Põlevkiviteadlased said Kohtla-Järvel uue kodu

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Pirk näitab uhiuues laboris tõmbekappe, mis on hädavajalikud keemiliste katsete läbiviimiseks. Seadmed jõuavad laborisse lähikuudel.
Kalle Pirk näitab uhiuues laboris tõmbekappe, mis on hädavajalikud keemiliste katsete läbiviimiseks. Seadmed jõuavad laborisse lähikuudel. Foto: Matti Kämärä

Reedel avati Kohtla-Järvel põlevkivi kompetentsikeskuse uus kahekorruseline hoone, kus on muuhulgas üle kümne eeskätt põlevkiviga seotud uuringuteks mõeldud labori.

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledži peamaja külge rajatud hoone esimesele korrusele kolib kütuste tehnoloogia teadus- ja katselaboratoorium. See on praeguse kompetentsikeskuse üksus, mis on osaliselt kunagise põlevkivi instituudi järeltulija. Selle 14 töötajat asuvad praegu veel viimastena Virumaa kolledži endises õppehoone Kohtla-Järve vanalinnas kunagise turu vastas.

Väljakutse noortele 

Ida-Viru firma Ferdmaster ehitatud hoone teisel korrusel asuvas kuues laboris on loodud vajalikud tingimused väikeettevõtjatele, kes on keskendunud põlevkiviga seotud uute kasutusviiside ja teenuste otsimisele ja arendamisele. Samal korrusel on ka seminariruum ja kompetentsikeskuse töötajate kabinetid.

Põlevkivi kompetentsikeskuse juhi Kalev Pirgi sõnul on 1500ruutmeetrise pinnaga hoone valmis ja ruumid sisustatud nii mööbli kui ka näiteks katseteks vajalike tõmbekappidega. "Osa seadmeid tuuakse üle vanadest ruumidest, kuid lähikuudel soetame ka ligikaudu 700 000 euro eest uusi seadmeid, erisuguseid analüsaatoreid ja reaktoreid," sõnas ta.

Tema sõnul nende laboratoorium praegu päris tugevasti mitmesuguste tellimustega hõivatud. "Muuhulgas uuritakse meil näiteks nii Jordaania, Mongoolia kui ka Austraalia põlevkivide omadusi," ütles Pirk

Ta lisas, et kaks noortest inimestest  koosnevat meeskonda valmistuvad  tegutsemiseks teise korruse katse- ja arenduslaborites. "See ongi nende jaoks väljakutse, kuidas oma põlevkivialaseid teadmisi ettevõtluses ära kasutada. Nende ruumide mõte on luua neile tegevuse alustamiseks hädavajalikud tingimused," sõna ta.

Üks väheseid uusi hooneid linnas

Virumaa kolledži direktori Viktor Andrejevi sõnul avab sellise keskuse valmimine ka õppetöö jaoks uusi võimalusi ja tihendab tudengite sidemeid ettevõtjatega. "Selline kaasaegse laborite kompleksi olemasolu tugevdab ka meie mainet," ütles ta, märkides, et täna avatav hoone on kaubanduskeskuste kõrval üks väheseid avalikke huve teeniv uus ehitis Kohtla-Järvel, mis viimase 20 aasta jooksul on rajatud.

Virumaa kolledži arendusdirektori Mare Roosilehe sõnul valmib uus hoone ajal, mil põlevkivi kompetentsikeskus saab kolmeaastaseks. "Tallinna tehnikaülikool asutas selle 17 partneriga eesmärgiga koondada asutusse erinevate põlevkiviga seotud probleemide lahendamine. Seepärast ongi keskuse tegevus olnud märksa mitmekülgsem kui vaid laborites uuringute läbiviimine. See on hõlmanud muuhulgas ka keskkonnaalaseid teemasid, konverentside ja koolituste läbiviimist ja palju muud. Kõige tähtsam on, et kolme aastaga oleme võitnud partnerite usalduse. Uus maja avardab tulevikus veelgi meie tegutsemisvõimalusi," ütles ta.

Kompetentsikeskuse uue hoone rajamine läks Kalle Pirgi sõnul maksma ligikaudu 3,5 miljonit eurot, millest ehituseks kulus ligemale pool. Kolme miljoni euroga toetasid ettevõtmist Euroopa Liidu maksumaksjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles