Vee kvaliteedi üle kaevatakse kolm korda vähem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Nestori sõnul võetakse joogivee kvaliteedi määramiseks proove nii Ahtme filtreerimisjaamast väljumisel kui ka hiljem torustikust.
Julia Nestori sõnul võetakse joogivee kvaliteedi määramiseks proove nii Ahtme filtreerimisjaamast väljumisel kui ka hiljem torustikust. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve ja Jõhvi uue veetorustiku ehitus hakkab lõpule jõudma ning on tulemuslik. Järve Biopuhastuse kinnitusel on eelmisel ja sel aastal vee kvaliteedi üle kaevatud varasemast kolm korda vähem.

Järve Biopuhastuse keskkonnaspetsialisti Julia Nestori sõnul on veetarbijate tänavused kaebused olnud seotud peamiselt ehitustööde tagajärgedega. Terve aasta vahetati vanu veevärgitorusid ning tööde tegemiseks tuli veevarustust välja lülitada.

"Tuli ette ka ootamatuid veekatkestusi, millest ei olnud võimalik ette teatada ning see tekitas palju pahameelt," ütleb Nestor. "Vahel hakkas pärast pikka katkestust tagatipuks kraanist veel musta vett tulema. Tahan tänada meie kliente kannatlikkuse ja selle eest, et nad mõistsid: enamik ebamugavusi oli seotud uute veetorustike ehitusega. See töö hakkab nüüd lõpule jõudma ning on tulemuslik."

Veeproove võetakse kogu aeg

Vastavalt seadusandluses sätestatud nõuetele ning terviseametiga kooskõlastatud vee kvaliteedi kontrolli kavale on Järve Biopuhastus kohustatud vee kvaliteeti kontrollima  kord kvartalis. Ent Nestori sõnul tehakse ka lisaseiret, mis oleneb konkreetsetest asjaoludest, näiteks tehtavatest ehitustöödest, aastaajast, klientide kaebustest. Nii võetaksegi veeproove keskmiselt kaks korda kuus, vahel isegi tihedamini. "Näiteks kui anti käiku Ahtme uus filtreerimisjaam, tehti analüüse peaaegu iga päev, sest oli väga tähtis jälgida, mis toimub jaamas ja võrgus," märkis ta.

Kvaliteedi kontrollimiseks võetakse vett kinnisvaraobjekti liitumispunktist. Selleks on veevõrgus (kaevudes) olemas spetsiaalsed kohad, kust proove võetakse. Kui aga klient kaebab vee kvaliteedi üle hoones, siis võetakse proove nii majast kui võrgust.

Terviseameti Ida talituse direktori Olga Smolina sõnul on joogivee kvaliteet võrreldes varasemate aastatega paranenud, kaebusi ei ole. Talituse inspektorid kuulevad veeproove võttes tarbijatelt vee kvaliteedi kohta positiivset tagasisidet.

Rauasisaldus on 7 korda väiksem

Kohtla-Järve vee kvaliteedi peamine probleem oli kõrgenenud raua- ja mangaanisisaldus. "Selline on meie piirkonna looduslik põhjavesi, seetõttu muutus vesi võrku jõudes kõrgenenud rauasisalduse tõttu kollakaks või punakaks, kuna sel keemilisel elemendil on omadus ladestuda torudesse ja tekitada setteid," räägib Julia Nestor.

Nüüd puhastatakse põhjavett Ahtme filtreerimisjaamas. Pärast jaama käivitamist hakkasid 2012. aasta juulist puhast vett saama Ahtme tarbijad, augustist jõhvilased ning septembrist Kohtla-Järve Järve linnaosa elanikud.

Kui 2012. aasta esimeses pooles küündis rauasisaldus Järve linnaosas 700 mg/l kohta (norm on 200), siis 2012. aasta lõpus oli see juba alla 100 mg/l.

Sama lugu on Jõhvis: 2012. aasta alguses ulatus rauasisaldus 800 mg/l, 2012. aasta lõpus oli alla 100 mg/l.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles