Kalurite tülist tüdinud Alajõe vallavanem esitas lahkumisavalduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkumisavalduse lauale pannud Jaanus Kriisa sõnul suudab Alajõe vallas valitsevat vastasseisu muuta vaid omavalitsuste ühendamine. 
Lahkumisavalduse lauale pannud Jaanus Kriisa sõnul suudab Alajõe vallas valitsevat vastasseisu muuta vaid omavalitsuste ühendamine. Foto: Peeter Lilleväli

Aasta tagasi Alajõe vallavanemaks valitud Jaanus Kriisk esitas veel enne valimisi lahkumisavalduse seoses selsete kalurite lõptu tüliga, kuhu ta enda sõnul eksikombel ka ise sattus. 

OÜ Peipus saatis augustis keskkonna- ja põllumajandusministeeriumile kohapüügi kohta teabenõude, kus märgitakse, et põhjanooda kasutamisega kahjustatakse oluliselt veekogude kalavarusid. "Kalandusringkonna inimestele ei ole saladuseks, et põhjanoodaga püüdmisel ei ole reaalselt võimalik selekteerida püügist tabatud alammõõdulisi kalu, sest nendega püüdes pressitakse kalad kokku, mille tagajärjel nad surevad," seisab kirjas, mis ajendas põhjanoodaga püüdjaid omakorda ministeeriumidesse pöörduma.

Nii rändaski mõned nädalad hiljem keskkonna- ja põllumajandusministeeriumisse, aga ka keskkonnainspektsiooni ja maavalitsusse veel teinegi kiri Peipsi kaluritelt, kus rünnatakse OÜ Peipust, süüdistades selle omanikku Vadim Ivanovi ebaseaduslikus kalapüügis ning püügiandmete võltsimises. Kirjaga saadetakse kaasa 16. augustil peetud koosoleku protokoll, mis lõpeb seal vastu võetud otsuste loeteluga. Selle esimene punkt meenutab vägisi nõukogude ajal peetud parteirakukese koosolekutel langetatud otsuseid: "Ivanovi ja Petuhhovi (Peipsi järvel toimuvat tööstuslikku kalapüüki analüüsinud Vasknarva elanik Aleksandr Petuhhov, kes nimetab põhjanootade kasutamist kalavarusid hävitavaks barbaarsuseks - toim.) käitumine lugeda ebaväärikaks. Inspektoritel pöörata erilist tähelepanu Ivanovile endale (OÜ Peipus)."

Tegemist oleks Peipsil pikemat aega kestva külma sõja tavapärase seigaga, kui selle laimuelementidega pikitud pöördumise lähetajaks poleks olnud oma ametlikul blanketil Alajõe vallavalitsus.

Kärbergi väitel

Pöördumine laekub ministeeriumidesse, inspektsiooni ja maavalitsusse Alajõe vallavanema Jaanus Kriiski allkirjastatud saatekirjaga, kus muu hulgas seisab: "Suurimate röövpüüdjatena võib ära nimetada firmasid osaühinguid Peipus, Peipsi Plus ja Kalma Kaubandus. Selliseid näiteid on Paul Kärbergi väitel palju."

Mis ajast alates vahendab üks omavalitsus ministeeriumidele kellegi väiteid?

OÜ Peipus palgatud vandeadvokaat koputab Kriiskile piltlikult öeldes otsa ette, esitades vallavalitsusele nõude ebaõigete andmete ümberlükkamiseks. "OÜ Peipus palub, et Alajõe vallavalitsus edastaks viivitamatult Ida-Viru maavalitsusele, põllumajandusministeeriumile, keskkonnaministeeriumile ja keskkonnainspektsioonile järgmise teate: Alajõe vallavalitsuse 05.09.2013 kuupäeva kandvas pöördumises sisalduv väide, mille kohaselt võib suuremate röövpüüdjatena ära nimetada OÜ Peipus, ei vasta tõele. OÜ Peipus ei ole röövpüüdja ega tegele röövpüügiga," seisab kirjas, kus ähvardatakse vallavalitsust nõude täitmata jätmise korral kohtuga ning seal mittevaralise kahju hüvitamise nõudega. 

Kahetsusväärsel kombel

Kriisk kirjutabki avaliku vabanduskirja, mis riputatakse üles ka valla kodulehele, mille külastajatel oli võimalik OÜ Peipust laimavat pöördumist vabalt lugeda. "Kahetsusväärsel kombel on Alajõe vald lasknud ennast kaasata kaluritevahelistesse tülidesse," kirjutab Kriisk, nentides tagantjärele tarkusega, et valla pädevusse ei kuulu kalapüük, sellega seotud seadusandlus, piirangud, kalapüügiload jm selle seonduv. "Ühtlasi vabandame kõikide ees, kellele vald on mõtlematu sammuga ebameeldivusi põhjustanud."

Kriisast sai Alajõe vallavanem mullu oktoobris - volikogu ühehäälse otsusega. 

Alajõe volikogu esimeheks on Sergei Asmus, kelle allkiri seisab ka OÜ Peipust laimanud pöördumise all, mille Kriisk vallavalitsuse nimel laiali saatis.

"Mul ei ole eesmärki pärast valimisi siin vallavanemana jätkata, aga ma ka ei välista seda," ütles Kriisk Põhjarannikule toona, kui kohalike omavalitsuste valimisteni oli jäänud vähem kui aasta.

Praeguse seisuga on see välistatud: 23. septembril esitas ta lahkumisavalduse.  "Lihtsam on hullumajas töötada kui Alajõe vallas," ütleb Kriisk. "Kalurid on jagunenud kahte leeri ning sellise supi kokku keeranud... Igaüks ajab siin oma jonni, igaüks tahab oma maatükki... Ma lubasin, et aitan siinset elu valimisteni korraldada, aga kui seda ei taheta teha ausalt, seaduste järgi, siis see pole võimalik. See oli saatanale sõrme andmine, et ma üldse nõustusin vallavanemaks hakkama. Siin ei muutu mitte midagi, enne kui omavalitsusi ei hakata lõpuks ühendama. Sada aastat on omavahel võideldud ning andku minna - eduka lõpuni. Vahele surkida pole mõtet."

Oma allkirja andmist kalurite pöördumise saatekirjale nimetab Kriisk eksimuseks. "See ei olnud minu, vaid vallasekretäri koostatud tekst ning paraku ei lugenud ma seda korralikult läbi. Kiire päev oli... Ja astusingi ämbrisse." 

Peale Kriisa on Alajõe vallavalitsusest lahkumas ka vallasekretär ning maa- ja ehitusspetsialist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles