Kuumalaine ajab rahva randadesse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnalapsed otsivad palavaga jahutust purskkaevudest, kuigi ka looduslikud veekogud on juba suplussoojad.
Linnalapsed otsivad palavaga jahutust purskkaevudest, kuigi ka looduslikud veekogud on juba suplussoojad. Foto: Peeter Lilleväli

Kauksi rannas on terve nädal mõõdetud veesoojuseks 18-19 kraadi ja suvitajad on juba platsis. Tasuline parkimine algab siiski plaanitud ajal 1. juunist ja kohalikud on sellest nüüdsest vabastatud.

Kauksi puhkeküla perenaine Piia Mändmets alustas suplushooaega eelmisel pühapäeval. Nädala keskel mõõtis ta veesoojuseks kalda ääres 21, ujumiseks sobivas sügavuses 19 kraadi. Eile kell 11 näitas termomeeter järves 18 kraadi.

"Vesi on praegu väga madal, nagu tavaliselt juulis, ja peab kaugele kõndima. Aga inimesed on terve nädala vees mõnulenud, ka koolilaste grupid, kes Kauksi loodusmaja külastavad. Praegu on kaldas männitolm, nii et saab ühtlasi looduslikku ravivanni võtta," ärgitas Mändmets puhkepäevadeks Peipsi äärde sõitma, lubades tavatult vara ka baariuksed avada, et suvitajad nälga ei jääks.

Iisaku vallavanem Raivo Raap ütles, et sellest suvest loodeti Kauksis taastada rannavalve, ent saadud hinnapakkumised polnud vastuvõetavad. "Aga töötame selles liinis, et saada rannavalve järgmisest suvest. Oleme pidanud läbirääkimisi kohalike ja naabervalla inimestega, kellel on vajalik väljaõpe. Tahaks pakkuda just kohalikele võimalust teenida."

Sama põhimõtte järgi jätkab ranna koristamist ja parkimise korraldamist Kauksi külaselts. Parkimise eest hakatakse rannalistelt tasu võtma 1. juunist ja päevapilet maksab endiselt 2 eurot.

Sellest hooajast on Iisaku valla elanikud parkimistasust vabastatud. Selleks peab sõiduki juht küsima vallavalitsusest sellekohase tõendi. "Iisaku inimesed on küsinud, mis kasu saavad nemad Kauksi rannast, kus puhkavad peamiselt külalised. Tasuta parkimisega soodustame seda, et seal käiksid rohkem ka kohalikud," selgitas Raap.

Sel suvel alustatakse Kauksi ranna promenaadi projekti, milleks saadi toetust Peipsiveere programmist. "Juulis, kõige kuumemal puhkuste ajal, me vahest tööd ei alusta, sest see häiriks suvitajaid, aga augustis küll," ütles Raap.

Esimeses järgus rajatakse randa pääsuks uus laudtee ja päevitusala. Koos valla omaosalusega kulub selleks ligi 40 000 eurot. Jätkutöödeks küsitakse raha samast programmist, lisaks oodatakse uute fondide avanemist. Kokku peaks randa ja metsa alla tulema üle kilomeetri laudteid ning tulevikus ka rannahoone.

Ka Narva-Jõesuus vesi soe

Kui Kauksi rand on veel uue ilme ootel, siis Narva-Jõesuu ranna-ala arendamise projekt on jõudnud lõpusirgele. Aselinnapea Kalle Kekki ütles, et projekt lõpeb küll 30. juunil, kuid viimased tööd ei tohiks enam suvitajaid häirida.

Ranna-ala arendamise mahukamaid töid oli 1,4 kilomeetri pikkune Aia tänava promenaad, mis ühendab Meresuu spaahotelli ja Narva-Jõesuu sanatooriumi ning on nüüdseks asfaltkatte all. Uue kivikatte said neli mere äärde viivat kõrvaltänavat; samuti valmisid liival liikumist lihtsustavad laudteed ning düünidele rajatud terrassid istumiseks ja lamamiseks.

Projektiga hangiti veel uued tualetid, lamamistoolid, riietuskabiinid, laste atraktsioonid ja prügikastid. Samuti pakuvad silmailu piirdeaiaga paviljonid ja ajaloolise välimusega supelvankrid, mis hakkavad täitma müügipaviljoni otstarvet.

Rannahooaeg avatakse Narva-Jõesuus ametlikult 8. juunil, kuid päästjad turvavad randa juba 1. juunist, jäädes valvesse augusti lõpuni. Eile ulatus EMHI andmetel kuurortlinna merevee soojus 19 kraadini; näiteks Sillamäel oli see napilt 8 kraadi.

Parkimine on kuurortlinnas tasuline 1. maist kuni 30. septembrini. Päevapileti hind tõusis, makstes nüüd 3 eurot. Kuupileti saab soetada 20 euro eest. Hooajapilet maksab kuni 8. juunini ostes 23 eurot, hiljem on see peaaegu kolm korda kallim.

Linnavolikogu otsusel võivad rohkem kui üks aasta enne parkimishooaja algust Narva-Jõesuu elanike registrisse ja liiklusvahendi tehnilisse passi kantud inimesed soetada parkimispileti tasuta.

Toilas alustavad päästjad hiljem

Toilas algab ametlik rannahooaeg 1. juulist, mil tööd alustab vetelpääste, kes on ametis augusti lõpuni.

Valla arendusnõunik Mehis Luus ütles, et tasulise parkimise hooaeg on kolm suvekuud; mais ja septembris enam parkimistasu ei küsita. "Kevadel ja sügisel ei ületa tulud kulusid ja pole otstarbekas parkimise korraldajaid külmetamas hoida," selgitas ta. Pargi kõrval asuvas parklas tuleb tasuda 2 eurot ja rannaäärses parklas 7 eurot päeva eest.

Jätkuvalt on Toilas puhkajate käsutuses rannadušid, et soolane merevesi maha loputada. Paranenud on olukord käimlatega: sadama territooriumil on kolm teisaldatavat kuivkäimlat ja terviseraja äärde avaliku ranna lähedale on ehitatud vesitualett.

Narvalased jäävad sel suvel avaliku linnarannata, sest Joaoru on vallutanud ehitajad. Kui Joaoru puhkeala arendustööd graafikus püsivad, avatakse piirijõe rand heal juhul suplushooaja lõpus, teatas Põhjarannikule linnaarhitekt Peeter Tambu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles