Kohtlajärvelased linnajuhte häältega ei hellitanud

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees Valeri Korb kui linnapea Jevgeni Solovjov said seekord märgatavalt vähem hääli, kui neli aastat tagasi, ent säilitasid kindla kontrolli linna volikogu üle.
Nii Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees Valeri Korb kui linnapea Jevgeni Solovjov said seekord märgatavalt vähem hääli, kui neli aastat tagasi, ent säilitasid kindla kontrolli linna volikogu üle. Foto: Erik Kalda

Kuigi Keskerakond saavutas Kohtla-Järvel mäekõrguse ülekaalu, kogudes 83 protsenti kõigist häältest, on linna tippjuhtide populaarsus nelja aastaga märgatavalt vähenenud. 

Kui näiteks linnapea Jevgeni Solovjovi poolt hääletas 2009. aastal 1152 kohtlajärvelast, siis seekord kolm korda vähem. Märgatavalt vähem said hääli ka kolm aselinnapead ja volikogu esimees Arne Berendsen. Peaaegu poole võrra vähem jagus  hääli viimaste aastakümnete ühele populaarsemale poliitikule, riigikogu liikmele Valeri Korbile, kes juhib Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonda.

Sellele vaatamata kujunes Keskerakonna võit peaaegu sama võimsaks kui nelja aasta eest, mil peaaegu seesama seltskond oli koondunud valimisliitu Usaldus. Toona kogusid nad 89 protsenti kõigist häältest, nüüd tuli 83. Keskerakonnal on 21kohalises volikogus 18, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal kolm kohta.

Hinnang linnavalitsusele

Kui linna tippjuhid kaotasid kõvasti hääli, siis parima tulemuse tegi palju aastaid linna volikogusse kuuluv psühholoog Vladimir Evve, kes muuhulgas viib linna tellimusel läbi sotsioloogilisi küsitlusi. 1152 häält kogunud Evve on tuntud oma sagedaste kirjatükkidega, kus ta ründab  Eestis võimulolevaid "natsionalistlikult meelestatud" poliitikuid, kes on tema hinnangul süüdi ka Kohtla-Järve linna probleemides.

Vaatamata isiklikule kasinale häältesaagile oli Jevgeni Solovjov valimistulemuste üle rõõmus. "Olen väga rahul, et Keskerakonda nii palju toetati. Pole midagi teha, et mina vähem hääli sain. Võib-olla tegin liiga vähe endale reklaami," ütles üle kümne aasta linnapea ametis olev Solovjov. "Ma ei käinud enne valimisi koolides ega teistes linnaasutustes kampaaniat tegemas. Sealt tõid hääled ära meie teised kandidaadid."

Sotsiaaldemokraatide nimekirjas 401 häälega volikogusse valitud Edauard Odinets ütles, et linnajuhtide järsult vähenenud häälte arv peegeldab valijate hinnangut nende tööle. "See näitab, et nendega ei olda rahul.  Nende õnneks oli aga konkurents  Kohtla-Järvel väike. Paljud tuntud ja aktiivsed inimesed loobusid kandideerimisest, kuna neile on antud mõista, et sel juhul võivad nende ringid või klubid jääda linna rahalisest toetusest ilma," ütles Odinets.

Vladimir Evve avaldas eile BNSile isikliku seisukoha, et Keskerakonnal tasuks moodustada sotsiaaldemokraatidega koalitsioon, kuna neil on lähedased programmid.

Odinets ei välistanud Keskerakonnaga ühe laua taha asumist. "Küsimus on, mis on selle koalitsiooni sisu. Linna küsimusi tuleb hakata avalikult arutama. Praegu tehakse otsuseid suletud uste taga ja volikogus toimub ainult vormistamine," ütles Odinets.

Solovjov ütles, et Kohtla-Järve Keskerakond ei ole pärast valimisi veel kordagi kogunenud. "Mina isiklikult ei pea koalitsiooni sotsiaaldemokraatidega õigeks, sest parem on, kui volikogus oleks ka opositsioon, kellel on  paljudele küsimustele teistsugune vaade," arvas ta.

Solovjov valmis jätkama

Solovjovi sõnul ei ole seni arutatud ka seda, kas linna juhtkonnas tuleb muudatusi. "Kui mulle pakutakse linnapea ametis jätkamist, võtan selle ettepaneku hea meelega vastu," ütles ta, lisades, et ei  näe ka põhjust vahetada välja senised aselinnapead ja volikogu esimees.

Võrreldes 2009. aastaga käis tänavu Kohtla-Järvel valimas üle nelja tuhande inimese vähem. Solojovi arvates ei näita valimisaktiivsuse langus pettumust linnavõimude tegevuse suhtes.  "Need, kes tahtsid protestida, andsid oma hääle Nikolai  Kutašovile [sotside nimekirjas parimana 554 häält kogunud endine tööstusjuht]. Teda pole kaheksa aastat avalikkuses eriti näha olnud ja nüüd äkki tuli nii kõva tulemus," imestas Solovjov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles