Narva keskerakondlased pöörasid tülli

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Jefimov ei astunud linnapea Tarmo Tammiste vastu välja, piirdus vaid Keskerakonna märkustega tolle töö kohta. Ja selle eest, et ta "ei viinud asja lõpule", jätsid erakonnakaaslased Jefimovi ilma volikogu esimehe kohast, loovutades selle hoopis Tammistele. Internetti lekkinud kirja nördinud autor palub tema selja taga aset leidnud kokkumängu kohta selgitusi.
Aleksandr Jefimov ei astunud linnapea Tarmo Tammiste vastu välja, piirdus vaid Keskerakonna märkustega tolle töö kohta. Ja selle eest, et ta "ei viinud asja lõpule", jätsid erakonnakaaslased Jefimovi ilma volikogu esimehe kohast, loovutades selle hoopis Tammistele. Internetti lekkinud kirja nördinud autor palub tema selja taga aset leidnud kokkumängu kohta selgitusi. Foto: Ilja Smirnov

Narvas valimised võitnud Keskerakonnas käärib üks viimaste aastate tõsisemaid tülisid, millele lisas õli tulle endise volikogu esimehe Aleksandr Jefimovi avalikuks tulnud kiri parteikaaslastele, mis piirilinna võimueliidi sisepingeid paljastab. 

Narva linnavolikogu liige Aleksandr Jefimov - eelmises koosseisus esimees - ei eita, et just tema on kirja autor. Ent ta ei soovinud eile selle kohta ühtegi lisakommentaari anda.

Kiri oli kirjutatud tõenäoliselt kohe pärast esimest volikogu istungit, mis toimus 14. novembril. Toona valiti lahkumisavalduse esitanud linnapea Tarmo Tammiste volikogu esimeheks. Et Keskerakonnas on tekkinud käärimine, andis selget märku, et ainus kandidatuur aseesimehe kohale - Nadežda Tšerkašina - jäi ametisse kinnitamata, sest tema poolt hääletas vaid 14 saadikut, kuigi keskerakondlasi on volikogus 20.

Jefimov nendib kirjas, et tol istungil erakonnakaaslased isegi ei teretanud teda. "Mind kurvastab, kuidas te minuga käitusite."

Meer valmistas peavalu

Jefimov kirjeldab, kuidas keskerakondlased pärast küllaltki edukaid valimisi otsisid (ja ikka veel otsivad) Narvas  linnapead. Peamiseks kandidaadiks oli Tarmo Tammiste, kes on selles ametis töötanud juba 11 aastat. "Kuid paralleelselt otsiti teisi variante, kuna kõik olid ühel meelel, et linnapea tuleb välja vahetada. Tarmo kuuldes sellest ei räägitud, välditi otse ütlemist, öeldi, et Tarmo on väsinud, vaja on muutusi jne."

Linnapea kohta pakuti ka endisele maavanemale Ago Sildele, kes kuulus Narva linnavolikogu eelmisse koosseisu, kuid ei paistnud seal  eriti millegagi silma. Taheti pakkuda naasta ametisse Imre Liivile, kes oli linnapea enne Tammistet aastail 2000-2002. Väidetavalt oli nõus uueks meeriks hakkama linna arenduse ja ökonoomika ameti direktor Georgi Ignatov, kuid tema õpib praegu USAs ning tuleb oodata, kuni ta mõne kuu pärast tagasi tuleb.

Suureks probleemiks, nagu selgus kirjast, kujunes küsimus: kes ja kuidas ütleb Tarmo Tammistele, et erakond tahab teda asendada? Kõige aktiivsemalt olevat selle probleemiga tegelnud volikogu liikmed Vadim Orlov ja Olev Silland; esimene on Narva logistika- ja tööstuspargi juhataja, teine Narva haigla juhatuse liige.

"Mina nõustusin ainult teatavaks tegema pretensioonid, mis ma nende sõnade põhjal oma vihikusse kirja panin. Ma ei näinud mõtet mitte pakkuda Tarmo kandidatuuri, kuna teist kandidaati meil nagunii ei ole. Õhtul juhatuse koosolekul lugesin ette ülesmärgitud pretensioonid, kuid asi lõppes sellega, et Tarmo peab need pretensioonid teadmiseks võtma ja oma töös nendega arvestama. Vähemalt ei olnud see tagaselja. Ma ei öelnud, et teda linnapea kohale ei valita. Kolmapäeval, 13.11.13 kutsus Silland jälle enda juurde ning ei olnud rahul, et ma esmaspäeval asja lõpuni ei viinud ning ei öelnud, et Tarmo vastu oleme..."

Pärast seda, kolmapäeval, 13. novembril, juba Jefimovi selja taga, otsustasid erakonnakaaslased esitada Tammiste volikogu esimeheks, mis neljapäeval ka aset leidis.

Oma kirjaga nõuab Aleksandr Jefimov sellisele kokkumängule selgitusi ning miks talle ausalt ei öeldud, et tema kui esimees neile ei sobi. "Selgitage oma suhtumist minusse ning soovitage, kuidas ma nüüd teisse suhtuma pean? Mis saab edasi?"

Kiri ei pidanud avalikuks tulema

Oma tundeküllastele küsimustele võis Jefimov vastused saada eile õhtul toimunud nn Narva linnavolikogu koalitsiooni istungil. See poliitiline koosolek toimub traditsiooniliselt kinniste uste taga.

Mõned sellel osalenud, kuuldes Põhjaranniku palvet kommenteerida kirjas mainitud kuluaaripoliitikat, kas keeldusid rääkimast või siis tegid näo, et ei tea, millest üldse jutt käib. Üks volikogu liige ütles mitteametlikus õhkkonnas, et läinud nädalal toimunud Jefimovi reetmine on sigadus, teine lisas, et niisugune rühmituste vastuseis on alati eksisteerinud, seda pole lihtsalt avalikustatud.

Volikogu vastvalitud esimees Tarmo Tammiste ütles samuti, et ei hakka kirja sisu avalikult arutama, leides, et tegu ei peaks olema avaliku teemaga.

"See kiri sai avalikuks väga segastel asjaoludel ning autor ei tahtnud seda sugugi," leiab Tammiste.

Kirja avalikustamise  üle on nördinud ka Keskerakonna Narva piirkonna esimees Andrus Tamm. Enamasti väga jutukas Tamm oli napisõnaline: "Meil on täna koalitsiooni, pärast seda (erakonna Narva ringkonna - I.S.) juhatuse koosolek, seega püüame seda kohapeal arutada, eks siis paistab…"

Võimalike linnapea kandidaatide kohta ei osanud Tamm endiselt midagi konkreetset öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles