Vallavalitsus tõrjus kaubakeskuse vastuväited kirikukooli ehitamisele

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiriku kõrval oleva sara asemele on kavas rajada pühapäevakooli hoone. Kaubakeskuse esindaja hinnangul tuleb see nende krundile liialt lähedale.
Kiriku kõrval oleva sara asemele on kavas rajada pühapäevakooli hoone. Kaubakeskuse esindaja hinnangul tuleb see nende krundile liialt lähedale. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavalitsuse hinnangul ei riiva õigeusu kiriku kõrvale rajatav kirikukooli hoone naabruses oleva kaubanduskeskuse huve.

Jõhvi õigeusu kirik kavatseb ehitada oma kinnistule kirikukooli ühekorruselise hoone, mille ehitusalune pindala on 284 ruutmeetrit. Hoone on kavas rajada kohale, kus praegu asub sara.

Kiriku ülem isa Andrei rääkis eelmisel aastal Põhjarannikule, et juba üle kümne aasta rendipindadel tegutsenud pühapäevakooli jaoks oma maja, kuhu tuleksid ka raamatukogu ja söögituba, on olnud päevakorras juba aastaid. "Meie väiksel territooriumil ei ole see nii lihtne, laieneda ei võimalda meil aga naabruses asuv kaubanduskeskus," rääkis isa Andrei aasta tagasi, lootes, et talve jooksul õnnestub lahendada kõik eelprotseduurid ja kevadel saab ehitama asuda.

Kahjulik kaubakeskusele

Tänavu juuni alguses esitas aga ASi Jõhvi Kaubakeskus esindav vandeadvokaat Eerik Entsik vallavalitsusele kirikukooli hoone ehitust puudutavale krundi- ja lähiala detailplaneeringule vastuväited.

Entsik polnud nõus planeeringu lahendusega, mis määras uue hoone ehitamiseks hoonestusala vahetult Jõhvi kaubakeskuse piiri kõrvale, kuna see vähendab oluliselt kaubakeskuse "vaadeldavust" ja varjab "väljavaadet", piirab ligipääsu ja võib vähendada tulevast ehitusõigust. Advokaadi koostatud vastuväites märgitakse, et Jõhvi Kaubakeskus planeerib tulevikus rajada olemasoleva hoone baasil uue ja nüüdisaegse kaubanduskeskuse.

Sellest tulenevalt kahjustab plaanitud kujul hoonestusala määramine ASi Jõhvi Kaubakeskus hinnangul oluliselt tema naabrusõigusi ja tulevasi arenguplaane ning on ettevõttele nii majanduslikult kui äriliselt kahjulik.

Eerik Entsik juhtis vallavalitsuse tähelepanu ka sellele, et pärast Jõhvi promenaadi rajamist on juurdepääs kaubakeskusele halvenenud. Kinnistu vahetu piiri äärde uue hoone rajamine vähendaks ligipääsu võimalusi veelgi. Ta leiab, et hoonestusala ja piiri vaheline vahemaa peaks olema vähemalt neli meetrit.

Parkimise probleem

Jõhvi vallavalitsus lükkas eelmisel teisipäeval vastuvõetud korralduses kõik kaubakeskuse vastuväited tagasi, leides, et need ei ole põhjendatud. Vallavalitsuse hinnangul ei piira kirikukooli planeering juurdepääsu võimalusi kaubakeskusele ja sellega ei saa lahendada nende parkimise probleeme.

Jõhvi Kaubakeskuse juhatuse liige Andrus Talsi ütles eile, et omanikud pole veel otsustanud, kas vallavalitsuse korraldus vaidlustatakse kohtus või mitte. "Meil pole kindlasti mitte midagi kiriku vastu. See on vaid tervitatav, et kirik meie naabrusesse vana sara asemele uue korraliku hoone ehitab. Kuid see vaidlus tuleneb meie parkimisprobleemidest, mis on tekkinud pärast promenaadi rajamist," sõnas ta.

Talsi sõnul peaks igas suuremas ostukeskuses olema ka toidukauplus, ent Jõhvi kaubakeskusesse pole selle toomine praeguste kehvade parkimisolude tõttu mõeldav. Sobivaks lahenduseks nimetas ta maa-aluse parkla rajamise kavatsust, mis jäi aga soiku pärast seda, kui vald oli sunnitud tegema promenaadi projektis kärpeid ja keskväljaku renoveerimisest loobuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles