Kohtla-Järve riigigümnaasium tüürib vanalinna

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve riigigümnaasium rajatakse tõenäoliselt eestiaegsesse koolimajja Kohtla-Järve vanalinnas.
Kohtla-Järve riigigümnaasium rajatakse tõenäoliselt eestiaegsesse koolimajja Kohtla-Järve vanalinnas. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnavalitsus ning haridus- ja teadusministeerium on jõudnud üksmeelele, et linna riigigümnaasiumiks võiks renoveerida Spordi t 2 hoone, mis ehitati sõjaeelses Eesti Vabariigiks koolimajaks.

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ütles Põhjarannikule, et linn on läbirääkimiste algusest eelistanud Spordi t 2 hoonet. Maja, mis ehitati sõjaeelses Eesti Vabariigis ja tegutses koolina, on praegu spordikeskuse bilansis.

"Vana aasta lõpus käisid haridusministeeriumi esindajad Kohtla-Järvel ja arutasime taas seda küsimust. Tundub, et linn ja riik on jõudnud selles osas üksmeelele," ütles Solovjov.

Arutelud riigigümnaasiumi asukoha osas algasid eelmise aasta maikuus, kui linnavalitsus vastas haridus- ja teadusministri ettepanekule asutada riigigümnaasium valmisolekuga alustada läbirääkimisi.

Spordi t 2 hoone kõrval kaaluti veel Pärna põhikooli ja Järve vene gümnaasiumi hoone kohandamist. Samuti peeti läbirääkimisi Tallinna tehnikaülikooliga, et rajada uus koolimaja TTÜ Virumaa kolledži territooriumile, ent need jooksid umbe.

Küttise salasoov

Haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis ütles kohe alguses, et tahaks hinges kunagist koolimaja renoveerida ja oleks hiiglama vahva, kui linna gümnaasium leiaks koha kunagi Eesti moodsaimas ja väärika ajalooga hoones. Samas ta pelgas, et  renoveerimine läheks väga kulukaks ning nimetas miinusena asukohta linna servas.

Praeguseks on Küttis seda meelt, et kui Kohtla-Järve linnavolikogu võtab jaanuari istungil vastu otsuse riigigümnaasiumi asutamise kohta ja esitab selle asukohaks Spordi t 2 hoone, mis riigile üle antakse, on ministeerium nõus asjaga tegelema, et kujundada kunagisest koolimajast nüüdisaegne õpikeskkond.

Küttis on ise lõpetanud Kohtla-Järvel 1. keskkooli ajal, mil see asus Spordi t 2 hoones. Ta leidis, et selle taastamine võtaks kõvasti maha tänuvõlga. Aastail 1938-1939 ehitatud kooli projekteeris tuntud arhitekt Anton-Lembit Soans ja hoone on arhitektuurimälestisena riigi kaitse all, kuid äärmiselt viletsas seisus.

Eelistatakse vanu

Küttise sõnul on selge, et on tarvis teha rekonstrueerimise majanduslik analüüs. "Üldiselt eelistame vanade hoonete rekonstrueerimist, mitte uute ehitamist. Peale Jõhvi (Jõhvi riigigümnaasiumi tarbeks rajatakse juurdeehitis - toim.) pole riigigümnaasiumiks ehitatud ühtegi uut maja, Jõhvis lihtsalt polnud selleks midagi sobilikku. Kuna Spordi t 2 hoone ehitati omal ajal 540 õpilasele, siis see sobib ka pinna poolest. Ka spordisaal on paras, pole mingit suurusehullustust."

Ehitus on planeeritud Euroopa Liidu raha eest ja riik on valmis katma projekti omaosaluse. Samuti makstaks riigi kukrust kinni projekteerimine.

Kohtla-Järvel on kavas luua täisgümnaasium Järve gümnaasiumi, Järve vene gümnaasiumi ja Ahtme gümnaasiumi baasil. Gümnaasium on arvestatud umbes 300 õpilasele ja seal oleks nii eesti kui vene osakond.

Kava kohaselt algab täisgümnaasiumi kümnendatesse klassidesse vastuvõtt 1. septembril 2016.

Maakonnakeskus Jõhvi, kuhu tuleb samuti riigigümnaasium, loodab uue hoone valmis saada ja gümnaasiumi avada aasta varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles