Puuetega laste tugikodu ootab hoiulapsi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesekiir pakub erivajadustega lastele võimalusi mitmekülgseks arenguks. Luive Nutov on üks kahest tugikodus töötavast lapsehoidjast.
Päikesekiir pakub erivajadustega lastele võimalusi mitmekülgseks arenguks. Luive Nutov on üks kahest tugikodus töötavast lapsehoidjast. Foto: Erakogu

Sel suvel uksed avanud Jõhvi puuetega laste tugikodu Päikesekiir on võtnud päevahoidu esimesed lapsed. Hoiuteenus kergendab raske ja sügava puudega laste vanemate koormat ning on neile tasuta. 

Jõhvi kesklinnas Sompa t 5a hoones, mille MTÜ Päikesekiir sai vallalt 30 aastaks tasuta rendile, on puuetega laste tugikodu käsutuses eraldi sissepääsuga 270 ruutmeetri suurune majaosa. Ruumid on nüüdseks täielikult renoveeritud ja lapsehoiuteenuse pakkumiseks kohandatud.

Lastekaitsepäeval tegevusloa saanud tugikodus käib praegu kaks last. Suuremas rühmaruumis saaks vastu võtta kuni 7 ning väiksemas 4-5 hoiulast.

Peale kahe rühmaruumi on sisustatud individuaalse tegeluse toad, ruumid personalile ja avar tuba, kus külalisi vastu võtta ja suhelda. "Kujutan ette, et kui vanemad viivad lapse rühma, saavad nad seal juua tassi teed ja omavahel juttu rääkida. Äkki kasvaks siit välja ka klubiline tegevus," lootis MTÜ Puuetega Laste Tugikodu Päikesekiir projektijuht Ursula Randlaine.

Siiani pakuti maakonnas raske ja sügava puudega lastele hoiuteenust ainult Narvas ja Sillamäel. Nüüd on ka Jõhvi ja selle ümbruse erivajadustega laste vanematel võimalus hinge tõmmata, tööd otsida või tööl käia. Lastel avaneb aga võimalus eakaaslastega suhelda, sõpru leida ja mitmekülgselt areneda.

Randlaine märkis, et eeskätt keskendutakse päevahoiule, aga lisaks jagatakse infot teiste lapse arenguks vajalike teenuste kohta. Näiteks tehakse koostööd OÜga Corrigo taastusravi osas ja tulevikus loodetakse partnerlusele Virumaa laste ja perede tugikeskusega, et võimaldada psühholoogilist abi.

Paindlik teenus

Praegused  tugikodu kliendid on vaimupuudega, ent võimalik on vastu võtta ka füüsilise erivajadusega lapsi. Selleks on rajatud kaldteed ja abiks on ka norralaste annetatud tõstuk, millega saab lapse ratastoolist välja tõsta.

"Esmalt kohtume perega ja uurime nende vajadusi. Saame olla paindlikud hoiuaja suhtes ja vaadata, milliseid kohandusi saame teha. Meile on kõige tähtsam, et hool ja turvalisus oleksid tagatud," rääkis Randlaine.

Eelkõige on tugikodu päästerõngas nendele peredele, kus erihoolt vajav laps ja vanem on koju aheldatud. Esimesed kogemused näitavad, et päevahoid on kergenduseks lapsevanemale, kes tunneb, et pole enam oma murega üksi.

Lapsel on aga suuremad võimalused areneda. Randlaine toob näiteks juuli algusest hoius käiva vaimupuudega poisi.

"Muutused on olnud hästi kiired. Esialgu ta vaatas ainult maha ja tal oli tõrge käeliste tegevuste suhtes. Toreda kokkusattumusena olid meil siin samal ajal tõelised profid - Ameerika füsioterapeudid -, kes on töötanud erivajadustega lastega üle 20 aasta. Küll nad muutusid karudeks ja konnadeks, et poisiga kontakti saada. Nad näitasid lihtsaid meetodeid, kuidas hirmu mängu kaudu vähendada."

Praeguseks on poisile tutvustatud värvide ja voolimise maailma, koos lavastatakse muinasjutte ja selja taga on ühine väljasõit mere äärde. Eile tagus ta koos lapsehoidjatega jalgpalli. "Nüüd ta juba usaldab meid kõiki," rõõmustas Randlaine.

Külas olnud füsioterapeutidega ollakse siiani kirjavahetuses. Ameeriklased tulid siia nädalaks misjonitööle Eesti metodisti kiriku Jõhvi koguduse pastori Artur Põllu kutsel, kes on MTÜ Päikesekiir asutaja. "Ameeriklased saadavad mulle materjale ja mina kirjutan, kuidas laps on edasi arenenud. Poiss asub sügisest õppima abiklassis ja nad panid kokku mitu lehekülge soovitusi, et üleminek kooli oleks sujuvam," rääkis Randlaine.

Mitu abistajat

Tugikodusse oodatakse nii eesti kui vene emakeelega lapsi. "Peresid, keda see mure puudutab, on ju sadu. Oleme peale Jõhvi avatud eri omavalitsustele," kinnitas Randlaine.

Et MTÜ Päikesekiir sai kodanikuühiskonna sihtkapitalilt toetust lapsehoiuteenuse käivitamiseks, ei pea esimese seitsme hoiulapse eest maksma ei vanemad ega kohalik omavalitsus. "Idee on selles, et kui teenus sobib ja aitab peret, siis omavalitsus võtab hiljem tasumise üle," selgitas Randlaine.

Peale kodanikuühiskonna sihtkapitali on tugikodul olnud mitu abistajat. Põhjalikud renoveerimistööd said teoks tänu ameeriklanna Mary Walshi annetusele, rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Stoneworks International abile ning toetusele, mis saadi ettevõtluse arendamise sihtasutuselt regionaalsete investeeringutoetuste andmise programmi kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles