Lüganuse leigus kaevandusküsimustes tekitab pahameelt

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikka aega põlevkivivalla eesotsas olnud Enno Vinnile teeb ühinenud Lüganuse valla suhtumine kaevandamisküsimustesse pahameelt - Lüganuse praegusel vallavalitsusel ja volikogu koalitsioonil pole tema hinnangul ei huvi ega kompetentsust nende küsimustega tegelemiseks.
Pikka aega põlevkivivalla eesotsas olnud Enno Vinnile teeb ühinenud Lüganuse valla suhtumine kaevandamisküsimustesse pahameelt - Lüganuse praegusel vallavalitsusel ja volikogu koalitsioonil pole tema hinnangul ei huvi ega kompetentsust nende küsimustega tegelemiseks. Foto: Matti Kämärä

Lüganuse volikogus opositsiooni kuuluvad endised Maidla valla juhid peavad ühendvalla suhtumist põlevkiviküsimustesse ebakompetentseks ja huvi selle vastu leigeks, mis omakorda tõmbab kriipsu peale nende aastatepikkusele tööle ning mõjutab negatiivselt iga kolmandat vallakodanikku. 

Lüganuse volikogu liige Enno Vinni, kes on aastaid vedanud põlevkivivalla juhina kaigast arendajate ja riigiga, on pahane Lüganuse uue vallavalitsuse peale, kes ei reageerinud keskkonnaministeeriumi saadetud kirjale, milles oodati muudatusettepanekuid põlevkivi riikliku arengukava kohta. Vallavalitsus omakorda väidab, et selline kiri pole nendeni jõudnud.

Mures tehtud töö pärast

"Lüganuse vald on Eestis ainulaadne omavalitsus, mille territooriumil avatakse lähitulevikus uus kaevandus, mis mõjutab negatiivselt väga suure osa ehk ligi 800 inimese elukeskkonda. Omavalitsuse kaasarääkimine küsimustes, mis puudutavad riigi põlevkivi arengukava, on oluline, et tagada valla elanikele õiguspärasest ootusest tulenev kindlustunne, et omavalitsus on kohustatud ja suuteline täitma oma ülesandeid ning nende huvide eest seisma," ütles Enno Vinni, kes saatis sellesisulisele järelepärimise nii vallavanemale kui majandusküsimuste eest vastutavale abivallavanemale.

Vinni sõnul on endise Maidla valla territooriumist enam-vähem 80% üleriigilise tähtsusega põlevkivimaardlad ning teada on ka aastatetagune vahetu negatiivne mõju kogukonna ja piirkonna arengule.

Kolme omavalitsuse ühinemisel oli Maidla vallavolikogul üheks ühinemisotsuse toetamise eelduseks, et keskkonnavaldkonnaga seonduvaid küsimusi käsitletakse uues vallas asjatundlikult, kompetentselt ja jätkusuutlikult.

"Kahjuks on praeguseks selgunud, et pädevusele ja kompetentsusele ning teemakäsitluse jätkusuutlikkusele eelistatakse poliitilisi ja grupihuvist lähtuvaid valikuid, mis varem või hiljem toovad kaasa ebakompetentse teemakäsitluse või hullemal juhul, nagu praegune näide, jäetakse küsimus üldse käsitlemata," oli Vinni pahane ning lisas, et sellise suhtumisega nullitakse ära Maidla valla aastatepikkune töö, tänu millele riik otsuste langetamisel omavalitsustega arvestab.

Pole saanud

Lüganuse vallavanema Allan Aroni sõnul pole keskkonnaministeeriumi kiri, milles oodati omavalitsuste ettepanekuid põlevkivi riikliku arengukava kohta, Lüganuse valla üldmeilile jõudnud. "Miks see nii on, me ei tea. Küll lubas keskkonnaministeerium nüüd, kui me kirja otsima hakkasime, selle meile saata ning anda kaks nädalat lisaaega seisukohtade kujundamiseks ja vastamiseks," ütles ta.

Aroni sõnul on ministeeriumi poolt kummaline, et nii olulist küsimust puudutav kiri saadetakse ministeeriumist teele vahetult enne jõulupühi ja aastavahetust ning oodatakse kiiret reageerimist. "Selline ajastus head suhtumist ei näita, seda enam, et dokument on 60 lehekülge pikk ning selle analüüsimiseks ja vastamiseks oli aeg napp," tõdes ta.

Aron näeb, et riigi ja omavalitsuste vahelises suhtlemises tuleb teha suurt tööd. Aron on juba varem toonud näiteks elamuala planeeringu, mis saadeti vallale tagasi selle alla jääva aktiivse põlevkivivaru tõttu. Ometi on selge, et alal, mis jääb mõisa ja noortekeskuse vahetusse lähedusse, kunagi reaalselt kaevandama ei hakata. "Suhtlemises ja asjaajamises on kohti, kus tuleb tööd teha, et kaine mõistus võidaks ja asjaajamine muutuks mõistlikuks," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles