Kohtla-Järve riigigümnaasium tõotab tulla luksuslik

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Nüüd oleks aeg kahel Jevgenil kokkuleppele allkirjad panna," kutsus Jevgeni Ossinovski pärast avasõnu Jevgeni Solovjovi pastakat haarama. Allkirjastamisele pani punkti kätlemine.
"Nüüd oleks aeg kahel Jevgenil kokkuleppele allkirjad panna," kutsus Jevgeni Ossinovski pärast avasõnu Jevgeni Solovjovi pastakat haarama. Allkirjastamisele pani punkti kätlemine. Foto: Matti Kämärä

Haridusminister Jevgeni Ossinovski rõõmustas, et pärast Kohtla-Järvega kokkuleppe sõlmimist on Ida-Virumaa esimene maakond, mis saab juba teise riigigümnaasiumi. "See on väärikas signaal riigilt, et sellesse regiooni panustatakse."

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ütles, et kokkuleppe allkirjastamine on esimene samm, mis annab õpilastele ja lastevanematele kindluse, et gümnaasiumihariduse andmine Kohtla-Järvel jätkub − vaatamata sellele, et riigigümnaasium rajatakse ka Jõhvi.

"Olen tänulik ministeeriumi ametnikele, kellega oleme kaks aastat töötanud, et leida gümnaasiumile Kohtla-Järvel sobiv asukoht," märkis Solovjov.

Kokkuleppe järgi alustab riigigümnaasium tööd vanalinnas Spordi t 2 hoones, mis põhjalikult renoveeritakse ja mille projekteerimistööd lähiajal algavad.

Haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis tõdes, et Kohtla-Järve saab ajaloolise hõnguga gümnaasiumihoone, nagu on juba ette näidata Viljandi ja Läänemaa riigigümnaasiumil. "Spordi t 2 hoone on ehitatud 1938. aastal ja see on olnud üks esimese vabariigi luksuslikumaid koolimaju. Miks mitte ehitada taas üks Eesti riigi luksuslikum koolimaja? See on väga ilus väljakutse ja ambitsioon meile kõigile."

Uus kvaliteet

Haridus- ja teadusministri Jevgeni Ossinovski sõnul ei tähenda riigigümnaasium ainult seda, et Euroopa sõprade toel remonditakse üks koolihoone.

"Veel olulisem on, et riigigümnaasium on ka sisu mõttes hoopis uuel tasemel. Riigigümnaasium tähendab valikuterohket akadeemilise kallakuga haridust, mis valmistab noored ette ülikooliks ning vastab riigi ja tööturu vajadustele. Kohtla-Järvel annab see gümnaasiumiharidusele täiesti uue kvaliteedi," lubas minister.

Ahtme gümnaasiumi direktor Svetlana Skorobogatova tõi esile, et linna gümnaasiumidel on kogemus teha koostööd teiste regiooni haridusasutustega, näiteks TTÜ Virumaa kolledži, Tallinna tervishoiukõrgkooli Kohtla-Järve üksuse ja Rakvere ametikooliga. "Loodan, et ka riigigümnaasiumis on soov jätkata tihedat koostööd."

Küttis kinnitas, et eristumaks Jõhvi gümnaasiumist, sihitakse Kohtla-Järvel ühe kallakuna insenerisuunda, mida soovitakse arendada välja koostöös TTÜ Virumaa kolledžiga. Tema sõnul on koostöö praktika ka teistes riigigümnaasiumides − näiteks Viljandi riigigümnaasiumis võtab osa gümnasiste kursusi Viljandi kultuuriakadeemias.

Avamisaeg lahtine

Uus gümnaasium on mõeldud kuni 400 noorele, aga milliseks kujuneb õpilaste arv tegelikult, on praegu teadmata.  "Küsimus on selles, kas Ahtme põhikoolide lõpetajad valivad tulevikus Jõhvi või Kohtla-Järve riigigümnaasiumi," ütles Küttis, pakkudes Kohtla-Järvele tulevikus 250, maksimaalselt 300 gümnasisti. "Sellepärast oleme arutanud, et päevase õppe kõrval võiks olla õhtukool, nagu tuleb Valga riigigümnaasiumis."

Küttise sõnul investeeritakse alanud Euroopa Liidu seitsmeaastasel eelarveperioodil Eesti hariduse infrastruktuuri 200 miljonit eurot, millele lisandub riigi omafinantseering ligi 40 miljonit eurot. Üle 100 miljoni euro on planeeritud riigigümnaasiumi hoonete rekonstrueerimiseks arvestusega, et üks gümnaasium läheb maksma keskmiselt 5 miljonit eurot.

Ligemale 50 miljoniga korrastatakse infrastruktuur, mis jääb järele pärast gümnaasiumide ja põhikoolide eraldamist. "Selge on see, et kui teeme Kohtla-Järvele uue gümnaasiumi, peame ka kohendama põhikoolivõrku, et alles jääv infrastruktuur liiga suur ei oleks," selgitas Küttis rahasüsti vajadust.

Eile allkirjad saanud kokkuleppe kohaselt algab Kohtla-Järve riigigümnaasiumis õppetöö hiljemalt 1. septembril 2018. Selleks ajaks muudetakse kõik senised linna gümnaasiumid − Järve, Järve vene ja Ahtme − põhikoolideks. "Kokkuleppesse on kirja saanud 2018, aga kui linn soovib varasemat alustamist, on ministeerium valmis selles suunas töötama," kinnitas Ossinovski.

Küttis lisas, et kõige varasem tärmin võib olla 1. september 2016. "Kui Kohtla-Järve inimesed on huvitatud, et gümnaasium saaks valmis varem kui 2018. aastal, siis usun, et see on võimalik."

Küttis lisas, et kokkuleppes on väike varuaeg, et ei juhtuks nagu Viljandis, kus muinsuskaitsenõuete tõttu pikenes projekteerimisaeg aasta jagu ja sellevõrra nihkus ka avamine.

Kohtla-Järve riigigümnaasiumisse on kavandatud nii eesti kui vene osakond. "Ei maksa karta, et kui tuleb riigigümnaasium, siis on õpe sada protsenti eesti keeles. Olen seda meelt, et gümnaasiumis võime õpetada eesti ja vene lapsi koos, aga erisused õppekorralduses on normaalsed," rääkis Ossinovski.

Samamoodi kahe õppekeelega tulevad Pärnu, Valga ja Jõhvi riigigümnaasium. Viimane avab uksed järgmise aasta 1. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles