Auvere õlitehase käivitamine kulgeb vaevaliselt

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere uus õlitehas on läinud maksma üle 200 miljoni euro, aga sellega loodetud tulu teenimine on tehniliste probleemide tõttu lükkunud edasi juba ligemale aasta võrra.
Auvere uus õlitehas on läinud maksma üle 200 miljoni euro, aga sellega loodetud tulu teenimine on tehniliste probleemide tõttu lükkunud edasi juba ligemale aasta võrra. Foto: Ilja Smirnov

Mullu sügisel Narva lähistele Auveresse rajatud õlitehas pole siiani veel Eesti Energiale oodatud tulu toonud, sest käivitusperiood kestab endiselt ja uusi konkreetseid tähtaegu ettevõte enam ei nimeta.

10. juunil Tallinnas toimunud rahvusvahelisel põlevkivisümpoosionil ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive, et Enefit 280 tehnoloogiaga tehase tehnilistele probleemidele on ajutised lahendused leitud.

Ta tunnistas "Aktuaalsele kaamerale", et  uues tehases on vajanud lahendamist mõningad mehaanilised küsimused ja vibratsiooniprobleem. "Me oleme saanud vähemalt esialgsed lahendused ja suure tõenäosusega me sel nädalal alustame järjekordset käivitust, siis on näha, kas need parandused, mis on probleemide lahendamiseks tehtud, töötavad või mitte," sõnas ta paari nädala eest.

Mai lõpus  rääkis Liive Kuku raadiole, et uus probleem on vibratsiooniga seadmes,  mis põlevkivist niiskust eraldab. Ta lisas, et õlitehase tehnoloogia arendaja Outotec on teinud ettepanekud tehnoloogia parandamiseks ning juunis loodab Eesti Energia teha uue katse moodne õlitehas täisvõimsusel tööle panna.

Probleemid pole kadunud

Põhjaranniku päringu peale, millised tulemused viimasel juuni keskpaigas toimunud käivitusel olid ja kas see täitis Liive nimetatud ootusi, teatas Eesti Energia, et käivitus möödus küll edukalt, ent endiselt jagub lahendamist vajavaid probleeme.

Eesti Energia kütuste valdkonna pressiesindaja Monika Kopti edastatud vastuse põhjal kestis käivitamis- ja tööprotsess ligi nädal aega ning tehas tootis ka õli.  "Mitmed varasemad probleemid on praeguseks lahenduse leidnud. Samas on veel mõned küsimused, mis vajavad tähelepanu, enne kui tehase püsivalt käivitada saame," märkis ta.

Kopti vahendatud teate kohaselt õlitootmisprotsess toimib, kuid lisatöid on vaja teha valdavalt tugisõlmedes. Selleks, et oleks võimalik tõsta tehase koormust, on vajalik täielikult kõrvaldada ka vibratsiooniprobleem.

Käivitustes tuleb paus

Suvekuude jooksul üle 200 miljoni euro maksma läinud tehast käima saada ilmselt ei õnnestu, sest nüüd tuleb katsetustes vähemasti kuni augustini kestev paus.  Kopti teatel oli see juba varem planeeritud, kuna Eleringi alajaama rekonstrueerimise tõttu tuleb ümber tõsta  330 kV peatrafo.

Esialgsete plaanide kohaselt pidi Auvere õlitehas käivituma läinud aasta sügisel. Praegu ettevõte uus tärmineid ei nimeta. Ent  esimese kvartali vahearuandes on kirjas, et Eesti Energia investeerimiskava näeb ette uue Enefit 280 tehase käivitumist 2013. aastal.

Tänavu koostatud eelmise aasta majandusaruandes aga eeldati, et uus õlitehas peaks 2013. aastal vedelkütuste ärist teenitavat tulu oluliselt kasvatama. "Uus  õlitehas kahekordistab meie praeguse õlitootmisvõimekuse ning tänu vedelkütuste tootmise suuremale kasumlikkusele elektriga võrreldes aitab see säilitada meie head majandustulemust," on kirjas aruandes.

2012. aastal ulatus Eesti Energia vedelkütuste müügitulu 203 miljonit euroni.  Nüüd on pool tänavusest aastast selja taha jäämas, aga uus tehas pole seni toonud Eesti Energiale veel mingit tulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles