Ametnikud vahetuvad Alajõel kiiremini kui teatridekoratsioonid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daisy Utsari sõnul võib vallaametnik Alajõel tööst ilma jääda ainuüksi sellepärast, et ta vallavalitsuse liikmele Paul Kärbergile ei meeldi.
Daisy Utsari sõnul võib vallaametnik Alajõel tööst ilma jääda ainuüksi sellepärast, et ta vallavalitsuse liikmele Paul Kärbergile ei meeldi. Foto: Erakogu

Kahe viimase kuu jooksul kaks korda lahkumisavalduse lauale pannud Alajõe vallasekretär loodab, et Rahva Hääle valimisvõit haagib vallavalitsuse lõpuks Peipsi kalatööstur Paul Kärbergi konksu otsast lahti.

Mullu novembris Alajõel vallasekretärina tööle asunud Daisy Utsar sai toona tuttavatelt ohtralt kaastundeavaldusi. "Mu käest küsiti, kas ma ikka tean, kuhu tööle lähen," muigab ta. "Ütlesin, et tean küll, kuid see oli ennatlik: vald on sügavamal Kärbergi püksitaskus, kui oskasin arvata."

Utsari sõnul on vallavalitsus sunnitud töötama Kärbergi pideva surve all. "See ruineerib omavalitsuse tegevust, kui kompetentne ametnik kaotab töö, kuna ta pole mõnele inimesele meelejärele, tema asemele võetakse aga täiesti kogemusteta inimene. Kuigi Kärberg on vallavalitsuse lihtliige, teeb ta ettekirjutusi, kes tuleks lahti lasta ja kes tööle võtta," räägib Utsar. "Enamik ametnikke Alajõe vallas on inimesed õige koha peal, tehes oma tööd hästi ning vastutustundlikult. See, et nad mõnele vallavalitsuse liikmele ei meeldi, pole põhjus nende lahtilaskmiseks, ning mina pole vallasekretärina nõus sellistele asjadele kaasa aitama."

Septembris lahkumisavalduse lauale pannud Utsar soostus volikogu opositsiooni ja vallavanema palvel jääma omavalitsuste valimiste lõpuni. Oktoobris esitas ta avalduse uuesti. "13. november jääb Alajõe vallas minu viimaseks tööpäevaks," märkis Utsar, kes Jõgevamaa elanikuna kandideeris sealse pansionaadi juhataja kohale ning osutus valituks.

Valimised lõppesid Alajõe vallas Kärbergi valimisliidu Kohalik Rahvas kaotusega. "Kas see on nüüd just paleepööre, mis Alajõel aset leidis, aga pööre igal juhul, sest olukord vallas enam hullemaks minna ei saa, jääb vaid loota, et läheb paremaks."

Lisaks vallasekretärile lahkub ametist maa- ja ehitusspetsialist Lii Jürgenson, kes asub tööle riigimetsa majandamise keskuses.

Kuu enne valimisi pani lahkumisavalduse lauale ka Alajõe vallavanem Jaanus Kriisk, olles sellel toolil püsinud vaid aasta.

Majandusspetsialistina Alajõel töötanud Kriiskist sai vallavanem peagi pärast volikogu opositsiooni teostatud poliitikaimet, mis tõi valla etteotsa tundmatu mehe.

Mullu märtsis avaldas volikogu koalitsioon toonasele vallavanemale Aivar Rahele umbusaldust ning valis uueks vallavanemaks Vladislav Ivanovi, kes istungiks isegi kohale ei ilmunud. "Ta tegi avalduse, volikogu hääletas, saigi vallavanemaks," seletas Kärbergiga ühes valimisliidus olnud volikogu esimees Sergei Asmus toona ajakirjandusele seda poliitikaimet.

Pärast vallavanemaks saamist läks Vladislav Ivanov viieks päevaks töövõimetuslehele. Volikogule esitleti teda alles nädal hiljem kinnisel istungil.

Oktoobri hakul esitas Ivanov lahkumisavalduse.

"Mis jutt see on, et mina näitan näpuga, keda lahti lasta ja keda tööle võtta?" pole Paul Kärberg ametist lahkuva vallasekretäri öelduga nõus. "See on haige fantaasia. Ma elan Lohusuus ning käin Alajõel vaid paar korda kuus istungite ajal, mille päevakord on alati nii tihe - 20-30 punkti on vaja läbi arutada -, et mingit muud juttu ei saa seal üldse olla. Kui istung läbi, sõidan otsejoones koju tagasi. Vallaametnikele pole tehtud ühtegi märkust ega noomitust - ma ei saa aru, mis moodi mina seda vallavalitsust survestan."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles