Aasta söögikoht kutsub kopraliha mekkima

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Toidu aasta teoks tunnistati promenaadi talupoe avamine. Selle tegevjuht Kaja Krivan tõdes, et ostjad on poe üles leidnud. Parimaks toitlustajaks valiti Jäägri Grill ning tootjaks Raudkivi õunatalu.
Viru Toidu aasta teoks tunnistati promenaadi talupoe avamine. Selle tegevjuht Kaja Krivan tõdes, et ostjad on poe üles leidnud. Parimaks toitlustajaks valiti Jäägri Grill ning tootjaks Raudkivi õunatalu. Foto: Matti Kämärä

2013. aasta Virumaa parimaks toitlustajaks tunnistatud Jäägri Grilli tullakse eelkõige ulukiliha pärast. "Praegu saab metsseapraadi ja kopraliha," kirjeldas hooaja menüüd üks söögikoha omanikest Kalle Kohver.

Aseri vallas Kõrtsialuse külas asuv Jäägri Grill on Kalle Kohvri sõnul üks vähestest maapiirkonna toitlustuskohtadest, kus ulukiliha on pidevalt menüüs. "Teist sellist naljalt ei leia," ütles ta.

Praegu võib keha kinnitada metsseapraega. "Kohe-kohe saab kobrast, mida pakume praena, suitsutatuna ja õllesnäkina," rääkis Kohver, kelle sõnul pole kopra söömine kuigi levinud, ehkki tegemist on väga hõrgu kraamiga, mis sarnaneb maitselt metssealihaga. Mees, kes teeb kõike, alates looma laskmisest kuni valmis toiduni, teab, millest räägib.

Just mitmekesise ja maitsva ulukiliha menüüga võitis Jäägri Grill Viru toidukonkursi žürii südamed. Konkursiga soovis MTÜ Kohalik Toit tunnustada ja avalikkusele tutvustada Virumaa paremaid ettevõtteid ja algatusi, millel on oluline mõju kohaliku toidu arengule. Ehk mis lihtsamalt öeldes suurendavad isu virumaise toidu järele.

Kolm kategooriat

"Soovime teadvustada inimestele kohaliku toidu ja toidukultuuri olulisust," selgitas MTÜ Kohalik Toit juhatuse liige Erelin Zirk.

Kandidaate võisid konkursile esitada eraisikud, ettevõtted, asutused, organisatsioonid, kohalikud omavalitsused ja maavalitsused. Peale Virumaa parima toitlustaja tunnustati eile Saka mõisas parimat toidutootjat ja Viru Toidu parimat tegu.

Toidutootjana tõsteti esile Ida-Virumaa esimest õunatalu, mis asub Narva külje all Puhkova külas ning millel on selja taga esimesed talved. Raudkivi talu õunaaed kannab nime Õnnelikud Õunapuud ja paistab, et see kajastub ka ubinate maitses, sest kõik lähevad suurema vaevata kaubaks.

Läinud hooajal korjati umbes 500 kilo õunu. Kui kogu aed saab täis istutatud ja puud on viie aasta pärast täies elujõus, peaksid need kandma kuni kuus tonni. Seetõttu mõeldakse järgmisena mahlapresside soetamisele ja vähemalt osa saagi konserveerimisele, rääkis üks õunatalu perenaistest Killu Maidla.

Sissetöötamise aasta

Ka Viru Toidu parimaks teoks kuulutatud promenaadi talupood Jõhvis pole veel "täisvõimsust" saavutanud. Mullu detsembris avatud poes tehakse päevas üle saja ostu. "Peaksime tõstma käivet veerandi või kolmandiku võrra, et tulla ots otsaga kokku," nentis talupoe rajaja Mihkel Olt.

Ta lisas, et esimene aasta ongi õppimiseks ja sissetöötamiseks. "Meil pole praegu kõik asjad lahendatud nii, nagu tahaks, näiteks puudub veel letis veise- ja lambaliha, kuigi külmkamber on juba püsti. Samuti on üks arengukoht kulinaaria- ja pagaritooted. Suvel, kui algab värskete marjade hooaeg, tuleb poe juurde välilett. Usun, et kui need asjad ära teeme, jõuame sinna, kuhu tahame jõuda."

Promenaadi talupood kaupleb peamiselt Virumaal kasvatatud ja toodetud toiduga, pakkudes väiketootjatele stabiilset müügikanalit. "Kohalikud väikeettevõtjad, kes alustasid eelmise aasta augustis taluturul kauplemisega, saavad seal oma kaupa müüa," rõõmustas Erelin Zirk, kes valmistab ökoseepe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles