Soojaettevõte maksis gaasivõla laenuga

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhul, kui võlgnevust Eesti Gaasi ees poleks makstud, oleks Kiviõli Soojuse katlamaja seisma jäänud. See omakorda oleks tähendanud, et suurema külma puhul, kui Kiviõli Keemiatööstusest tulevast soojusest jääb väheks, poleks suudetud linna kütta.
Juhul, kui võlgnevust Eesti Gaasi ees poleks makstud, oleks Kiviõli Soojuse katlamaja seisma jäänud. See omakorda oleks tähendanud, et suurema külma puhul, kui Kiviõli Keemiatööstusest tulevast soojusest jääb väheks, poleks suudetud linna kütta. Foto: PEETER LILLEVÄLI/ARHIIV

Raskustesse sattunud AS Kiviõli Soojus kattis kõige pakilisemad kohustused laenuga, päästes nii linna külmaohust. Ettevõtte probleemide lahendamine jääb uue nõukogu ülesandeks. 

Sellel sügisel probleemide ees seisnud AS Kiviõli Soojus, kelle võlgnevus AS Eesti Gaasi ees oli kasvanud nii suureks, et ettevõte keeldus gaasi tarnimast, sai endale pärast valimisi uue nõukogu, kellelt oodatakse ettevõtte olukorra stabiliseerimist ning tulevikunägemust, kuidas kulusid vähendada ning paremini majandada.

Uus nõukogu

Kiviõli linnavalitsus tellis sellel aastal oma soojaettevõtte kontrollimiseks auditi, mille tulemus kinnitas, et ettevõttes on palju probleeme, millest tõsiseim oli võlgnevus Eesti Gaasi ning Kiviõli Keemiatööstuse ees. Kui esimesele on praeguseks võlad tasutud, siis Kiviõli Keemiatööstuse võlg on jätkuvalt olemas, mis tähendab, et keemiaettevõte võib igal hetkel alustada linna soojaettevõtte vastu pakrotimenetlust.

"Kindlasti ei ole probleemid lahendatud," tunnistas Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev, et nõukogu otsus laenuga gaasivõlga kompenseerida ei tähenda, et nüüd võiks kergendatult hinnata. Millised peaksid olema edasised sammud probleemide lahendamiseks, otsustab uus nõukogu, kes detsembris tööd alustas.

Kui eelmisest Kiviõli Soojuse nõukogu viiest liikmest kaks lahkusid pärast seda, kui otsustati laenuga võlgnevus katta, siis ülejäänud kolm liiget kutsuti tagasi ning detsembris kinnitati OÜ Kiviõli Keemiatööstusest nõukogusse Indrek Innos ning linnavalitsusest vastsed volikogu liikmed Nikolai Dmitrijev ja Vladimir Tšurkin. Mõlemad kuuluvad linnapea sõnul volikogu majanduskomisjoni ja neil on nii tootmisettevõttes töötamise kui ka juhtimiskogemus. Kaks ülejäänud nõukogu kohta on vabad ning ootavad soojavaldkonna spetsialiste.

Saunaga jätkatakse

Dmitrijevi sõnul ootab ta nõukogu liikmeid enda juurde jaanuarikuus - siis on vastsetel liikmetel olnud kuu aega end asjadega kurssi viimiseks ning seejärel peaks tekkima nägemus, kuidas olukorda muuta.

Kas muudatused tähendavad sellel aastal uuesti ametisse valitud tegevjuhi väljavahetamist, jääb samuti uue nõukogu otsustada. "Enne tuleb ilmselt üle vaadata, millised otsuseid ning tegevusi on olukorra parandamiseks tehtud," ütles Dmitrijev.

Samuti jääb uue nõukogu otsustada, kas saunateenuse pakkumist jätkab Kiviõli Soojus või otsitakse saunale rentnik. Viimase leidmiseks kuulutas eelmine nõukogu koosseis välja konkursi, kuid selle tulemustega tegeleda enam ei jõutud. "Valitsus ja volikogu on valmis saunateenust toetama 35 000 euroga aastas ning meie jaoks pole oluline, kas seda teenust pakub Kiviõli Soojus või mõni rentnik. Oluline on, et teenus ei kaoks," ütles linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles