Lüganuse karistab vallast väljaspool õppijaid toetusest ilmajätmisega

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus sotsiaaltoetuste kord soosib muu hulgas neid lapsi, kes pärast Maidla kooli lõpetamist jätkavad õpinguid Lüganuse keskkoolis.
Uus sotsiaaltoetuste kord soosib muu hulgas neid lapsi, kes pärast Maidla kooli lõpetamist jätkavad õpinguid Lüganuse keskkoolis. Foto: Matti Kämärä

Sellel nädalal tuleb Lüganuse volikogus arutusele ja kinnitamisele uus sotsiaaltoetuste maksmise kord, mis kinnitamise korral jätab toetusest ilma need lapsed, kes eelistavad õppida vallast väljaspool asuvas koolis. 

Sellel nädalal kogunev Lüganuse volikogu hakkab arutama uut sotsiaaltoetuste korda ning selle aasta sotsiaaltoetuste piirmäärasid. Volikokku mineva ning komisjonidelt juba heakskiidu saanud eelnõu kohaselt on eelistatud seisus lapsed, kes käivad vallas asuvas koolis. See tähendab, et kümned lapsed, kes eelistavad õppida mõnes teises koolis, jäävad ilma nii toetusest kui sõidukompensatsioonist.

Omad eelistatud

Eelnõu kohaselt saavad lapsed, kes lähevad kas Maidla kooli või Lüganuse keskkooli esimesse klassi, 35 eurot kooli alustamise toetust. Toetust saavad ka need lapsed, kes lähevad õppima vene õppekeelega kooli. Teistesse üldhariduskoolidesse õppima asuvatele lastele makstakse toetust põhjendatud erijuhtudel, näiteks hariduslike erivajaduste puhul.

Valla elanike registris olevad lapsed, kes lõpetavad põhikooli Maidlas või Lüganusel, saavad 30 eurot toetust. Lüganuse keskkooli lõpetamise puhul on valla lastele toetus 60 eurot. Samas suurusjärgus makstakse toetust nendele põhikooli- või gümnaasiumilõpetajatele, kes õpivad venekeelses koolis.

Sarnaselt toetustega ei kompenseerita väljaspool valda eestikeelsetes koolides õppivate laste sõidukulusid. Sõidukompensatsioonile on õigus nendel lastel, kes elavad koolist rohkem kui kahe kilomeetri kaugusel ning kes käivad Maidla, Lüganuse või Kiviõli vene koolis. Need lapsed, kellel jääb bussipeatus rohkem kui kahe kilomeetri kaugusele, võivad taotleda bensiinikompensatsiooni.

Praeguse eelnõu kohaselt ei saa edaspidi kompensatsiooni ka endise Maidla valla territooriumil elavad lapsed, kes seni on käinud gümnaasiumiosas Kiviõli 1. keskkoolis, millega bussiühendus on parem.

Poliitiline tahe

"See on võimalus toetada valla oma koole," põhjendas vallavanem Allar Aron, miks sotsiaaltoetused just sedapidi on.

Kas selline toetuste piiramine ka tulemusi annab ning nende laste arv, kes eelistavad õppida vallast väljaspool, sellega väheneb, on raske ennustada. Küll on vallast väljaspool asuvate koolide eelistamine olnud probleemiks ning laste arv, kes õpivad ümbruskonna teistes koolides, ulatub vähemalt paarikümneni.

Maidla vald on ka varem toetuste kaudu eelistanud enda kooli - toonase otsuse kohaselt maksis vald ainult nende laste huvikooli eest, kes õppisid põhikooliosas Maidla koolis. Kas see andis oodatud tulemusi, ei oska vallavalitsus öelda, sest analüüsi pole tehtud.

Kas sotsiaaltoetused võetakse vastu sellisel kujul või tuleb sinna muudatusi, ei oska vallavanem ennustada.

Kolmest üheks

Teiste sotsiaaltoetuste puhul on varasemad toetused ühtlustatud. Liitumisläbirääkimistel lepiti kokku, et ükski toetus summaarselt ei vähene ning ühtlustamisel lähtutakse kõrgeimast summast.

"Me ei saanud toetuste ühtlustamisel lähtuda liitumislepingust, kus sotsiaaltoetuste osa oli väga üldsõnaline. Lähtusime varem makstud toetustest ning rahalistest võimalustest," ütles abivallavanem Annika Kapp, kes ei olnud valmis toetusi põhjalikult kommenteerima, enne kui need on saanud volikogult lõpliku heakskiidu.

Aroni sõnul tekitas komisjonides, kes eelnõu arutasid, enim poleemikat Tšernobõli veteranide toetamine. Kas see toetus võiks lisanduda praegusesse nimekirja, jääb volikogu otsustada, nagu ka praegu eelnõus olevad toetuse liigid ja summad. Otsus selle kohta tehakse neljapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles