Suvine palavus on elektritootjatele kasulik

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Narva elektrijaamade ühe energiaploki juhtimiskeskus.
Eesti Energia Narva elektrijaamade ühe energiaploki juhtimiskeskus. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Eesti Energia Narva elektrijaamad töötavad neil kuumadel päevadel täisvõimsusega. Elektritarbimise mahud on suured.

Täies ulatuses rahuldatakse Eesti tarbijate vajadusi, samuti eksporditakse meie põlevkivist toodetud elektrit naaberriikidesse.

Elektrijaamade juht Tõnu Aas ütles Eesti Energia venekeelses infolehes, et kaabelühenduse EstLink 2 rajamine Eesti ja Soome vahel (avati märtsikuus - toim.) "rikkus meie jaoks pisut üldist pilti", aga teisalt avas uus ühendus ka uued võimalused. "Näiteks kui Soomes tekib elektripuudus, avaneb meile turg oma energia müügiks. Kuna Soomel ei jätku võimsusi oma tarbimismahtude rahuldamiseks, on see meile perspektiivne suund."

Eile märkis Aas, et kasuks tuleb neile seegi asjaolu, et põhjanaabri tuumajaam on praegu remondis.

Võrguettevõtja Eleringi operatiivsed graafikud kinnitavad, et Eestis ületab elektri tootmine märkimisväärselt tarbimise, kuigi ka kohalik tarbimine on puhkuste ajast hoolimata suur.

"Viimasel ajal on inimesed palava ilmaga rohkem kliimaseadmeid kasutama hakanud, seepärast tuleb ette, et suvel on elektrinõudlus sama suur kui talvel. Ka kõikjal kerkivad supermarketid tarbivad palju," selgitas Aas.

Kriisi ajal, 2009. aastal, põhjustas suvine tarbimise langus koguni osa Narva elektrijaamade tootmisvõimsuste, täpsemalt Balti elektrijaama peatamise mitmeks kuuks. See puudutas vahetult umbes 500 inimest, sealhulgas kaevureid. Praegu ei ole Aasa sõnul millestki säärasest juttugi: "Jumal tänatud, on, kuhu müüa, ja on, kes maksab."

Suurest nõudlusest hoolimata ei ole elektri hind Nord Pooli börsil veel nii kõrge nagu rekordhind 2013. aasta juunis. Tookord oli kuu keskmine börsihind 53,36 eurot megavatt-tunnist. Tänavu juunis on see 35,81 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles