Raha ajas Toila vallavalitsuse ja lasteaia omaniku kohtusse

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila lasteaed sai valmis 2006. aastal ning 20aastane leping näeb ette, et vald maksab 60 lasteaiakoha eest, on need siis täidetud või ei.
Toila lasteaed sai valmis 2006. aastal ning 20aastane leping näeb ette, et vald maksab 60 lasteaiakoha eest, on need siis täidetud või ei. Foto: Peeter Lilleväli

Toila vald ning Toila lasteaia omanik käivad kohut, sest üks pool leiab, et nad maksavad aastas ülemäära palju, teine aga näeb, et saadavad summad pole piisavad ning vald peaks panustama ka investeeringutesse. 

OÜ Lasteaed avas Toilas lasteaia Naerumeri 2006. aastal. Toona 20 miljonit krooni maksma läinud lasteaia ehitusse panustas Toila vald 4,5 miljoni krooniga ning sõlmis ettevõttega 20 aastaks lepingu, mille kohaselt maksab vald iga kuu 60 lapse eest tasu, mis ületab kuus 22 000 eurot.

Ülemäära suured summad

Leping, mille kohaselt Toila vald lasteaiakohtade eest tasub, ulatub aastasse 2006. Lepingul on seitse lisa, mis muu hulgas määravad ühe lasteaiakoha hinnamuutused. Seda mõjutab nii intressimäär euribor kui lasteaiaõpetajate palgatõus.

Kui muidu maksab vald lasteaiakohtade eest kvartali kaupa, siis sel ajal kui eelarve pole vastu võetud, tuleb maksta kolm kuud ette kolmepäevase etteteatamisega, mis tähendab, et vallale tuleb 76 000 euro suurune arve, mille maksmiseks on napid päevad ning mis sisuliselt võtab vallal rahaliselt hinge kinni.

Lasteaed on planeeritud 60 lapsele ning just nii paljude laste eest tuleb ka tasuda, ehkki reaalselt on lapsi lasteaias veidi üle 40, aga on olnud ka 35. Valla eelduste kohaselt peaks summa, mis makstakse tühjade kohtade eest, jääma investeeringuteks või inventari soetamiseks, kuid lasteaia omanik nii ei leia - investeeringute eest on esitatud eraldi nõue ning seda nõuab OÜ Lasteaed sisse kohtu kaudu, ehkki valla hinnangul näeb leping ette, et investeeringuid saab maksta vaid volikogu otsusega.

"Lepinguga on võetud vallale väga suured kohustused," tunnistas vallavanem Tiit Kuusmik. Ta lisas, et tema hinnangul on lepingud vallale ja selle rahakotile kahjulikud, kuid nende ümbervaatamiseks ei ole teine pool valmis läbirääkimiste laua taha tulema. "Praegu on ühel poolel ainult õigused ja teisel kohustused," sõnas Kuusmik. Vald loodab, et ehk annab lepingutele hinnangu kohus ning tekib võimalus olukorda muuta.

Tõlgendavad lepingut erisuguselt

"Meil on lepingu tõlgendamise koha pealt eri arusaamad ning õiguse väljaselgitamiseks pöördusime riigiorganite poole," tunnistas OÜ Lasteaed juhatuse liige Martin-Laszlo Rytberg, et nad näevad uue vallavalitsusega asju erisuguselt ning just sellest ajast alates, kui võim Toilas vahetus. "Uus võimuliit ei taha lepingut tunnistada ning otsib ettekäändeid sellest taganemiseks. Just seetõttu on vaidlus võtnud sellise joone," põhjendas Rytberg kohtusse minemist, et investeeringuraha, kuhu on Euroopa Liidu abiraha leidmiseks panustatud ka aega ja tööd, kätte saada.

Rytbergi sõnul on leping ettevõtte ja valla vahel töötanud pikka aega ning selle muutmiseks pole mingit põhjust ega vajadust. "See, et lastaeaed on just kolme rühmaga ja 60 lapsele ning just selline suure saali ja olemasolevate võimalustega, oli valla toonane ettekujutus ja tahe. Summade puhul on arvestatud 2005.-2006. aasta tasemega ning see dikteerib meie rahalisi kohustusi. Nüüd, poole sõidu pealt, hobuseid vahetada ei saa," põhjendas ta, miks mahud just sellisel kujul lepingus seisavad ning miks pole vallavalitsusega mahaistumisel ja lepingu ülevaatamisel mingit mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles