Vanade torude purunemise tõttu on majade veevarustus häiritud

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli

Kiviõli raudteetagune elamurajoon, mis saab endale sügiseks uue vee- ja kanalisatsioonisüsteemi, on hädas madala veesurvega, mille põhjuseks on ehituse käigus purunenud vanad torud, mis lähevad käigust välja juba jaanipäevaks. 

Kiviõli vee- ja kanalisatsioonisüsteemi uuendamine, mille käigus vahetatakse välja veetorud raudteetaguses eramurajoonis ning rajatakse seni puudunud kanalisatsioonisüsteem, on pannud inimeste kannatuse proovile, kuna vanad amortiseerunud torud kipuvad ehituse käigus lagunema ning lekkeid on keeruline leida. Selle tõttu on veesurve majades väga madal, mis muudab kasutuskõlbmatuks nii pesumasinad kui ka veeboilerid.

Ühendatakse uue torustikuga

Kiviõli linnavalitsuse majandusüksuse juhtivspetsialisti Anu Needo sõnul tuleneb probleem sellest, et vanad amortiseerunud torud saavad ehitustööde tõttu kannatada ning nende lappimine pole enam otstarbekas. "Vanad torud on kaardistamata ja nii satutakse uute ehitamise käigus neile vastu käima ning kuna torud on amortiseerunud, siis tekivad sellest lekked, mida küll ajutiselt lapitakse, kuid mida pole enam mõtet kapitaalselt korda teha," ütles ta.

Märgukõned selle kohta, et veesurve on kehv, hakkasid linnavalitsusse tulema alates maikuust, probleeme on nii Sireli kui Võsa tänavas, kuid ehitaja on lubanud, et jaanipäevaks on kõik majad ühendatud uue torustikuga ning siis peaksid probleemid lahenema. "See on periood, mis tuleb üle elada," ütles Needo, lisades, et ta saab täiesti aru inimeste pahameelest, kes on pikka aega pidanud veesurve probleemidega silmitsi seisma. "On loomulik, et nad tulevad meile oma muret kurtma ning iga kord muutub nende hääletoon kõrgemaks. Seda ei saa pahaks panna," tunnistas ta.

OÜ Kiviõli Vesi juhatuse liikme Janek Lainjärve sõnul on nad ehitusperioodi algusest alates lappinud vähemalt kaheksat kohta, kus leke on tekkinud. Tihti on probleem selles, et piirkonnas on veetorude all kaevanduskäigud ja lekke puhul ei tule vesi maa peale, vaid kaob maa alla ning seetõttu on neid kohti keeruline leida. "Kuna tegemist on 50 aastat vanade torudega, mis on roostes, siis on loomulik, et sealsamas toimuvate ehitustööde puhul ei pea nad löökidele vastu," selgitas ta ning lisas, et ehitaja juba tegeleb torude survestamisega ning maju hakatakse ümber lülitama uude süsteemi, mille kasutuselevõtu järel probleemid lahenevad.

Hädas omavoliliste liitujatega

Kui veetorustiku ehitus saab Kiviõlis peagi joone alla, siis kanalisatsioonitorustiku ehitus kestab veel edasi. Kogu projekt, mida alustati eelmisel aastal, saab valmis augusti lõpuks, seda koos haljastus- ja asfalteerimistöödega.

Anu Needo sõnul on nad hädas inimestega, kes ennast omal volil kanalisatsioonisüsteemiga on ühendanud, tekitades nii ehitajale suurt peavalu. "Tahaksin rõhutada, et ehkki liitumiskohad on välja ehitatud, ei tohi elanikud omavoliliselt süsteemiga liituda," ütles ta ning kinnitas, et juhuseid, kus inimesed oma reovett hakkavad suunama veel pooleli olevasse süsteemi, on olnud. See tähendab, et reovesi liigub torustikku ning väljub kohas, kus ehitustööd on pooleli. Samuti segab see torustiku survestamist ja kontrollimist.

"Inimesed võivad juba praegu tegelda küll oma krundil kanalisatsioonitorude rajamisega, kuid liita neid süsteemiga ei tohi," ütles Needo, kelle sõnul alustatakse liitumislepingute sõlmimist pärast seda, kui ehitaja on torustikud üle andnud OÜ-le Järve Biopuhastus, kes omakorda hakkab inimestega liitumislepinguid sõlmima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles