Taluturg tõestas kohaliku toidu menu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taluturu tunneb ära oranžide telkide järgi, mis pannakse Jõhvi keskväljakule püsti igal laupäeval.
Taluturu tunneb ära oranžide telkide järgi, mis pannakse Jõhvi keskväljakule püsti igal laupäeval. Foto: Matti Kämärä

Eelmisel laupäeval esimest korda peetud Jõhvi taluturul leidsid nii kauplejad kui ostjad, et oranže telke võiks juurde tulla ja kohaliku toidu turg kasvada.

"Hinnad on ikka palju odavamad kui Jõhvi turul. Näiteks peedikilo maksab Jõhvi turul 70-80 senti, aga siin ainult 30 senti," kiitis juurikajahile tulnud pensionär Salme.

Hindadega oli rahul ka Svetlana, kes varus boršikraami ja rõõmustas selle üle, et leti taga askeldasid nooremad müüjad kui turul tavaliselt.

Karin degusteeris koduleiba ning valis tavalise, ilma igasuguste lisanditeta. "Väga maitsev ja kohev," kiitis ta.

Jõhvilanna tervitas taluturu ideed ja lootis, et sellest saab traditsioon. "Kindlasti võiks turg laieneda. Näiteks on puudu juustutooted, samuti ei näe koduaia pirne. Ma ei ole muidu turuinimene, aga siia tulin hea meelega. Meeldib, et taluturg on keset linna."

Voka maheettevõtte Green Souplin asutaja Erelin Zirk kauples ökoseepidega, aga ka tuttava korjatud pohladega. "Kõik ostjad kiidavad, et taluturg on tore ja lahe. Enamik tuli siia teadlikult," rääkis Zirk, kes ruttas turult Narva linnuse Põhjaõuele seebikoda läbi viima.

Toila leivaküpsetaja Piret Toovis kiitis kauba head minekut. Kaasaküpsetatud leivad leidsid ostja poolteist tundi enne turupäeva lõppu. Mitut sorti leibade kõrval sai mekkida apelsini- ja jõhvikatükkidega polentaküpsiseid. "Tänu koostises olevale maisimannale krõbisevad küpsised hamba all ja poest selliseid ei saa," kinnitas hobikokk.

Tuleb ka talupood

Nii Zirk kui Toovis hakkavad oma kaupa müüma ka peagi avatavas Promenaadi talupoes, mis avab uksed Jõhvi kesklinnas Tartu mnt 2.

Talupoe rajaja Mihkel Olt arvas, et turg ja pood täiendavad teineteist: kui kauplus on avatud aastaringselt ja iga päev, siis turg hooajati ning ainult laupäeviti. "Täna on müük läinud isegi üle ootuste hästi. Hinnad on mõistlikud, sest eesmärk on ju see, et kohalikud inimesed sööksid kohalikku toitu. Ei ole mõtet hindu üles kruvida," rääkis OÜ Erra Agro toodangut müünud Olt.

Taluturu korraldaja, MTÜ Kohalik Toit juhatuse liige Aigi Kullerkupp hindas hinnataseme kohalikele tarbijatele jõukohaseks. "Käisin just Tartu Lõunakeskuse juures tegutsevat taluturgu vaatamas ja võin kinnitada, et meil on hinnad ikka hulga odavamad. Meil ongi põhimõte, et otse tootjalt tarbijale: sa oled kauplejana kõige käidavama koha peal ja saad tarbijana seda, mis on kodu kõrval kasvatatud."

Kullerkupp kinnitas, et kauba päritolu on sada protsenti idavirumaine. "Oleme eelnevalt tootjad ja toitlustajad üle kontrollinud. Taluturg on mõeldud just sellistele tarbijatele, kes tahavad kindlasti süüa kohalikku toitu."

Võimalus laieneda

Jõhvi keskväljakul on taluturu telk püsti igal laupäeval kell 9-13 kuni oktoobri lõpuni. Tuleval aastal loodetakse alustada varakevadel ja lõpetada hilissügisel.

"Võtsime riski ega oodanud, millal promenaadiehitus lõpeb, sest ei tahtnud tipphooaega mööda lasta. Lähiajal teeb kaubanduskeskuse Tsentraal omanik ka platsi korda ja ümbrus muutub meeldivamaks," rääkis Kullerkupp.

Tema sõnul soovisid nii kauplejad kui ostjad, et turg edaspidi kasvaks. Juba seekord jäi ruumipuudusel osa kauplejaid ukse taha.

"Alustasime kahe telgiga, et näha, kas kohalikule toidule on tarbijaid. Kui on nõudlus, siis loomulikult areneme edasi ja ostame järgmisel hooajal telke juurde."

MTÜ Kohalik Toit algatasid kaks Leaderi tegevusgruppi - MTÜ Kirderanniku Koostöökogu ja MTÜ Virumaa Koostöökogu -, suurendamaks tarbijate huvi kohaliku toidu vastu. Praegu on mittetulundusühingus 16 liiget, kes toodavad toidukaupu ja toitlustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles