Valimisvaidlused pikendavad Alajõel kaotajate võimulolekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alajõe vallavolikogu esimees Sergei Asmus hoiab ennast troonil valimisvaidlustega, mis on riigikohtu otsusega jõudnud alguspunkti tagasi.
Alajõe vallavolikogu esimees Sergei Asmus hoiab ennast troonil valimisvaidlustega, mis on riigikohtu otsusega jõudnud alguspunkti tagasi. Foto: Matti Kämärä

Kui enamik Ida-Viru omavalitsustest on jõudnud linnapea või vallavanema valimisteni, siis Alajõel vaieldakse alles valimistulemuste üle. 

Alajõe vald on Ida-Virumaal ainuke, kus enam kui kuu aega pärast valimisi jätkab tööd volikogu vana koosseis, sest uut pole võimalik pidevate kaebuste pärast kokku kutsuda.

Õigus kaevata

"Valimistel on alati võitjad ja kaotajad, kuid mõnele on kaotusepilli allaneelamine ikka väga kibe," märkis Alajõel teist nädalat vallasekretärina ametis olev Indrek Arming, kommenteerides valimisliidu Kohalik Rahvas nõudmist valimistulemused vallas tühistada.

Valimistel lüüa saanud Kohaliku Rahva esindajad - valla volikogu esimees Sergei Asmus ja aseesimees Natalja Prohhorova - on usinalt kasutanud seadusega antud kaebeõigust ning pommitanud oma nõudmistega maakonna ja vabariigi valimiskomisjoni, aga ka kaitsepolitseid.

Kaebekirjad on rännanud riigikohtusse välja ning tulnud sealt ringiga maakonna valimiskomisjoni tagasi. "Siin pole midagi nutta ega naerda: neil on õigus kaevata ning seda õigust nad ka kasutavad," nentis Arming. "Nii et enne jõule ei tasu lahendust oodata."

Endine vallasekretär Daisy Utsar lahkus ametist kahe nädala eest, samuti pani ameti maha maa- ja ehitusspetsialist Lii Jürgenson. "Kas see on nüüd just paleepööre, mis Alajõel aset leidis, aga pööre igal juhul, sest olukord vallas enam hullemaks minna ei saa. Jääb vaid loota, et läheb paremaks," kommenteeris ta toona valimistulemusi, mis pühkisid aastaid vallas rooli keeranud jõud võimult minema.

Pikale veninud protsess

"Uus vallasekretär saabki nende valimisvaidlustega oma tuleristsed kohe kätte," muigas Alajõe vallavanem Jaanus Kriisk, kes oli kuu enne valimisi valmis sellele problemaatilisele omavalitsusele selja pöörama, kuid püsib ametis praegugi. "Ma keeraksin vallas kõik nässu, kui enne kohtuvaidluste lõppu minema läheksin. Tööd ei saa praegu pooleli jätta," sõnas ta. "Valimistulemuste üle on ennegi vaieldud ning seda oli arvata, et nii läheb ka seekord, kuid ma pole varem näinud, et see protsess nii pikale venib."

Et vallavalitsuse töö toppama ei jääks, tuleb vanal volikogul veel istungiks kokku tulla. "Volikogu otsusega on vaja teha valla eelarves muudatusi, sest sihtotstarbeline raha tuleb aasta lõpuks ära kasutada, muidu läheb kaotsi," märkis vallavanem, kelle sõnul funktsioneerib vallavalitsus normaalselt, vaatamata institutsioone mööda edasi-tagasi pendeldavatele valimiskaebustele. "Välja pole me igatahes surnud."

Kuidas kommenteerib olukorda Alajõe vallas valimisvaidlused algatanud volikogu esimees Sergei Asmus ja kuidas aitavad need vaidlused tema meelest kaasa valla arengule?  "Mul on kiire," on Asmuse kogu kommentaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles