Konju küla on kimpus tolmava teega

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala hakul vihma ajal soolatatud tee tolmab nüüd mõnda aega loodetavasti vähem, lõplikult lahendab külaelanike mure aga üksnes korralik mustkate.
Nädala hakul vihma ajal soolatatud tee tolmab nüüd mõnda aega loodetavasti vähem, lõplikult lahendab külaelanike mure aga üksnes korralik mustkate. Foto: Peeter Lilleväli

Ligemale kümme aastat hullusti tolmava teega hädas olevad Toila valla Konju küla elanikud saatsid vallavalitsusele järjekordse kirja, nõudes Lõuna Konju tee kõvakatte alla viimist juba sel aastal.

"Varem oli Lõuna Konju tee kruusatee, mis küll ka tolmas, aga päris hulluks läks asi siis, kui see umbes üheksa aastat tagasi aherainega kaeti," rääkis Konju külaelanikelt tee kordategemiseks allkirjade kogumise algatanud Tiiu Aia. "Eriti kole on siis, kui seda teed vahepeal freesitakse - pärast seda tekib peenike tolm, mis autorataste alt õhku paiskununa kaugele ja kõrgele levib ning niipeagi maha ei lange. Nagu nõukogudeaegses Kundas elaksime!"

Aia sõnul sõidab sel teel sadakond autot päevas: umbes pooled neist oma küla elanikud, ülejäänud valdavalt metsaveokid ja muud metskonna masinad. Kuuldavasti olevat plaanis küla taga peatselt ka liivakarjäär avada, mis liikluskoormust veelgi suurendaks.

"Vald on sellest probleemist teadlik, oleme neile aastate jooksul mitu kirja saatnud," kinnitas ta. "Nüüd nõuame, et Lõuna Konju tee veel sel aastal kõvakatte alla viidaks ja kuni seda veel tehtud ei ole, teed muude vahenditega tolmuvabana hoitaks, kas või seda kastes."

Tiiu Aia märkis, et selle nädala hakul teed küll soolatati, mille tulemusena praegu tolmu ei ole. "Seda tehti esimest korda kõigi nende aastate jooksul!"

Tee tagumises, raudteepoolses otsas kuuseheki taga asuvas majas elav Arnold Räim ütles, et teda segab tolm ainult siis, kui ta teed mööda sõidab, ent seda, kuidas teeäärsed majad alailma tolmupilvedes on, näeb ta mööda sõites iga kord. "See tee tuleb ikka korda teha," andis ka tema külarahva pöördumisele oma allkirja.

Kokkulepe ei pidanud

"Eile oli seal mingit kastmist tehtud, see oli sel aastal esimene päev, kui tee ei tolmanud," ütles 1997. aastast saati Konjus elav VKG arendusdirektor Jaanus Purga, et viimased seitse aastat on seal olukord ikka drastiliselt hull olnud.

"Toila endise vallavanema Tiit Salvaniga oli mul suusõnaline kokkulepe, et mina kirjutan end Tallinnast välja ja valda sisse ning toon seega oma tulumaksu Toila valda, vald tehku selle eest see tee korda. Mina oma lubadust pidasin, tee tolmab aga siiamaani."

Purga kodumaja on teest kolm-nelisada meetrit kaugemal ja sinna tolm otseselt ei jõua. "Aga ma sõidan sel teel autoga, kuhu tolm ka sisse tungib, seda teed käib mu laps kooli ja sõidan seal ise ka jalgrattaga - miks ma pean seda taluma?" pole teetolm talle sugugi kauge mure. "Mulle on seal elamine lihtsalt ebamugav, neile aga, kes tee ääres elavad, lausa tervist kahjustav."

Toila praegune vallavanem Tiit Kuusmik sai Purga ja Salvani omaaegsest kokkuleppest teada alles siis, kui Purga talle sellest hiljaaegu rääkis. "Kuusmik muidugi teise mehe tegematajätmiste eest ei vastuta, aga seda ütlesin talle küll, et kui teed lähiajal korda ei tehta, viin oma tulumaksu Tallinna tagasi."

Tuleval aastal korralik teekate

Kolmandat aastat vallavanema ametis Tiit Kuusmik on Konju elanike murega kursis. "Üks asja venimise põhjus oli ka see, et vallal polnud teede arengukava ja kaootiliselt midagi teha ei ole otstarbekas," ütles ta, et nüüd on see kava olemas ja Lõuna Konju tee tahetakse hiljemalt tuleval aastal mustkatte alla viia.

"Tolmavaid teid, mille üle elanikud kaebavad, on meil vallas teisigi. Tänavu oli probleem lumeta talve ja tohutult kuiva kevade tõttu eriti terav. Konjus leidsime praegu ajutise lahenduse - esmaspäeval ja teisipäeval külvas AS Lemminkäinen sellele teele vihmaga soola, mis tolmu natuke tagasi tõmbab. Mingeid kastmismasinaid tänapäeval firmadel enam ei ole, nii et soolatamine on ainuke lahendus."

Tee kuiva ilmaga freesimise kohta ütles Kuusmik, et seda pidas vajalikuks vallas lepingu alusel teid hooldav OÜ SKVEOD ning tema usaldas spetsialistide arvamust.

"Seesama firma lubas mulle lähiajal saata hinnapakkumise poolteist kilomeetrit pika ja neli meetrit laia Lõuna Konju tee mustkatte alla viimiseks," rääkis Kuusmik. "Esitan selle koos muude tänavu plaanis olevate teetööde paberitega esmaspäeval volikogu eelarve- ja majanduskomisjonile ning teen ühtlasi ettepaneku nendeks töödeks laenu võtta, et saaks sel aastal võimalikult palju ära teha. Lõpliku otsuse teeb vallavolikogu eeldatavasti 21. mail."

Jaanus Purga tulumaksujutu kohta ütles Kuusmik, et selle pärast ta nii väga ei pabista, aga loomulikult on iga maksumaksja vallale väga oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles