Alajõel vahetus taas vallavanem

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alajõe verivärske vallavanem Kristina Ikohhainen loodab, et eile tagasi astunud Vitali Borodin aitab tal uude ametisse sisse elada.
Alajõe verivärske vallavanem Kristina Ikohhainen loodab, et eile tagasi astunud Vitali Borodin aitab tal uude ametisse sisse elada. Foto: Matti Kämärä

Alajõe vallavolikogu loobus vallajuhte umbusaldamast, ent vallavanem Vitali Borodin otsustas ise tagasi astuda ning tema asemele valiti vallavalitsuses kaheksa kuud ametis olnud Kristina Ikohhainen. 

Alajõe vallavolikogu eelmisel istungil esitas volikogus opositsioonis oleva valimisliidu Kohalik Rahvas esindaja Natalja Prohhorova kolme saadiku avalduse volikogu esimehe Jüri Pälli ja vallavanem Vitali Borodini umbusaldamiseks. Umbusaldamine võeti järgmise istungi päevakorda.

Eile palus Prohhorova enne istungi päevakorra kinnitamist umbusaldamist käsitlevad punktid sealt välja jätta ehk umbusaldusavaldused võeti tagasi. Põhjendusi ei esitatud ja volikogu ülejäänud liikmed neid ka ei küsinud.

Valla igapäevaelu puudutavate otsuste üle hääletamise järel võetud väiksel vaheajal rääkisid saadikud, et umbusaldamise päevakorrast mahavõtmise tingis selle algatanute ühe toetaja (ja väidetavalt umbusaldamise tegeliku algataja) lahkumine volikogust, mistap poleks umbusaldus nagunii läbi läinud.

Tööleping vallavalitsusega

Toetaja, kellest jutt, on volikogu endine aseesimees, volikogus koalitsiooni kuuluva valimisliidu Rahva Hääl kandidaat Aleksandr Petuhhov, kes mai keskel rääkis vajadusest valla juhide seas korrektiive teha, et poliitilist praktikat muuta. Petuhhovi plaani kohaselt pidanuks umbusaldamise järel tema ise volikogu juhiks saama, vallavanema ametisse oli kavas panna praegune majandusspetsialist ja kunagine vallavanem Aivar Rahe.

28. mail otsustas vallavalimiskomisjon Petuhhovi asemel määrata volikogu liikmeks asendusliikme Tatjana Ševtšenko, kuna Petuhhovi volitused lõppesid töölepingu sõlmimise tõttu tema ja vallavalitsuse vahel.

Vallasekretär Indrek Arming rääkis, et 27. mail sõlmis vallavanem Vitali Borodin Aleksandr Petuhhoviga töölepingu, mille alusel Petuhhov hakkab vallale 300eurose kuutasu eest meediateenuseid osutama. "Kui volikogu liige on töösuhtes vallavalitsusega, siis tema volikogu liikme volitused lõppevad automaatselt enne tähtaega," selgitas ta. "Petuhhov on valla valimiskomisjonile esitanud taotluse tühistada volikogu asendusliikme määramine, väites, et tema vallavanemaga sõlmitud leping on kehtetu. Tema väitel on ta selle suusõnal üles öelnud, aga kirjalikku lepingut ei saa suuliselt lõpetada ning vallavalitsuse seisukoht on, et leping on kehtiv."

Lahkus omal soovil

Uue vallavanema valimist volikogu istungi päevakorrast siiski välja ei jäetud, sest samal päeval oli vallavanem Vitali Borodin esitanud tagasiastumispalve.

Oma otsust Borodin kommenteerida ei soovinud. "Kui ma siia pärast nelja-aastast vaheaega tagasi tulin, olid asjad täpselt samas seisus, kui need minust tookord jäid," rääkis ta. "Nüüd vallavanemaks oldud kuudega olen siin mõned asjad liikuma tõmmanud, usun, et need lähevad edasi ka ilma minuta. Ma ei välista, et tulevikus tulen jälle Alajõele tagasi."

Uueks vallavanemaks esitati vaid üks kandidaat −  vallavalitsuse maa- ja ehitusspetsialist Kristina Ikohhainen. Volikogu toetas tema ametissenimetamist viie häälega, kaks sedelit tunnistati kehtetuks.

Ikohhainen lubas vallavanemana enda kanda võtta ka ehitusvaldkonna, seega pole vallavalitsusse eraldi ehitusspetsialisti vaja. Vallavanema palgaks kinnitati 1400 eurot; sama suur oli see ka eelmisel vallavanemal.

25aastane Kristina Ikohhainen on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli ehituse alal ning Alajõe vallavalitsus on tema esimene töökoht. Ametis on ta seal olnud kaheksa kuud.

"Loodan volikogu toetusele ja sellele, et Vitali Borodin alguses aitab mind natuke," on Ida-Virumaa noorimal vallavanemal plaanis juba alustatud tegevusi jätkata. "Arendame tänavavalgustust ja Vasknarva sadamat."

Aleksandr Petuhhovi saadikuvolituste peatamise tõttu valis volikogu endale ka uue aseesimehe − Juri Novožilovi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles