Kohtla-Järve gümnaasiumile otsitakse kohta

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestiaegne koolimaja Kohtla-Järve vanalinnas on taas arutluse all ühe võimaliku kohana, kuhu rajada uus Kohtla-Järve riigigümnaasium.
Eestiaegne koolimaja Kohtla-Järve vanalinnas on taas arutluse all ühe võimaliku kohana, kuhu rajada uus Kohtla-Järve riigigümnaasium. Foto: Peeter Lilleväli

Veel kuu aega tagasi pidas haridusministeerium kõige paremaks variandiks Kohtla-Järve riigigümnaasiumi ehitamist TTÜ Virumaa kolledži territooriumile. Praeguseks on läbirääkimised selle üle liiva jooksnud.

Põhjarannik kirjutas sel sügisel kohtumisest, kus osalesid haridus- ja teadusministeeriumi, Kohtla-Järve linnavalitsuse ning Tallinna tehnikaülikooli esindajad, et põhjalikult arutada uue gümnaasiumihoone ehitamist TTÜ Virumaa kolledži territooriumile.

Praeguseks on kõnelused tehnikaülikooliga umbe jooksnud, tunnistas ministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis. "See on nagu naisevõtt: ei tundu pruut väga hea olevat ja peigmees ka mitte. Sellepärast mingit erilist kiindumust ei ole. Võtsime aja maha ja vaatame praegu teisi variante."

Tingimused vastuvõetamatud

Tehnikaülikooli tingimus oli, et gümnaasiumihoonesse rajatakse söökla, raamatukogu ja kaldauditoorium, mis peavad jääma kolledžiga ühiskasutusse, ning ülejäänud ruumid oleksid gümnaasiumi tarbeks. Kolledž oli valmis osaliselt tasuma kommunaalkulud ühiskasutuses ruumide eest ning jagama gümnasistidega oma laboreid ja arvutiklasse.

Küttise sõnul on eelkõige vastuvõetamatu paarisajakohalise kaldauditooriumi rajamise nõue. "Kui Kohtla-Järvel rekonstrueeritakse kultuurikeskus, saaks seda kasutada konverentside pidamiseks. Gümnaasiumil, kus ühes lennus on kuni sada õpilast, pole mõtet endale nii suurt konverentsipinda tekitada."

Küttis lisas, et kokkuleppele jõudmine tehnikaülikooliga pole välistatud, aga praegu on tuldud tagasi mõtte juurde rekonstrueerida Spordi 2 asuv muinsuskaitsealune hoone, mis ehitati sõjaeelses Eesti Vabariigis ja tegutses koolina. Praegu on see spordikeskuse bilansis.

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov meenutas, et kui maikuus vastati haridus- ja teadusministri ettepanekule asutada riigigümnaasium valmisolekuga alustada läbirääkimisi, pakuti gümnaasiumi võimaliku asukohana esialgu just seda eestiaegset koolimaja.

Ministeerium pidas seda tookord väga kulukaks. Miinuseks loeti ka asukoht linna servas.

Analüüsitakse maksumust

"Palusin just täna (eile - toim.) meie riigivara spetsialistidel teha ministrile vana koolimaja rekonstrueerimise maksumuse analüüs ja võrrelda seda uue ehitamise kuludega. Minister on öelnud, et kui selle hoone rekonstrueerimine ei ole üle mõistuse kallim, siis võiks selle asja ette võtta, aga kusagil on piir. Samas oleks see omamoodi ühe Eesti maamärgi taastamine," arutles Küttis.

Veel on võimaliku asukohana kaalukausil Järve vene gümnaasiumi maja. "Selle asukoht ei ole oluliselt parem, aga hoone ise on paremas seisus. Selge on see, et gümnaasiumi jaoks tuleks ta seest ümber ehitada," märkis Küttis.

Ta lisas, et kui riigigümnaasiumi asukohas saadakse lähiajal kokkuleppele, saab projekteerimise kinni maksta Eesti riigi kukrust. Ehitus on planeeritud Euroopa Liidu raha eest ja riik on valmis katma projekti omaosaluse.

Kohtla-Järvel on kavas luua täisgümnaasium Järve gümnaasiumi, Järve vene gümnaasiumi ja Ahtme gümnaasiumi baasil. Gümnaasium on arvestatud umbes 300 õpilasele ja seal oleks nii eesti kui vene osakond.

Kava kohaselt algab täisgümnaasiumi kümnendatesse klassidesse vastuvõtt 1. septembril 2016.

Maakonnakeskus Jõhvi, kuhu tuleb samuti riigigümnaasium, loodab uue hoone valmis saada ja gümnaasiumi avada aasta varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles