Õlitehase Petroter II konkurss - 10 inimest kohale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Petroteri tehas lõi 100 töökohta, teine tagab töö veel 80 inimesele.
Esimene Petroteri tehas lõi 100 töökohta, teine tagab töö veel 80 inimesele. Foto: MÄTTI KÄMÄRÄ

Konkursil operaatori koha täitmiseks uues tehases Petroter II kandideeris 10 inimest ühele kohale. Sealjuures kehtis range nõudmine: kandidaadil peab olema erialane haridus või ta kohustub selle saamiseks astuma Virumaa kolledžisse.  

Konkurss on praeguseks lõppenud ning praegu otsustatakse, kes pretendentidest saavad uue töökoha. Välja valitakse 30 inimest, kes läbivad väljaõppe Petroter I tehases. See avati 2009. aasta lõpus ning lõi ligi 100 uut töökohta.

Jaanuaris 2014 on kavas korraldada teine konkurss ning võtta tööle veel umbes 50 inimest, komplekteerides seega tehase töötajaskonna täielikult. "Tahaks siinkohal veel kord korrata, et tehase käivitamine on keerukas ja töömahukas protsess, mis nõuab uutel seadmetel töötamiseks väljaõppinud ja kvalifitseeritud personali," märgib Viru Keemia Grupi avalike suhete osakonna juhataja Julia Piilmann. "Keskmised näitajad küündivad 1-1,5 aastani, seepärast teeme meiegi oma hinnanguis töö algusaja kohta konservatiivseid prognoose."

Julia Piilmanni sõnul on praeguseks tehases tehtud enamik ehitustöödest, täie hooga käib kogu maailmast saabuvate seadmete monteerimine. Ehitusplatsil töötab iga päev kuni 100 eri valdkonna spetsialisti.

Tolm kaob

"Uue tehase ehitus kulgeb plaani kohaselt, see on kavas valmis saada 2014. aasta teises kvartalis. Seejärel algavad käivitus- ja seadistustööd," räägib Piilmann.  "Vaatamata sellele, et uus tehas kasutab esimesega sama tehnoloogiat, leidub selles siiski palju täiustusi, mis puudutavad eeskätt keskkonnakaitset. Niisuguseid muudatusi on projektis rohkem kui sada, seetõttu plaanime, et teise tehase käivitamine ei võta vähem aega kui esimese puhul."

Tehase ehituse maksumuseks on üle 60 miljoni euro. Mõlemad Petroteri tehnoloogial põhinevad tehased hakkavad plaani kohaselt töötlema 0,9 miljonit tonni peenpõlevkivi aastas. Petroter II kasutab osaliselt Petroter I tehnilist baasi. Tehastel on ühine keskjuhtimispult ning tuhaärastussüsteem. Petroter on VKG patenteeritud põlevkivi töötlemistehnoloogia. Septembris  lõpetatakse ühtlasi peenpõlevkivi ladestamine ettevõtte territooriumile, nii laheneb ka probleem, et siit lendab vanalinna suunas tolmu, mis linlasi pahandab.

Piilmanni sõnul tekkis vajadus ladestada peenpõlevkivi avatud platsile seetõttu, et praegu kaevandab Ojamaa kaevandus rohkem just sellist põlevkivi kui tükilist. Ent Petroter ei vaja seda nii suures mahus.  Teise tehase käivitamisega hakkab kogu see toore kohe minema ümbertöötamisele.

Plaanivad kolmandat Petroteri 

Lähema poole aasta jooksul plaanib Viru Keemia Grupp hakata ehitama ka kolmandat Petroteri tehast. See rajatakse kõigest mõne meetri kaugusele esimesest tehasest ning neid seovad ühised kommunikatsioonid. Juba on tehtud plaanid tehase keskkonnamõjude hindamiseks. Oktoobris asutakse ehitama Eesti suurimat duširuumi, et ettevõtte töötajail oleks mugavamad tingimused.

Enamik Viru Keemia Grupi põlevkivitöötlemisel saadud toodangust läheb ekspordiks, muu hulgas Põhja- ja Ladina-Ameerikasse, Indiasse, Jaapanisse.

Kohalikule turule läheb põlevkiviõli, mida kasutatakse katlamajades. Põlevkiviõli kasutatakse ka bituumeni tootmiseks, mida kasutatakse Eestis teede remonditöödel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles