Lumepuudus maksab seikluskeskusele tuhandeid eurosid

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli seikluskeskuse ehitus sai joone alla oktoobrikuiste avamispidustustega. Sellest ajast peale ollakse hooaja avamiseks stardivalmis. Soe talv lühendab aga hooaega iga päevaga.
Kiviõli seikluskeskuse ehitus sai joone alla oktoobrikuiste avamispidustustega. Sellest ajast peale ollakse hooaja avamiseks stardivalmis. Soe talv lühendab aga hooaega iga päevaga. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli seikluskeskusele ja selle operaatoritele läheb lumepuudus nädalas maksma ligikaudu 20 000 eurot.

Jõuludeks oma laskumisnõlvad avada plaaninud Kiviõli seikluskeskus püüab praegu, kus sooja talve tõttu on suusamägi ning kõik muud talveatraktsioonid suletud, hoida kulusid võimalikult madalal. Maja on iga päev küll külastajatele avatud, kuid teenuseid praegu ei pakuta. Seetõttu on suletud ka keskuse majas olev kohvik ning muud teenused.

Mõjutab kogu kompleksi

Sisuliselt tähendab iga lumeta nädal keskusele ning sealsetele operaatoritele 20 000 eurost ilmajäämist. "Arvestades, et keskuse ehitamine läks kallimaks, kui me algselt prognoosisime, on see väga kehv," tunnistas keskuse juht Janek Maar, et kui on soovi närveerida, siis tasub vaadata ilmateadet, mis lubab jätkuvalt plusskraade nii öösel kui päeval, mistõttu on lumetootmine võimatu. Selleks, et saada valmis üks suusanõlv, peaks ilm olema vähemalt nädal aega miinuskraadides. Lisaks mõjutab keskuse tegevus sealseid operaatoreid, kelle jaoks see on samuti kaotus. Nii näiteks oli vahetult mäe juures asuv Tuhamäe hostel broneeritud detsembri keskpaigast märtsini ning nüüd öeldakse broneeringuid üles.

Detsembris, perioodil, kui jätkus veidi külma, jõuti mõned päevad lund toota, kuid see polnud isegi ühe nõlva jaoks piisav. Kuutsemäel, kus kahureid rohkem, suudeti toota nii palju kunstlund, et üks laskumisnõlv oli seal avatud juba detsembri keskpaigast ning pandi kinni vaid aastavahetuseks.

Maari sõnul ei ole neil nii suurt lumetootmisvõimsust, pealegi on Kiviõli mäe katmiseks vaja palju rohkem lund. "Nõlva, kus kivid ja kännud sulaga välja tulevad, ei ole mõtet avada - suusatamine sellistes tingimustes ei ole lõbus ja lõhub varustust. Me ei näe põhjust sellistes oludes punnitada," ütles Maar, et nad eelistavad pakkuda siiski korralikku ja kvaliteetset teenust.

Ka teiste teenuste pakkumisel pole praegu mõtet ning sisuliselt ei näe Maar võimalust, kuidas lumevaesel talvel suusatamisele alternatiivseid tegevusi pakkuda. "Inimesed tahavad talvel lumel suusatada," tõdes ta, et ilmaga seotud äri on riskantne ja sellega tuleb leppida.

Kahekuuline hooaeg

"Hea oleks, kui saaksime vähemalt kaks kuud suusatada, nagu eelmisel aastal," ütles Maar, et nad oleksid rahul, kui veebruaris avataks keskus täies mahus. Ka eelmisel aastal jõuti suusamägede avamiseni alles veebruaris. Toona takistasid varasemat avamist ehitustööd.

Maar loodab, et jaanuari teises pooles tulevad oodatud külm ja lumi, sest veebruari lõpuks on mäele kavandatud rahvusvaheline lumelauavõistlus. Esmakordselt oli võistlus Kiviõlli planeeritud eelmisel aastal, siis tuli see ära jätta, kuna avamine jäi toppama ning ei suudetud toota lumelauapargi ehitamiseks vaja minevat lund.

Praegu pole Maari kinnitusel põhjust veel võistluse ärajätmisest rääkida. Küll tuleb see kõne alla siis, kui veebruaris on ilm samasugune kui praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles