Narva keskerakondlased panid linna juhtima Eduard Easti

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard East passitas eile esimest korda Narva linnapea roostevaba ametimärki.
Eduard East passitas eile esimest korda Narva linnapea roostevaba ametimärki. Foto: Ilja Smirnov

Narvat pandi juhtima kogenud mänedžer, kes paistab silma oma elegantsete maneeride, pedantsuse, korrektse ja kaalutletud kõnega, jagab juriidikat, ent ei paku välja reforme - Edauard East. Talle kaotanud noor riigikogulane Jevgeni Ossinovski leiab, et muutusi ei tasu vaesuvas ja väljasurevas linnas nüüd oodata.

Poolteist tundi esinemisi, küsimusi ja vastuseid, mis eelnesid eile linnapea valimisele Narva linnavolikogus, ei muutnud häälte jagunemist vastasleeride vahel: Eduard Easti poolt hääletasid kõik 19 istungil viibinud Keskerakonna esindajat, Jevgeni Ossinovskile andsid oma hääle aga kõik 11 vastasrindlastest sotsiaaldemokraati.

Enne hääletust tegi East ettekande oma visioonist enamiku eluvaldkondade ja poliitika kohta. Kõnet illustreerisid ekraanile ilmuvad teesid. Paljugi pärines valimiseelsetest materjalidest. Oktoobris toimunud omavalitsuste valimistel kandideeris East Keskerakonna nimekirjas, kogus vaid 164 häält ega pääsenud Narva linnavolikokku.

Objektiivne inimene

"Arvan, et minu teadmised ja kogemused on heaks aluseks nende ülesannete täitmisel, mis seisavad linnapea ees linnavolikogu otsuste elluviimisel," ütles East.

Nimetades end objektiivseks inimeseks, luges ta üles oma tugevad ja nõrgad küljed. Esimeste hulka arvas ta oma teadmised ja kogemused õigusteaduse ja majanduse vallas, oskuse juhtida inimesi ja protsesse ning projekte teoks teha, samuti laialdased kontaktid. Nõrkustena tõi välja kombe "töötada aega märkamata" ja liigse vastutustunde, mis sunnib olukordi väga pikalt kaaluma.

Narva eelmine linnapea, praegune volikogu esimees Tarmo Tammiste märkis, et ideaalseid kandidaate pole olemas.

"Aga ta on väga hoolikas, isegi pedantne inimene ning üks väheseid, kes kunagi probleemide eest peitu ei poe, püstitatud eesmärgid aga lõpule viib," ütles ekslinnapea mantlipärija kohta.

Viimased kolm aastat juhtis East Narva bussiparki, mis 2012. aastal pankroti veerele jõudis.  Enne seda töötas ta Ida-Viru maasekretäri, Hansaliisingu Ida-Viru esinduse juhina ning oma õigusbüroos. 2009. aastal kandideeris edutult Narva-Jõesuu linnapea kohale.

Jalgrattaleiutaja plaanid

East ütles, et esimesed sammud, mis ta Narva linnapeaks olemise esimesel aastal astub, on alustatud ehitus- ja rekonstrueerimisprojektide lõpetamine, pärast seda linnavalitsuse töö tõhustamine, selle struktuuri uuesti läbi vaatamine ning seejärel kohtumine ettevõtjatega, linna põhikirja läbivaatamine, tähelepanu pööramine humanitaarvaldkondadele. Ta kavatseb tõsta haridustöötajate palka, tagada kvaliteetse arstiabi ja tõsta sünnitoetust.

Kaugemas perspektiivis on East väljas ka selle eest, et peatada noorte äravool Narvast, suurendada linnaelanike arvu, muus osas aga kõlasid standardsed üldsõnalised loosungid. Easti oponent, teine linnapeakandidaat Jevgeni Ossinovski nimetas seda jalgratta leiutamiseks, kuna umbes sama jutt on kirjas ka linna ametlikus arengukavas.

Samas juhtis ka Ossinovski oma eilses kõnes tähelepanu äärmiselt keerulisele olukorrale rahvastikuga.

"Tänavu lisandus Narva kõigest kümne kuuga rohkem kui 1000 pensionäri, nooremaealiste elanike arv vähenes aga 1500 võrra. Ma ei ole kindel, et me kõik mõistame täiel määral sellega seotud peatsete probleemide ulatust," märkis 27aastane kandidaat, püüdes veenda keskerakondlasi teda linnapeaks määrama.

Opositsioon soovis edu

Kohe pärast valimiste lõppemist kinkis Ossinovski Eastile roosikimbu. Seejärel ütles opositsiooni juht Põhjarannikule, et tal ei ole mingeid illusioone, et linna juhtimises võiksid aset leida põhjalikud muutused.

"Aga soovin uuele linnapeale loomulikult edu. Kui ta suudab teha teoks need muudatused, millest rääkis, siis me tervitame seda tingimusteta," märkis Ossinovski.

Kui Ossinovskilt küsiti, mis talle linnapea plaanide juures ei meeldinud, tõi ta välja selle punkti, kus mainiti, et meediasse tuleb Narva kohta positiivseid uudiseid läkitada: "Propagandale kulutatakse kümneid tuhandeid eurosid ning ma pean seda täiesti otstarbetuks, kuna Narvas on piisavalt sõltumatuid ajakirjanikke ja väljaandeid."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles