teadsid," arvas ta.

Hea kokkuostuhind

RMK loodushoiuosakonna Kirde-Eesti piirkonna juhataja Heinar Juuse ütles, et varem pole käbijahtijad lausa puhkealadele trüginud. "Sel aastal oli hea kokkuostuhind ja inimesed kaotasid mõistuse," nentis ta.

"Uskumatu, mis toimub," imestas RMK taimla- ja seemnemajanduse osakonna Iisaku taimla tööjuht Hille Reinsalu.

Rannamändide rikkumine pidi toimuma talvel, sest RMK ostis käbisid kokku märtsikuuni.

Reinsalu rääkis, et kuna rannamännid kasvavad hästi lahjal pinnal ja on kidurad, on ka nende käbid natukene väiksemad ja mitte nii hinnas.

Samas kokkuostul rannas ja raielangil kasvanud männi käbidel vahet ei tehta. "Langid on ette antud, kus peab korjama, aga kui inimene tuleb kotiga, siis ega me ei tea, kust tema toodud käbid pärit on. Sel aastal oli lisaks iga-aastastele varujatele ka palju tundmatuid nägusid."

Reinsalu lisas, et vastu ei võeta ainult mägimändide käbisid, mida on ka mitu korda päris suurel hulgal pakutud.

Langetatakse ka puid

Tänu heale käbiaastale ja kopsakatele kokkuostuhindadele võeti mõnel pool koguni puid maha, et sealt käbisid kätte saada. Keskkonnainspektsioon sai puude mahavõtmise kohta kolm kaebust.

"Ühe puhul on otsus tehtud ja isik on saanud karistuse. Üks isik on välismaal ja oodatakse, kui ta koju naaseb, et saaks menetlustoiminguid läbi viia. Üks kaebus on veel menetluses," ütles keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul.

Käbide korjamine on lubatud lõpp- või uuendusraie langil. Kui korjates kahjustatakse puud või puistut, on tegemist rikkumisega.

Ida- ja Lääne-Virumaalt varuti sel talvel ligemale kakssada tuhat liitrit käbisid. Mullu käis RMK käbiliitri eest välja 35 senti. Tänavu maksis liiter kuusekäbisid 70 senti ja männikäbisid üks euro. Hinda tõsteti eesmärgil, et korralik seemnevaru soetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles