Illuka pagulaskeskus kolitakse lähiajal tühjaks

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejad on Illuka vallas Jaamakülas elanud 13 aastat.
Varjupaigataotlejad on Illuka vallas Jaamakülas elanud 13 aastat. Foto: SCANPIX/ARHIIV

27 varjupaigataotlejat kolivad jaanuarikuu jooksul Illuka vallast naabermaakonnas asuvasse Väike-Maarja valda.

AS Hoolekandeteenused ja sotsiaalministeerium sõlmisid tänavu aprillis lepingu, mille kohaselt osutatakse varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse teenust Illuka vallas Jaamakülas vähemalt selle aasta lõpuni. Jaanuarikuu jooksul kolib keskus Vao külasse Väike-Maarja valda Lääne-Virumaal.

Varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse juht Jana Selesneva ütles, et praegusel asukohal on nii plusse kui miinuseid. "Keskus paikneb looduslikult kaunis kohas ning ka hooned on rahuldavas seisukorras. Koostöö Illuka vallavalitsusega sujub hästi, samuti on kohalikud elanikud harjunud teisest rahvusest inimestega. Näiteks arvestab külas asuva poe omanik kaupade valikul ka varjupaigataotlejate vajadustega," tõi ta välja positiivse poole.

Probleemiks on tema sõnul eelkõige keeruline logistika, kuna vajalikud teenused alates arstiabist ja lõpetades pangaga jäävad kaugele ning maakonnakeskusega on transpordiühendus vaid kolmel korral nädalas.

Rohkem privaatsust

Edaspidi hakatakse majutusteenust pakkuma Vao külas asuvas korterelamus, mis vabanes hooldekodu reorganiseerimisel. Varjupaigataotlejate käsutuses on 10 korterit, millest seitsmes on eluruumid ja ülejäänutes on sisse seatud keeleõppeklass, õppeköök, päevakeskus, spordisaal ja kontoriruumid.

Vastuvõtukeskus hakkab osutama teenust kuni 35 varjupaigataotlejale nagu praegugi. Hädavajaduse korral saab korteritesse majutada ligemale 50 inimest, kui vastuvõtukeskusesse satuvad suuremad perekonnad või tuleb vastu võtta erakorraliselt suur hulk pagulasi.

Selesneva sõnul võimaldab korterites elamine suuremat privaatsust ja vähendab pingeid, sest tegemist on väga erinevatest maadest ja kultuuridest pärit inimestega. Ka vajalikud teenused jäävad lähiümbruskonda, sest Vao küla asub vallakeskuse Väike-Maarja lähedal ning 1,5-7 kilomeetri raadiusesse jäävad pank, postkontor, kaks raamatukogu, avalik internetipunkt, kauplused, lasteaed, koolid, perearstid, kirik ja spordihoone.

Samuti kiitis Selesneva transpordiühendusi: liinibussiga on võimalik sõita valla- ja maakonnakeskusesse Rakveresse, 2 kilomeetri kaugusel asub rongijaam, kust saab liikuda Tartu ja Tallinna poole. Peale pagulaskeskuse asukate on lihtsam liikuda ka nende tugiisikutel, kes elavad üle Eesti.

Mõistev suhtumine

"Keskuses elavad inimesed on sageli kurtnud eraldatust. Tihedam suhtlemine kohalike elanikega võimaldaks varjupaigataotlejatel paremini kohanduda meie ühiskonnaga ja siin kehtivate normidega. Vähem oluline pole ka ühiskonna mõistev suhtumine: varjupaigataotlejad on tihti pärit maailma kriisikolletest ja oma kodust lahkumine ei ole olnud neile kerge samm," märkis juhataja.

Praegu elab keskuses 27 eri rahvusest varjupaigataotlejat Albaaniast, Kosovost, Afganistanist, Pakistanist, Süüriast, Kuubalt, Venemaalt, Ukrainast, Valgevenest, Elavandiluurannikult ning Sudaanist. Elanike hulgas on kaks last, kellest üks käib koolis ja teine on emaga kodus. "On tähelepanuväärne, et see ühest Balkani riigist pärit laps käib eestikeelses koolis ja õpib seal neljadele-viitele, olles Eestis elanud vaid pool aastat," rääkis Selesneva.

Varjupaigataotlejate vastuvõtukeskus on oma praeguses asukohas tegutsenud alates 2000. aastast. Kui keskus viiakse üle Väike-Maarja valda, annab sotsiaalministeerium Jaamaküla hoonete kompleksi üle Riigi Kinnisvara ASile. "Meie poolt on sellekohane eelnõu läinud rahandusministeeriumisse ja jaanuaris esitatakse see valitsusele," ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Maarja Värav.

Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm märkis, et hoonete kompleks antakse üle kui riigile mittevajalik vara ja kuulub seega võõrandamisele.

Illuka vallavolikogu esimees Paul Kesküla ütles, et kui pagulaskeskus praegusest asukohast välja kolib, oleks kogukonnale oluline, et see maja ei jääks tondilossina seisma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles