Narva võtab promenaadi ennetähtaegse avamisega riski

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus rannapromenaad näib lõpetatud, kuigi on esialgu inimtühi. See on piiretega varustatud ja kahelt poolt valvatav.
Uus rannapromenaad näib lõpetatud, kuigi on esialgu inimtühi. See on piiretega varustatud ja kahelt poolt valvatav. Foto: Ilja Smirnov

Narva linn võtab enda kanda potentsiaalse vandalismi riski, avades promenaadi pikka aega enne projekti ametlikku lõpptähtaega.

Umbes kilomeetri pikkuse, Joaorust algava, piki Hermanni kindlust ja Sõpruse silla alt Victoria bastionini kulgeva Narva rannapromenaadi ehitus on enam-vähem lõpule jõudnud. Käimas on objekti üleandmine linnale kui tellijale ja umbkaudu septembris, aga võib-olla ka augustis, vormistatakse kasutusluba ja avatakse superatraktiivne jalutamise koht.

Pisut hiljem, sügisel, toimub ka pidulik lindilõikamise tseremoonia.

Ehitajate kiirest lahkumisest hoolimata ei ole promenaadi projekt lõppenud, enne kui Jõhvi skulptor Aivar Simson pole hiljemalt 2015. aasta juunis Rootsi terrassile toonud kivist lõvikujud; kaheksast skulptuurist koosnev lõvipraid on mõeldud eelkõige lastele turnimiseks. Alles siis alustab rahastaja ehk ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) projekti ja kulude vastuvõtmist.

"Projekti lõpetamise hetkeks, kui kohale tuleb rahastaja vastuvõtukomisjon, peame tehtu neile ette näitama sellisena, nagu see on projektis näidatud. See tähendab, et kõik laternad, pingid jne peavad olema paigas ja parimas seisukorras," ütles Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti projektiosakonna juhataja Anne Veevo.

Narvakate tsiviliseerituse proovikivi

Ehitaja annab objektile kaheaastase garantii, ent potentsiaalset vandalismiohtu garantii ei hõlma. Linn valmistub juba kuulutama turvafirmadele välja konkurssi, paigaldatud on videovalve kaamerad, mis edastavad pilti kogu territooriumist nii päeval kui ööl. Kõigele lisaks patrullivad kaldal piirivalvurid.

"Need on linna riskid," tunnistab Anne Veevo. "Ent promenaadi avamise edasilükkamine järgmise suveni pole mõttekas, sest objekt on valmis ja meil on kohustus hoida seda algsel kujul mitte ainult vastuvõtmiseni, vaid ka vähemalt viie järgneva aasta jooksul. See tähendab, et kui viie aasta sees saab objekt kahjustusi, tuleb see taastada, muidu võib EAS raha tagasi küsida."

Promenaadi maksumus on 4,6 miljonit eurot. Neist 85% katab Euroopa regionaalarengu fond linnaalade arendamise programmist EASi vahendusel, ülejäänud 15% eraldas Narva linn oma eelarvest. Projekteerijate andmeil on põhikonstruktsioonide, peamiselt raudbetooni kasutusajaks sada aastat.

Promenaad on alkoholivaba

Narva linn keelab EASi soovitusel promenaadil alkoholi tarvitamise, kui see ei toimu vastavates asutustes.

"EASi esindajad käisid meie promenaadi vaatamas just siis, kui ehitajad inimesi eriti eemale ei tõrjunud ja seal võis jalutada," meenutab Anne Veevo. "Nad jälgisid narvalaste käitumist: paljud käisid seal kanget alkoholi tarbimas. Promenaad ei ole ainult kohalikele, vaid ka turistidele mõeldud paik, ja viimastele jääb vilets mulje, kui nad näevad meie linna elanikke pinkidel viinapudelitega istumas."

Paduvihmade probleem

Neil päevil näeb promenaad valmis olevat, kuigi esialgu inimtühi. See on piiretega varustatud ja seda valvatakse mõlemast küljest. Ehitajatele on viidatud mõningatele puudujääkidele, kuid need on Anne Veevo hinnangul peamiselt "kosmeetilist laadi".

Samal ajal ei ole veel lahendatud sademeveekanalisatsiooni probleem. Tugevate sadude korral võib vihmavesi promenaadi osaliselt üle ujutada ja minema uhta. Probleemiga tegeleb ka piirisilla omanik AS Riigi Kinnisvara, sest vesi valgub promenaadile ka sillalt.

"Riigi Kinnisvara lubas lahendada selle probleemi piiripunkti rekonstrueerimise käigus. Nüüd tuli neilt kiri, et nad lahendavad selle probleemi septembris," ütles Veevo.

Vihmavee taltsutamisega tegeleb ka linna vee-ettevõte Narva Vesi − Põhjarannik kirjutas sellest juunis ja juulis. Samas on otsustatud  promenaad avada lahendamata probleemidest hoolimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles