Vallalt toetust saanud spordiklubi jättis maksud maksmata

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordiklubi tegutsemise sisulisele poolele pole kellelgi midagi ette heita: kalender on tihe ja sisukas. Nii näiteks peetakse Mäetagusel ujumise seeriavõistlust.
Spordiklubi tegutsemise sisulisele poolele pole kellelgi midagi ette heita: kalender on tihe ja sisukas. Nii näiteks peetakse Mäetagusel ujumise seeriavõistlust. Foto: WWW.MAETAGUSESPORT.EE

Mäetaguse spordiklubi, kelle põhisissetulek tuleb Mäetaguse valla eelarvest tegevustoetusena, jättis paari aasta jooksul riigile osa makse maksmata ning peab nüüd maksmata jäänud 18 000 eurot tagantjärele tasuma. 

Mäetaguse spordielu koordineeriv Mäetaguse spordiklubi võttis 2011. aastal üle varem valla palgal olnud spordispetsialisti töö. MTÜ korraldas valla spordivaldkonda - viis läbi võistlusi, aga koordineeris ja korrastas ka valla spordirajatisi. Nüüd selgus, et spordiklubi, kelle eelarvest lõviosa tuli Mäetaguse vallavalitsuse eelarvest, on jätnud aastate jooksul riigile maksmata 18 000 euro eest makse.

Raamatupidamine pole abikõlblik

"Põhimõtteliselt said kõik segadused alguse sellest, et raamatupidajale maksmine ei olnud valla jaoks abikõlblik tegevus," tunnistas klubiga seotud Rene Kundla, et klubi arvepidamine oleks tahtnud korralikku ja asjatundlikku kätt. Kuna vald raamatupidamisteenuse ostmiseks toetust ei maksnud ning vähendas ka teisi toetuseks makstud summasid, vähendamata nõudmisi, pidi spordiklubi tegema mingeid valikuid ning kõiki makse riigile ei makstud.

"Meil oli valida, kas maksta palka ja makse ning mitte teha üritusi või teha üritusi ja mitte maksta palka," tunnistas Kundla, et raha kõigeks ei oleks jätkunud. Ülesandeid tuli vallalt kogu aeg juurde, toetussummad aga sama tempoga ei suurenenud. "Kui eelmised vallajuhid rääkisid, et antakse õng ja kala peab ise püüdma, siis õng küll anti ja kala nõuti, aga raha püügiloa muretsemiseks ei antud," ütles Kundla.

Samas esitas klubi igal aastal toetuse kasutamise kohta aruande ning vald kiitis selle heaks. Nüüd näitab toonane vallavanem Aivar Surva nende peale näpuga, nagu oleks spordiklubi juhtkond kurjategija. "See, et meie aruanded kinnitati ja viga ei leitud, näitab, et kontrolli ei olnud," tõdeb Kundla, et valla raha kasutamises ei teinud apse mitte ainult nemad, vaid ka paljud teised. Nii said toetust näiteks sellised organisatsioonid, kellel varasemate toetuste kohta aruanded esitamata. Kord näeb ette, et sellised ühingud toetust saada ei tohiks, ometi nad seda said.

Korralagedust valla raha kasutamises kinnitab ka volikogu revisjonikomisjoni juhtiv Andrus Aamer. "Seal ainult üks suur möödalaskmine oligi," sõnas Aamer, kes komisjoniga uuris MTÜdele ja äriühingutele makstud raha kasutamist ning aruandlust.

Toonane vallavanem Aivar Surva tunnistas, et aruanded, mida esitati, olid korras. See, et sisuliselt on spordiklubi maksnud osa palku nii, et nõutud maksud jäid maksmata, tuli välja alles majandusaasta aruandest ning oli temale tõeline üllatus, põhjustades korralikku pahameelt - sisuliselt kasutati avalikku raha ümbrikupalkade maksmiseks.

Saatus selgub täna

Andrus Aamer tutvus põhjalikult spordiklubi dokumentidega ning tunnistas, et kui dokumendipakk temani jõudis, võttis üllatus ta tummaks. "Peale hädise põhikirja seal muud ei olnudki," kinnitas ta, et dokumentatsioon oli puudulik, kui mitte olematu. Nüüdseks on Aamer ise aidanud dokumendid korrastada, abistanud uue põhimääruse koostamisel ning selle poolega saab klubi korda.

Tasumata jäänud 18 000 eurot on lubanud spordiklubi maksuametile aasta jooksul graafiku alusel ära maksta.

Aamer ütles, et tema isiklik arvamus on, et mustad on mõlemad pooled - nii vald kui spordiklubi - ning süüd tuleks neil kanda võrdselt - vallavalitsus puuduliku kontrolli pärast ning spordiklubi oma rumaluse või siis tegematajätmise eest.

See pool, mis puudutab valla spordielu korraldamist, ei ole saanud etteheiteid ei endiselt ega praeguselt vallavalitsuselt ja volikogult - kõik töötab ja ürituste kalender on tihe. Aameri kinnitusel oli tegelikult ka valla raha kasutamisega kõik korras ning probleeme oli pigem summadega, mis tulid spordiklubile toetustena mujalt.

"Mina annaksin neile võimaluse jätkata," lisas Aamer, et spordiklubis ametis olnud Taavi Toomel, Aivar Saatman ja Rene Kundla on teinud ennastunustavat tööd oma vaba aja ja pere arvelt. "Kõik see, mis me saame raha eest, on odavalt saadud. Sellised inimesed on rohkem väärt," ütles ta.

Vallavalitsus otsustab täna, kas spordiklubi jätkab oma seniste ülesannetega. "Otsustame tegevustoetuse eraldamist ning koos sellega ka küsimust nende jätkamise või mittejätkamise kohta," ütles vallavanem Konstantin Kaus.

Seoses puhkenud skandaaliga taandasid Rene Kundla ja Taavi Toomel end Mäetaguse volikogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles