Mäetaguse võõrustas omavalitsusjuhtide "taliolümpiat"

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsuste talimängudel osalejad püüavad Mäetaguse mõisapargis lendavaid taldrikuid disc-golfi korvidesse lennutada.
Omavalitsuste talimängudel osalejad püüavad Mäetaguse mõisapargis lendavaid taldrikuid disc-golfi korvidesse lennutada. Foto: Matti Kämärä

Eile ennelõunal kõlas Mäetaguse mõisapargis sääraseid möirgeid, mis kostavad tavaliselt Gerd Kanteri suust, kui tal on õnnestunud ketas kaugele saata. Pekingi olümpiavõitjat eile seal polnud, küll aga loopisid iidsete puude vahel kümned Eesti omavalitsusjuhid lendavat taldrikut. 

Disc-golfi võistlus oli üks kümnest alast eile ja üleeile Mäetagusel toimunud Eesti omavalitsusjuhtide talvisel mitmevõistlusel. Lisaks sellele võtsid Eesti valdade ja linnade juhid üksteiselt mõõtu sellistel aladel nagu laskmine, korvpalli vabavisked, ATV ja tõukekelguga sõit, sudoku lahendamine, ujumine, jooks ja kombineeritud võistlus. Programmis olid ka saun ja peoõhtu.

Lõõgastumise päevad

Kuigi Eestis on üle paarisaja omavalitsuse, oli sportima tulnud vaid 22 vallavanemat, linnapead või volikogu esimeest. Nende seas Ida-Virumaalt vaid võõrustajate rollis olnud Mäetaguse vallavanem Konstantin Kaus ja volikogu esimees Veljo Kingsep.

Konstantin Kaus, kes sellisel üritusel esimest korda osales, ütles, et tal tuli kõige paremini välja laskmine ja üks raskemaid alasid oli ergomeetril sõudmine. "Ega ma eriti pingutanud ole. Ilmselt ongi selle ürituse mõte pakkuda lõõgastuspäevi linnade ja valdade juhtidele," sõnas ta, lisades, et võõrustajana polekski tema poolt viisakas esimeste hulgas olla.

Kaus ei osanud arvata, miks sel üritusel teiste Ida-Viru omavalitsuste juhid ei osale. Samuti nimetas ta ootamatuks küsimust, kas sellist tema sõnul lõõgastava sisuga üritust on sobilik pidada tööpäevadel või sobiks see paremini nädalavahetusele. "Ma ei ole selle peale mõelnud. Ma tegelen siin eri alade vahel ka oma tööasjadega. Kuid olen nõus, et põhimõtteliselt peaks lõõgastuma ikka puhkeajal," ütles Kaus, lisades samas, et selle ürituse toimumise leppis kokku eelmine vallavanem Aivar Surva ja tal jäi üle vaid kokkuleppest kinni pidada.

Lõuna-Eesti kuplite vahelt Mäetagusele sportima tulnud Haanja vallavanem Juri Gotmans nimetas vahetult pärast tõukekelguga finišeerumist, et tegu on olnud väga toreda üritusega, mis on väga hästi korraldatud. "Need on olnud kaks päeva, kus omavalitsusjuhid saavad jõudu katsuda, aga lisaks ka rääkida omavalitsuste teemadel. Osalejaid võiks muidugi rohkem olla, aga ütleme nii, et siin on need, kes on kvalifikatsioonist edasi finaali saanud," viskas ta nalja.

Tema arvates ei oleks osalejaid oluliselt rohkem ka siis, kui mõõduvõtmine toimuks nädalavahetusel. "Pigem on see tahtmises kinni, kas inimene soovib osaleda või mitte. Tööd on võimalik planeerida nii, et osa asju tehakse ette ära. Aga siin saame lisaks lõbule vaadata ja uudistada, mida Mäetagusel on tehtud. See pole ainult silmaringi avardav, vaid saan omavalitsusjuhina siit ka midagi kõrva taha panna," kinnitas ta.

Pole võimalik tööd jätta

Ida-Viru üks sportlikumaid omavalitsusjuhte, Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg tõdes samas, et temale polnud mõeldav, et ta tööpäevadel oleks läinud Mäetagusele sportima. "Me ei saa ju sellepärast ära jätta linnavalitsuse või komisjonide istungeid," ütles Kalberg, lisades, et küsitav oleks olnud ka sellise ürituse osavõtutasu - 120 eurot inimese kohta - maksmine linnaeelarvest.

Arno Rossman, kes juhib nii Kohtla volikogu kui töötab Lüganuse abivallavanemana, jäi üritusest kõrvale terviseprobleemide tõttu. Olles ürituse ühe korraldaja, spordiliidu Jõud juhatuse liige, oli ta imestunud, et enamik Ida-Viru omavalitsusjuhte kodukandis toimunud spordimängudest kõrvale jäi. "See ei ole just kõige parem märk," ütles ta.

Samas tõdes ta, et paljudel omavalitsusjuhtidel ei ole võimalik keset nädalat oma tööasju pooleli jätta. "Näiteks Lüganuse vallavanem Allar Aron on väga spordilembene, aga ta ütles, et ei saa mingil juhul lasta kahel tööpäeval raisku minna," sõnas Rossman.

Eesti omavalitsusjuhtide "taliolümpia" kujunes Järvamaa triumfiks, sest üldarvestuses sai esikoha Järva-Jaani vallavanem Arto Saar Paide linnapea Alo Aasmaa ja Ambla vallavanema Rait Pihelgase ees.

Konstantin Kaus sai 16. ja Veljo Kingsep, kes oli kõige vanem osaleja, 18. koha. Kolmest naisvõistlejast oli parim Rapla vallavanem Ilvi Pere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles