Politsei ei pea valimisliidu Kodukant "Kodukandi sügiskontserdi" teadet poliitiliseks reklaamiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitiline reklaam või pelgalt kutse kontserdile?
Poliitiline reklaam või pelgalt kutse kontserdile? Foto: Erakogu

Valimisliitu Kodukant kuuluva linnavalitsuse liikme korraldusel reklaamiti Kiviõli linna ametlikul teadete tahvlil üritust "Kodukandi sügiskontsert".

Kuigi kohalike omavalitsuste valimise seaduse järgi algas 16. septembril poliitilise välireklaami keeluaeg, kutsus valimisliit Kodukant veel eilegi Kiviõli linna kuulutuste tahvlil rahvast osalema "Kodukandi sügiskontserdil", pakkudes võimalust tassikese tee ja kringli kõrval vestelda kandidaatidega.

Võti kantseleis

Kontserdil esinejateks oli märgitud ka kaks sellesse valimisliitu kuuluvat inimest: endine keskerakondlane, riigikogu kogemusega poliitik Tiit Kuusmik, kes on tuntud oma maheda lauluhääle poolest, ja noor Reformierakonna liige Mihkel Raag, kes on sina peal kitarriga.

Kuidas on võimalik, et linnavalitsus, keda reklaamiseadus kohustab tegema välireklaami suhtes järelevalvet, pole sellisest reklaamist linnapildis teadlik, seda enam, et kuulutuste tahvel on lukus ning luku võti linnavalitsuse kantseleis?

Kiviõli linnasekretär Tiina Urban kinnitab, et reklaame saab sinna paigaldada vaid linnavalitsuse loal ja et võti tahvli avamiseks asub kantseleis. "Kuid kes selle "Kodukandi sügiskontserdi" reklaami sinna pani, ma tõesti ei tea," nendib ta. "Igal juhul ei oleks tohtinud seda juhtuda."

"Mina panin," tunnistab Põhjarannikule kantselei autojuht-majandusjuhataja Tiit Aruste, kelle sõnul sai ta selleks korralduse linnavalitsuse majandusüksuse juhtivspetsialistilt Anu Needolt.

Needo osaleb kohalike omavalitsuste valimistel, kandideerides volikogusse ... Ära arvasite!  Valimisliidu Kodukant nimekirjas.

Politsei seisukoht

Kas välireklaami järelevalvet tegema kohustatud linnavalitsuse liige rikkus ise seadust?

"Kohe nii?" ei oska Needo selle küsimuse peale esimese hooga enamat kosta. "Kui päris aus olla, siis minu silmis oli see kontserdireklaam ning ma leidsin, et Kiviõli inimesed võiksid teada, et selline kontsert toimub," põhjendab ta oma teguviisi. "Mujal linnas kisti need teated maha, kuigi keeluaeg polnud siis veel alanud."

"Ma oleks pidanud eelnevalt selle plakatiga siiski täpsemalt tutvuma," leiab ta.

Ka kaks koosseisu riigikogusse kuulunud endine Kiviõli linnapea Tiit Kuusmik rõhub aususele, kommenteerides keeluajal välja pandud valimisliidu reklaamürituse plakatit.  "Kui siiralt aus olla, siis ma ei pühendanud ennast selle plakati ei juriidilisele, ei poliitilisele ega majanduslikule poolele, vaid ürituse muusikalisele poolele," nendib ta, lisades, et on harjutanud "Kodukandi kontserdiks" hoolega. "Me oleme koos käinud ja tõsiselt harjutanud, et edukalt esineda - nagu tavaliselt."

Ida-Viru valimiskomisjoni esimehe Eve Easti sõnul on Kiviõli juhtumi puhul tegemist kui mitte seaduse rikkumisega, siis eetika piiri ületamisega igal juhul.

"Eetika poole pealt on see täielik eksimine," nendib ta.

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Mari Riina Rist ütles, et Ida prefektuuri on teavitatud kümnest juhtumist - viiest Ida-Virumaal, viiest Lääne-Virumaal -, kus kahtlustatakse, et plakatite või teadetega on tehtud poliitilist välireklaami. "Politsei kontrollis neid teateid ja alustas kahe Lääne-Virumaa juhtumi suhtes menetlust," sõnas ta.

Ida-Virumaa juhtumite puhul polnud Risti sõnul tegemist valimisreklaami rikkumisega. "Üks piiripealne juhtum oli Kiviõlis IRLi plakatiga, mis oli riputatud vahekoridori, nii et ukse avanedes oli seda väljast näha. Pärast esindajatega rääkimist olid nad nõus selle plakati maha võtma."

Valimisreklaami rikkumiseks ei pea politsei ka "Kodukandi sügiskontserdi" plakatit. "Politsei käsitleb seda siiski kutsena," ütles Rist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles