Kiviõli mäele oodatakse maailma lumelaudurite eliiti

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui eelmisel talvel pidid lumelauasõitjad leppima tavaliste laskumisnõlvadega, siis uuel hooajal valmib ka lumelauapark, mis veebruari viimasel päeval võõrustab rahvusvahelisi sõitjaid.
Kui eelmisel talvel pidid lumelauasõitjad leppima tavaliste laskumisnõlvadega, siis uuel hooajal valmib ka lumelauapark, mis veebruari viimasel päeval võõrustab rahvusvahelisi sõitjaid. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli seikluskeskus, kes veebruaris ehituse toppamise tõttu jättis ära esimese suure rahvusvahelise lumelauavõistluse Eestis, läheb talvel teisele katsele ning toob lumelauaparki kaelamurdvaid trikke tegema maailma selle klassi eliidi. 

Uue aasta veebruari lõpus ja märtsi alguses peaks Kiviõli seikluskeskusesse kohale tulema kümmekonna riigi lumelaudurid, kes panevad ennast proovile värskel olümpiaalal, pargisõidus.

Võidab parem trikitaja

28. veebruarist 2. märtsini toimuva võistluse "Estonian Slopestyle Open 2014" näol on tegemist võistlusega, mis kuulub maailma suuremaid ja tähtsamaid lumelauavõistlusi koondavasse sarja. See toob Kiviõlisse vähemalt kümne riigi sõitjad, kes hakkavad katsetama vastvalmivat Baltikumi uhkeimat lumelauaparki.

Pargisõit debüteerib sellel talvel Sotši olümpiamängudel ning selle käigus sõidetakse sisuliselt mäe tipust jalamile ning tehakse mimesuguseid elemente, mille eest antud punktide põhjal selgitatakse välja võitja. "Põhimõtteliselt tähendab see, et mida raskemad hüpped, seda suuremad on punktid," lubas Kiviõli seikluskeskuse juht Janek Maar enneolematut vaatemängu. Varem sellisel tasemel lumelauavõistlust Eestis peetud ei ole, kuna siin puudus piisavalt suur lumelauapark.

Peale rahvusvahelise pargisõidu tahavad korraldajad teha samal ajal mäel ka Eesti freestyle'i meistrivõistlused, et programm saaks põnevam ning kirjum.

Sarnaselt suvise motofestivaliga on võistlustele planeeritud ka mitmekülgne kultuuriprogramm. "Tegemist on pigem festivali kui ainult spordivõistlusega," ütles Maar, kelle sõnul on sellise ürituse korraldamine talvel ilma tõttu oluliselt keerulisem.

Park valmib jaanuaris

Eelmisel aastal oma esimesed suusasõiduproovid saanud Kiviõli mägi tahab sellel aastal nõlvad avada kohe, kui ilm lubab piisavalt lund toota. Selleks, et esimesed tõstuki juures olevad nõlvad avada, tuleb lund toota nädal aega. Esimeses järjekorras avatakse kaks tõstuki kõrval olevat 400meetrist nõlva.

Lumelauapark, mis eelmisel aastal välja ehitamata jäi, peaks valmima jaanuari teises pooles. "Pargi lumevajadus on oluliselt suurem kui tavalisel suusanõlval," põhjendas Maar, miks juba eelmisel aastal Eesti lumelauasõitjate oodatud parki enne valmis ei saa.

Praegu elab seikluskeskus lume ja külma ootuses. Mägiautodega sõitmiseks on ilm muutunud liiga külmaks ja märjaks. Küll pakutakse jätkuvalt gruppidele ettetellimisel bagisafarit. Esialgu plaanitud ATVde asemel muretseti safarisõitudeks bagid, mis on uued ja põnevad, aga ka turvalised ning kus korraga saab sõita kaks inimest. Ilmselt jäävad bagid kasutusse ka talvel, kui neile ehitatakse põllule rada, kus saab aja peale võidu kihutada.

Majutuskohti napib

Kui ilmaennustajad lubavad esimest lund novembri keskpaigaks, siis mäesuusa- ja lumelauahuvilised ennustavad mäe avamist detsembri keskpaigaks - sellest ajast kuni märtsini on tuhamäe all asuva hosteli toad nädalavahetusteks juba broneeritud.

"Ilmselgelt ei kata 35kohaline hostel meie vajadusi ning see on meie piduriks," tunnistas Maar, et mäe all võiks olla kolm korda rohkem ööbimiskohti.

Õigupoolest on need 35 majutuskohta hostelis ainsad, mis mäe vahetus läheduses on. Kiviõli linna planeeritud majutuskohtadest pole ühegi ehitamist alustatud, mis tähendab, et ka selletalvine hooaeg tuleb ainult hosteli toel läbi ajada. Hostel on planeerinud küll ka teise etapi ehitamist, kuid see võtab aega.

Seikluskeskus ise majutuskohtade ehitamist pole planeerinud. "Kui aga tuleks mõni tõsiseltvõetav huviline, kes tahaks meie maadele midagi ehitada, siis oleksime kindlasti läbirääkimisteks valmis," ütles Maar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles