Mahasadanud lumi avas suusarajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli seikluskeskuse viis lumekahurit alustasid tööd laupäeva ööl vastu pühapäeva. Kas lund suudetakse toota nii palju, et esimene nõlv sellel laupäeval lahti saab, on selge neljapäeval.
Kiviõli seikluskeskuse viis lumekahurit alustasid tööd laupäeva ööl vastu pühapäeva. Kas lund suudetakse toota nii palju, et esimene nõlv sellel laupäeval lahti saab, on selge neljapäeval. Foto: Peeter Lilleväli

Kui tänu peaaegu poolemeetrisele mahasadanud lumele on Pannjärvel, Mäetagusel ja Kohtla-Nõmmel suusarajad avatud, siis Kiviõli seikluskeskuses peavad laupäevast alates täistuuridel töötanud lumekahurid veel vähemalt kolm ööpäeva tööd tegema, et üks suusanõlv lumega kaetud saaks. 

Kiviõli seikluskeskus alustas lumetootmist ööl vastu pühapäeval. Sellest hetkest alates on viis kahurit vahetpidamata lund teinud ja peatunud ainult seniks, kui neid ühest paigast teise liigutatakse.

Ilm läheb paremaks

Kokku suudab keskus tunnis toota 150 kuupmeetrit lund, kuid selliseski tempos kulub ühe nõlva katmiseks nädal. Seetõttu ei julge keskus praegu veel öelda, kas laupäeval tehakse uksed lahti või tuleb lumetootmist jätkata. Selgus saabub neljapäeval - siis suudetakse paremini hinnata, kas toodetud lumekogus on piisav, et avada tõstuki kõrval olev 400meetrine nõlv.

"Looduslikust maha sadanud lumest on kasu ikka - kui see traktoriga kinni sõita, püsib see kunstlume vahel küll," ütles seikluskeskuse juht Janek Maar. Taevast sadava lumega peaks aga katte saama terviserada, mis detsembris korraks avati, kuid seejärel tuli sula tõttu uuesti sulgeda. Kuna kogu jõud on praegu suunatud mäe ettevalmistamisele, siis pole eelkõige kohalikele mõeldud murdmaasuusaradade sissesõitmisega tegeldud. Võimalik, et ka need suudetakse nädalavahetuseks kasutuskõlblikuks teha.

Kui selleks laupäevaks tahetakse avada esimene nõlv, siis kui palju kulub aega järgmiste avamiseks, on samuti raske ennustada. "Ilm tundub praegu olema soodne: külmakraadid lähevad suuremaks ja lumetootmisele on see hea," ütles Maar. Sellel aastal loodakse Kiviõli mägi avada täismahus: peale nelja laskumisnõlva, millest lühim on 400- ja pikim 700meetrine, veel lumerõngarada ja lumelauapark.

Pannjärve ja Mäetaguse suusarajad said valmis kohe, kui suurem kogus lund maha sadas. Pannjärvel on avatud kõik põhirajad. Maratonirada alles tehakse.

"Enam pole suusatama minnes vaja patja püksi panna - kukkumiseks on mõnus pehme lumi," ütles Tarmo Kollo. Pannjärve rajad avati korraks ka detsembris, kuid siis oli lund vähe ning isegi suusalaenutamist ei alustatud.

Rajad on Pannjärvel juba praegu avatud, kuid suusalaenutus hakkab tööle nädalavahetusest. Siis hakkab tööle ka tuubirada.

Esimene rada valmis

Kohtla-Nõmmel sõitis rajatraktor eile kahekilomeetrist murdmaarada sisse.

"Homme on see kindlasti valmis, et lapsed saaksid oma suusatunnid ära sõita  ja muud huvilised ka lõpuks suusatalve ära proovida," lubas Kohtla kaevandusmuuseumi tegevjuht Sigrid Karon. "Selle raja tegemiseks oli meil masinale kütus olemas, teiste radade puhul peame veel vallavalitsusega läbirääkimisi. Kui nende tegemiseks tuleb kasutada suurt rajatraktorit - selle remonti investeerisime eelmisel aastal päris korralikult -, läheb see muidugi kulukamaks kui väikest traktorit kasutades. Kahekilomeetrisele rajale tuleb ka valgustus, aga millal täpselt selle sisse lülitame, on samuti veel vaja läbi rääkida."

Kohtla-Nõmme vallavanem Riina Sooäär kinnitas rajavalgustuse kohta käivat juttu, ülejäänud murdmaaradade kohta aga ütles, et enne otsustamist tuleb ilmaennustust uurida ja kaaluda. "Praegu lubab külma püsimist nädala jagu, kui seejärel soojaks läheb, pole mõtet neid teisi radu tegema hakata."

Talvekeskuse väiksem ehk tuubimägi on Karoni sõnul plaanis avada küll - kui ilm vähegi võimaldab. "Meie teeme omalt poolt kõik ettevalmistused ära, aga lumetootmiseks on vaja püsivalt vähemalt kümmet miinuskraadi ja seda seitse päeva järjest. Talvekeskuses seab praegu natuke piiranguid seal käimas olev ehitustegevus, aga kohad, kuhu tuubid saab panna, on olemas ja ehitajaga läbi räägitud."

Kohtla-Nõmme suusamaja on vallavalitsuse korraldusel konserveeritud: vesi, küte ja elekter välja lülitatud. Karon tunnistas, et muuseum üksi pole suuteline seda maja korda tegema, lahendust otsitakse koostöös vallaga. Riina Sooääre sõnul otsitakse praegu võimalusi mingist programmist lisaraha saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles