Keemikute päeval tehakse välku ja pauku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis seob Gerli Padarit Ida-Virumaaga? Muidugi Aseri orkester!
Mis seob Gerli Padarit Ida-Virumaaga? Muidugi Aseri orkester! Foto: Matti Kämärä

Viru Keemia Grupp (VKG) rakendab esimest korda keemikute päeva meelelahutusvankri ette ka teaduse ning kutsub appi Kolm Põrsakest, kelle vaatemängulised katsed muudavad ürituse ka harivaks.

Kolm Põrsakest on õpilasfirmana startinud ettevõte, mille asutajad on Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi noored. "Teadus on lihtsalt lahe!" ütlevad nad, korraldades üle Eesti teadusetendusi, kus tehakse välku ja pauku ja tossu ka.

Tegemist on lihtsate ja ohutute, kuid efektsete katsetega, mis näitavad, kui ägedaid asju saab keemia- ja füüsikatunnis õpituga päris elus teha. Veel enne, kui nutikad "põrsakesed" endid osaühinguks vormistasid, pälvisid nad Euroopas parima õpilasfirma tiitli. "Muidugi on keemikute pidupäeval vaja meelt lahutada, kuid selles võiks olla ka mõni tarkuseiva," selgitas laupäeval, 31. mail toimuva peo programmi kokkupanija, VKG avalike suhete osakonna juhataja Julia Piilmann tehtud valikuid.

Ekskursioonid tehastesse

Valitud on ka uus peoplats. Kui varasematel aastatel on keemikute päeva peetud nii Kohtla-Järve kultuurikeskuse ees kui taga pargis, ja ka Jõhvi pargis on seda päeva tähistatud, siis seekord peetakse pidu Kohtla-Järve vanalinnas - VKG õue peal, peasissepääsu esisel platsil.

Sinna püstitatakse lisaks lavale kolm suurt telki. Ühes neis seavad end sisse teadust fännavad "põrsakesed", teises teadusele veelgi lähemal olev TTÜ Virumaa kolledži labor, kus tehtavad katsed on huvitavad nii suurtele kui väikestele, ja kolmandas Ahtme kunstide kool, kes pakub võimalust käed külge panna, et olla ise ilutegija. "Igas telgis on huviliste päralt üle kümne inimese, kes siis tegelevad katsetega või juhendavad käelist tegevust. Kokku on neid 35," märkis Piilmann.

Seda hirmu, et uues peopaigas kitsaks läheb, tema sõnul pole: "Seal on ruumi rohkem, kui pargis peetud peo ajal oli, samas on see koht palju kompaktsem."

Põhjus, miks pidu seekord enda õue peal peetakse, pole siiski pelgalt kompaktsuses ega suuruses. "Kohtla-Järve põlevkivitööstus tähistab tänavu 90 tegevusaasta juubelit, selle puhul tahtsime peopaiga tuua tööstuse külje alla, et inimesed seda ka näeksid," selgitas Piilmann.

Näha saab seda aga lähemalt kui kunagi varem: iga poole tunni tagant toimuvad tehastesse ekskursioonid. Alla 14aastaseid lapsi sinna ohutuse mõttes siiski ei lasta, kuid nende päralt on sel päeval seitse batuuti, hüppekad ja 3D-kino, õhupallid, näomaalingud ja sõbralikud maskotid pealekauba.

Kontserdiprogrammis astuvad üles kohalikud taidluskollektiivid ning kui kell saab 16, on lava Gerli Padari ja Aseri orkestri päralt. "Gerli on artist, keda kuulab ühtviisi meelsasti nii eesti kui vene publik," nentis Piilmann, et on saanud ka varem keemikute päeval üles astunud Padari kohta vaid positiivset tagasisidet.

Pidu VKG õuel kestab kella 12-18. Päevajuht on Jevgeni Timoštšuk.

Kell 18 algab Järve vene gümnaasiumi staadionil keemikute jalgpalliturniiri poolfinaal ning seejärel otsustav karikamatš.

VKG korraldab keemikute päeva koostöös firmadega Novotrade Invest, Remeksi Keskus ja Eastman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles