Kelly Sildaru - Eesti talispordi suurlootus

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelly Sildaru tulemused ja oskused on olümpiavalmis juba nüüd. 15aastane vanusepiir ei luba aga veel Eestile medalit püüdma minna. Küll on medal tüdruku eesmärgiks 2018. aastal Pyeongchangis.
Kelly Sildaru tulemused ja oskused on olümpiavalmis juba nüüd. 15aastane vanusepiir ei luba aga veel Eestile medalit püüdma minna. Küll on medal tüdruku eesmärgiks 2018. aastal Pyeongchangis. Foto: Matti Kämärä

Järgmisel esmaspäeval 12aastaseks saav Kelly Sildaru, kes freestyle-suuskadele pandi juba kaheaastaselt, vaatab selleaastaseid olümpiamänge erilise põnevusega - slopestyle, tema ala, on esimest korda olümpial ning tema on oma noorusele vaatamata tõusnud Eesti talispordi suurlootuseks nelja aasta pärast. 

Avasid täna Kiviõli seikluskeskuse lumelauaparki, mis on Baltikumi suurim. Mis mulje park sulle jättis?

Päris hea mulje. Ei uskunud, et selline park siin on. Eestis nägin sellist esimest korda.

Millisena sa seda parki siis ette kujutasid?

Arvasin, et see on samasugune nagu teised pargid Eestis. Meil Nõmmel on väike, viiemeetrine hüpe. Teadsin, et siin on kümnemeetrine, aga et künkad on väiksemad ja hooga tekib probleeme. Tegelikult on aga kõik väga hästi.

Täiskasvanud mittesuusatajad vaatavad seda parki ja neil tekib hirm. Viimane asi, mida nad teeksid, oleks laste saatmine sinna. Sulle sealsed hüpped ja liinid hirmu ei valmista? 

Esimest korda on ikka jube. Aga kui juba hüppad, siis harjud ära.

Veebruaris toimub Kiviõlis Eesti esimene rahvusvaheline pargisõiduvõistlus. Kas sa osaled ka sellel? 

Kui võimalik, siis tahaks tulla küll. Päris lubada ei saa. Saan tulla siis, kui samal ajal mõnd teist tähtsamat võistlust ei ole.

Kui palju sa sel aastal juba võistelnud oled?

Praegu olen ma käinud kolmel võistlusel.

Aga kui palju koolis käinud? 

Vähe. Sellel hooajal olen tegelikult rohkem käinud kui enne, sest mul oli väike vigastus. Aga muidu vahepeal oli nii, et pühapäeval tulin võistlustelt, siis esmaspäeval käisin koolis ja siis sõitsin Kanadasse võistlema.

Kelly ema Liliani kinnitusel on sellel hooajal koolipaus olnud kokku umbes kolme nädala pikkune, aga hooaeg on alles alanud. See, et alates jaanuarist algavad võistlused ning kooliskäimine muutub lünklikuks, on tavaline. 

Kas see teeb sind õnnelikuks, et koolis käima ei pea, või eelistaksid pigem koolis käia kui kõike tagantjärele üksi selgeks õppida?

See on muidugi hea, et ei pea kontrolltööpäeval kohal olema, aga samas tuleb pärast ikka kõik järele teha.

Mis sa suvel teed? Paned suusad nurka ja puhkad?

Ei. Suvel me käime nädala või kaks Prantsusmaal liustikes ja siis ülejäänud ajal hüppame vette. Trenni peab ikka tegema.

Kumb on lõbusam - lumi või vettehüppamine? 

Mõlemad on lõbusad. Lumel on veidi lahedam.

Lilian: Lumel on hea see, et tõstuk veab su üles. Suvel tuleb vette hüpata ja siis sealt uuesti välja ronida, mööda treppe üles ronida, et jälle hüpata saaks. Mugavusi pole. 

Miks sa oled valinud sellise spordiala, arvestades, et lund meil alati pole ja esimene arvestatava suurusega parkki avati alles nüüd? 

Ma ei teagi. Et isa tegeleb selle alaga, siis hakkas meeldima.

Oled teisi asju ka katsetanud? Kui osav sa näiteks lumelaual oled?

No lumelauda olen proovinud küll sõita, aga see mul nii hästi välja ei tule. Väiksemaid hüppeid saan teha. Mööda toru sõidan, aga ennast keerata lauaga väga ei oska. Õpin alles.

Aga murdmaasuusatamine?

Koolis käime suusatunnis suusatamas. See on väga igav. Ameerikas käivad lapsed suusatundides mäel. Meil võiks samamoodi olla. Oleks lõbusam.

Lilian: Kelly on väga tubli sporditüdruk - kui vaja, teeb nii kergejõustikku kui suusatamist. Vahel on ta kooli esindajana ühel võistlusel kolmel alal väljas ja saab kõigil medali. Sporditegemine on tal veres, olgu siis suusatamine, rattasõit või mõni muu ala. 

Millist neist teistest aladest sa kõige meelsamini teed? 

Ratsutamist. Meil on ratsutamisvõimalus kohe maakodu juures. Seal on treenerid, kes sind juhendavad. Kahjuks olen ma saanud seal ainult mõned korrad käia. See on päris tore.

Lilian: Kelly võib kõike teha. Peamine, et midagi teha saaks ja oleks.

Kas sul on kahju ka, et sa vanuse tõttu praegustele olümpiamängudele ei pääse?

Natuke on küll kahju. Aga samas saan ma nüüd enne järgmisi olümpiamänge rohkem treenida.

Mis eesmärgiks on? Medal? 

Kindlasti medal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles