Jõhvi opositsiooni keskerakondlased visati parteist välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljudmila Jantšenko heideti Keskerakonna ridadest välja põhjendusel, et ta varjab valimistel oma keskerakondlikku nägu parteiga konkureeriva valimisliidu maski taha.  Pilt on tehtud tänavu juunis Kohtla-Järvel toimunud Veneetsia karnevalil.
Ljudmila Jantšenko heideti Keskerakonna ridadest välja põhjendusel, et ta varjab valimistel oma keskerakondlikku nägu parteiga konkureeriva valimisliidu maski taha. Pilt on tehtud tänavu juunis Kohtla-Järvel toimunud Veneetsia karnevalil. Foto: Peeter Lilleväli

Keskerakond viskas oma ridadest välja 16  Ida-Virumaalt pärit parteiliiget, kes eelseisvatel valimistel pakuvad erakonnale konkurentsi teistes nimekirjades. Teiste seas otsustati tühistada 15 aastat erakonnas olnud Kohtla-Järve aselinnapea Ljudmila Jantšenko parteiline kuuluvus. 

Jõhvis kandideerib neil valimistel viis inimest, kes kuulusid seni küll Keskerakonna hingekirja, kuid mitte selle valimisnimekirja.

Traditsiooniliselt on niinimetatud Nikolai Ossipenko valimisliidu (Jõhvi- Meie Kodu) esiotsas Kohtla-Järve aselinnapea Ljudmila Jantšenko, kes kuulub partei ridadesse 1998. aasta märtsist. Selle nädala alguses otsustas erakonna juhatus ta Keskerakonnast eemaldada põhjendusel, et Jantšenko pakub erakonna nimekirjale konkurentsi. Samas nimekirjas kandideerib veel kaks nüüdseks juba endist keskerakondlast: Arkadi Zakarljuka ning Anry Kramskoi.

Jantšenko lepib otsusega

Ljudmila Jantšenko ütles eile Põhjarannikule, et ta pole veel teadlik enda väljaheitmisest Keskerakonnast, kuid partei kava Keskerakonnaga konkureerivad liikmed parteist välja heita polnud talle ootamatu. "Savisaar rääkis sellest valimiskonverentsil, kuid mul oli selleks ajaks juba otsus tehtud minna selle valimisliidu nimekirjas," sõnas Jantšenko.

Ta ei kavatse hakata erakonna otsust enda väljaheitmise kohta vaidlustama. "Mida siin ikka ette saab võtta? Kui partei juhtkond on nii otsustanud, pole mul midagi protestida," lausus Jantšenko, kelle sõnul viisid tema ja Keskerakonna Jõhvi osakonna teed lahku pärast seda, kui Kohtla-Järve linnavalitsuses töötavaid inimesi ei tahetud Jõhvis partei nimekirja võtta.

Keskerakonnal on Ida-Virumaal kolm piirkonda: Narva, Kohtla-Järve ja Ida-Viru piirkond. Enne väljaheitmise otsuse langetamist küsiti partei väitel ka piirkondade seisukohta. Jantšenko kuulub Kohtla-Järve piirkonda, ent piirkonna juhatuse liige, Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ütles, et juhatus ei ole seda küsimust arutanud ning tema pole ka kuulnud, et keegi oleks piirkonnajuhtidelt selle kohta arvamust küsinud.

Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonnajuht Eevi Paasmäe ütles, et nemad edastasid oma arvamuse ning soovitasid kõiki ülejooksikuid kohelda ühtviisi ehk siis nad erakonnast välja heita. "Aga tegime seda vaid oma piirkonna liikmete puhul, Narva ja Kohtla-Järve piirkonna liikmete puhul juhtisime vaid tähelepanu probleemile," sõnas ta.

Kiviõlis tehti erand

Siiski ei koheldud kõiki siinseid keskerakondlasi ühtviisi karmilt. Paasmäe sõnul soovitas ta parteisse jätta staažika liikme Viive Kravinski, kes kandideerib Kiviõlis valimisliidu Tööstuse Ja Linna Liit nimekirjas. Tegemist on niinimetatud Kiviõli Keemiatööstuse valimisnimekirjaga ning selles ettevõttes töötab pensionieas Kravinski elektrikuna ja on ka ametiühingu peausaldusisik.

Kravinski on selle nimekirja esinumber, ehkki valimistel osaleb Kiviõlis oma nimekirjaga ka Keskerakond. Viive Kravinski põhjendas oma sammu huviga ettevõttes edasi töötada. "Põhjuse töötajast lahtisaamiseks leiab ju alati ning kui tööandja hakkas kevadel agiteerima, et kandideeriksin selles nimekirjas, tegingi otsuse. Olen 71aastane ning sellises vanuses ma enam tööd ei leiaks, kuid kui peaksin vaid pensionist elama, oleksin käpuli," selgitas ta.

Eevi Paasmäe selgitas, et Viive Kravinskile tehti erand, kuna ta on nii staažikas ja teenekas erakonna liige. "Ta on sisuliselt Rahvarinde aegadest olnud erakonnas aktiivselt tegev," sõnas ta.

Ljudmila Jantšenko tunnistas, et tal on kahju, et Keskerakond ta välja heitis. "Partei seisukohalt on selline otsus mõistetav, kuna erakond tahab, et oleks range distsipliin. Kuid omavalitsuse volikogu valimised pole sama, mis riigikogu valimised. Kohalikud valimised on rohkem isikuvalimised ning inimesed valivad seda isikut, keda nad tunnevad ja usaldavad, kellest on neile abi olnud," ei pea ta erakondlikku faktorit kohalikel valimistel esmatähtsaks.

Esmaspäeval otsustas Keskerakonna juhatus parteist välja arvata kokku 70 inimest.

"Need inimesed on teiste parteide ja ka valimisliitude nimekirjadesse minnes öelnud lahti Keskerakonna nende valimiste kampaania põhisõnumitest," märkis erakonna peasekretär Priit Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles