Kiviõli annab sauna rendile

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli saunale hakatakse otsima rentnikku, kes suudaks suurt hoonet mõistlikult kasutada ning toetada sellega ka avaliku sauna teenuse pakkumist.
Kiviõli saunale hakatakse otsima rentnikku, kes suudaks suurt hoonet mõistlikult kasutada ning toetada sellega ka avaliku sauna teenuse pakkumist. Foto: Peeter Lilleväli

Kiviõli Soojus, kelle majandada on linna saun, tõstis juuni alguses käed püsti ja tunnistas, et praeguse dotatsiooniga nad sauna käimas hoida ei suuda, ning valmistab ette tingimusi 600ruutmeetrise sauna väljarentimiseks. 

Kiviõli Soojus teatas eelmisel nädalal, et paneb avaliku sauna rahanappusel juunikuust kinni, kuid on nüüd valmis seda pidama veel seni, kui sellele leitakse uus rentnik või leiab linn oma eelarvest lisavõimalused sauna toetamiseks.

Raha otsas

Kiviõli linn eraldas sellel aastal oma eelarvest sauna doteerimiseks 32 000 eurot. ASi Kiviõli Soojus juhataja Vladimir Tšikuli sõnul taotlesid nemad eelarvest peaaegu poole suuremat summat ning see on ka põhjus, miks saunapiletite doteerimiseks mõeldud raha lõppes juba viie kuuga. "Kuna ka eelmisel aastal olid kulud saunale suuremad kui linna dotatsioon, läks osa selleaastasest rahast mulluse miinuse katmiseks," tunnistas ta.

Saunateenusega satutakse miinusesse seetõttu, et ruumid on praegust klientuuri arvestades liiga suured, nagu ka ülalpidamiskulud. 600ruutmeetrises kolme saali ja pööningukorrusega saunas oleks võimalik arendada ka lisateenuseid, mis avaliku sauna pidamist toetaksid, kuid soojusettevõttel poleks ümberehitusteks ja investeeringute tegemiseks võimu. "Juhul kui me sinna investeeriksime, siis soojuse eest makstud summade arvelt, see poleks aga õige ja seda ei lubaks ka konkurentsiamet," ütles Tšikul.

Aprillis esitas Kiviõli Soojus linnavalitsusele taotluse lisaraha saamiseks. Sellele vastust pole tulnud. Nüüd ootab ettevõte linnalt garantiid, et ka järgnevatel aastatel ollakse valmis toetust vähemalt selleaastases summas maksma, ning pärast selle saamist kuulutatakse välja konkurss uue rentniku leidmiseks.

Tšikuli sõnul on ka varem võimalusest saun rendile anda räägitud ning ka huvilisi on käinud. "Pärast seda kui nad on ruumid üle vaadanud, on nende huvi otsa saanud," tunnistas soojusettevõtte juht.

Teenus peab jätkuma

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijevi sõnul hakkab volikogu juunis arutama küsimust, mis puudutab sauna dotatsioonisummade garanteerimist mitmeks aastaks, mis oleks võimalikule rentnikule lisagarantiiks. "Meie huvi on, et teenus jätkuks samasugusena või praegusest paremana ning pileti hind elanikele jääks esialgu samasuguseks, nagu see on praegu," ütles ta.

Võimalus, et saun pannakse juba juunikuust kinni, tuli linnavalitsusele üllatusena. "Kuulsin, et sellekohased kirjad olid väljas ning inimesed olid murelikud. Meiega sellist otsust kooskõlastamas ei käidud," tunnistas linnapea ning tundis heameelt, et kuulutused sauna sulgemisest kiiresti kadusid. Küll märkis ta, et sauna rendileandmisest on räägitud, kuna Kiviõli Soojus ei suuda sauna otstarbekalt majandada.

Juhul kui rendikonkurss peaks läbi kukkuma, hakkab linnavalitsus koostöös Kiviõli Soojusega otsima muid võimalusi saunateenuse säilitamiseks. "Peab leiduma võimalus, kuidas seda mõistlikult majandada. Me maksame sauna eest suurema summa kui varasematel aastatel, aga ikka raha napib. Järelikult peab leiduma võimalus efektiivsuse tõstmiseks. Pidev lisaraha küsimine ei ole lahendus," lausus Dmitrijev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles