Narva bastioni renoveerimistöödel hukkusid nahkhiired

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine pragude sulgemine oleks nahkhiired küll sundinud uut talvitumispaika otsima, ent vähemalt poleks neid siis sisse müüritud, nagu nüüd juhtus.
Suvine pragude sulgemine oleks nahkhiired küll sundinud uut talvitumispaika otsima, ent vähemalt poleks neid siis sisse müüritud, nagu nüüd juhtus. Foto: Matti Masing

Eestimaa looduse fondi (ELF) ekspert Lauri Lutsar avastas märtsi keskpaigas, et käimas on renoveerimistööd Narva Victoria bastioni kasemattides ja püssirohukeldris, kus samal ajal talvituvad nahkhiired. Kaks nahkhiirt leiti surnult, üks hinge vaakumas.

"Tulin 13. märtsil Narva bastioni vaatama, milline on nahkhiirte olukord, ja nägin, et kasemattides tööd käivad," rääkis Lauri Lutsar.

Tööde projekteerimise faasis tehtud nahkhiirte inventuuris on tema sõnul selgelt välja toodud soovitused ja ettepanekud, kuidas need tööd võivad nahkhiiri mõjutada ning kuidas on mõistlik toimida, et see mõju võimalikult vähene oleks. Näiteks müüritöödel on oluline ka see, millise meetodiga lubimört seina pannakse - kas käsitsi või pritsiga.

"Üks ettepanekutest oli, et enne tegelike tööde algust tuleb asja koos asjatundjatega arutada," tõdes Lutsar, et tema poole pole keegi pöördunud, ehkki töid alustati bastionikäikudes ilmselt juba möödunud aasta novembris. "Tõenäoliselt on hukkunud nahkhiiri rohkem, osa neist võib olla elusalt kinni müüritud."

Lutsar ütles, et talvitamisperioodil septembrist maini ei oleks tohtinud bastionikäikudes ega püssirohukeldris töid teha, kuna nahkhiirtele on vaja vaikust, pimedust, suurt õhuniiskust ja nullilähedast temperatuuri. "Ehitajad kütsid aga ruume puhuritega, loomulikult polnud võimalik vältida müra tekitamist ja valgustamist. Sellistes tingimustes ärkavad nahkhiired liiga sageli. Suure tõenäosusega võib neil lõppeda edukat talvitamist võimaldav rasvavaru."

Tööd pandi seisma

Bastionis nähtu ajendas Lutsarit ühendust võtma keskkonnainspektsiooniga ning juba järgmisel päeval andis kohapeal käinud inspektor suulise korralduse tööd peatada.

"Mõni päev hiljem jõudis meieni info, et tööd ikkagi jätkuvad, ning 17. märtsil andis inspektsioon tööde peatamiseks kirjaliku korralduse," rääkis keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul, et tööd peatati 1. maini.

"Asjaolude selgitamiseks alustas inspektsioon ka väärteomenetlust," lisas ta.

Narva linna arendus- ja ökonoomikaameti projektide osakonna juhataja Anne Veevo ütles, et keeld bastioni kasemattides talvel töid teha oli sisse kirjutatud nii hanke tingimustesse kui ehitajaga sõlmitud lepingusse. "Ehitaja oli sellest kindlasti teadlik," kinnitas ta.

Veevo sõnul hakati kasemattides mingeid töid tegema veebruari lõpus. "Minu teada ei tehtud seal midagi sellist, mis oleks võinud nahkhiiri häirida - nii ütles mulle ehitaja."

Päästa, mida päästa annab

Lauri Lutsar ütles eile, et proovib suuremad praod lahti võtta ja vaadata, mis seal taga on. "Võib-olla on mõned nahkhiired veel elus ja nad õnnestub päästa," lootis ta, et talveunes olles aeglustunud elutegevusega loomad pole ehk õhupuudusse jäänud.

Kinni müüritud osas tuleks mõningad praod nagunii avada ja lahti jättagi, et nahkhiired ka järgmistel aastatel sinna talvituma pääseksid. "Paras oleks iga kolme meetri tagant üks hea pragu - see ei nõrgestaks seina ka. Töödejuhataja, kellega sellest rääkisin, oli minuga nõus."

Lutsari sõnul on Victoria bastionis selline talvitumispaik, kus peaaegu kõik nahkhiired talvituvad pragudes, ning pragude kinnimüürimisega on selle talvitumispaiga väärtus nende jaoks paratamatult langenud.

"Samas on nahkhiired nii paigatruud, et ega nad siit kusagile kaugemale lähe, püüavad ikka samas piirkonnas uue talvitumispaiga leida. Õnneks on siin veel kaks bastioni, kuhu nad üle saavad kolida. Aga nende populatsioon võib siin juhtunu tagajärjel nõrgeneda - ja selle taastumine võtab kaua aega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles