"Purfest" sai tänavu väga punk FOTOGALERII

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui olukord on hull, siis sirututaksegi pungi järele, ja mis saab veel pungim olla kui legendaarne J.M.K.E. ning maailma(kuri)kuulus Winny Puhh Liimala rannas.
Kui olukord on hull, siis sirututaksegi pungi järele, ja mis saab veel pungim olla kui legendaarne J.M.K.E. ning maailma(kuri)kuulus Winny Puhh Liimala rannas. Foto: Matti Kämärä

[nggallery id=55]

Tänavune Purtse jõe öko-olukorrale tähelepanu juhtiv "Purfest", mis oli järjekorras juba viies, suutis täita ka niši, mis jäi maha maakonnas endale kohta otsinud ja siis looja karja läinud punkfestivalidest nagu "Püssi punk". Kui olukord on hull, siis sirututaksegi pungi järele, ja mis saab veel pungim olla kui legendaarne J.M.K.E. ning maailma(kuri)kuulus Winny Puhh Liimala rannas - vahest vaid Boney M Jõhvis, aga see oli ammu...

"Purfesti" üks peamisi vedajaid Gerli Romanovitš tunnistas, et viies kord festivali on ikka juba nagu juubel.

"Kala pole, aga ikka mõnus"

Metsatöllu trummar Marko Atso aitas muusikalise poole pealt käesolevat festivali korraldada ja ta teeb seda juba algusest. "Kultuurikava panime kokku põhimõttel, et programm oleks selline, mida tahaks ka ise kuulata. "Püssi punki" näiteks enam ei toimu ning oleme võtnud kaks aastat järjest ka nende asja ajada, sest mullu esinesid meil punkbändidest Kurjam ja Vennaskond. Nagu mullu oli Vennaskond nostalgikutele, kuuleb tänavu legendaarset J.M.K.E-d, mis eriti kõnetab 30ndates ja 40ndates inimesi," ütles Gerli.

Tuberkuloitedi laulja Indrek "Summer" Raadik tunnistas, et pole kunagi käinud Lüganuse kandis esinemas, küll aga on käinud tuttavatel - vt Priidik Oolup - Lüganusel külas. "Ühel aastal tegime seal talus õunamahla ja siis sai kalal käidud - kala ei saanud, aga päris laheda koha leidsin eest. Juba esmakordselt Ida-Virumaal viibides kuulsin, et ökoloogia on siin teema, mille nimel tasub võidelda. Et kunagi oli jões forelli, aga nõukogude ajal ehitati Purtse jõe äärde lautasid ja tööstust, mis lasi oma sita otse vette, ning öko sai kõvasti kahjustada. Ilus jõesäng tegelikult - võiks ju korras olla. "Purfestil" oleme tahtnud esineda juba varem - mullu -, aga siis oli juba Vennaskonnaga kokku lepitud," rääkis Summer.

Tuberkuloited väga tihti Ida-Virumaale ei satu, küll on mängitud näiteks Kohtla-Järvel ja Jõhvis ning samuti mängiti aastaid tagasi ühel heategevusüritusel Narvas jalgpalli sealse linnavalitsuse vastu. "Rahvast oli päris palju ja õhkkond oli sõbralik - ehkki suurem osa kuulajaskonnast oli venekeelne. Tänaseks on suhted eestlaste ja venelaste vahel Eestis tunduvalt paranenud - kümne aasta tagused piirid on kadunud, loodan. Teatakse, et vene rahvusest inimesed on olemas ja nemad omakorda tahavad siin elada - siinpool piiri Venemaaga. Üritusi võiks rohkem korraldada, aga teades siinset elu, mis on ülejäänud Eestist kuidagi kõrvale jäänud, ei jõuagi paljud üritused maakonda," ütles Summer, kes pani oma "Purfesti" kava kokku nii, et see oleks energiline, kiire ja mõnus.

Karmalik tegevus

"Purfesti" muusikaline juht Marko Atso, kes on enim tuntud Metsatöllu trummarina, ütles, et tänavune kava sai sellise festivali kohta suisa viimasel hetkel paika. "Alguses oli plaanis ka paar Soome bändi ja üks Valgevene oma, hiljem selgus, et ühele ei sobinud üks asi ja teisele teine. Publikul vedas, et Winny Puhhil oli see päev vaba - ikka Eesti bändidest praegu üks kuumemaid nimesid. "Purfestil" osalen algusest peale: olen soovitanud ja hoolitsenud line-up´i, bändide valiku eest festivalil. Vaatan alati suuremat plaani ja laiemalt - Purtse jõgi on nii p...ses, et see tuleks korda teha. Aga tuleb tähelepanu tõmmata kogu piirkonnale - sellele aitab kaasa nii keskkonnateemaline seminar kui festival. "Purfestita" ei teaks paljud sedagi, kus Purtse jõgi asub. Mina näiteks ei teadnud varem. Tutvusin ideega ja kui on tegu keskkonna parandamisega, olen alati käsi. Aitan ise festivali teha vabatahtlikult - see pole töö, vaid on missioon. Tean, et saan selle tasu kuidagi teisel moel tagasi," ütles Atso.

Kui tänavune kava sai viimasel hetkel paika, siis järgmise "Purfesti" kava on Atso sõnul juba praegu koos. "Ei tahaks ära sõnuda, aga Soomest tuleb väga vinge bänd ja loodetavasti panevad kohalikud sponsorid õla alla. Sellist üritust sponsorrahata nulli ei saa. Kui keegi potentsiaalne sponsor, kes tahab endale head karmat, loeb, võtku korraldajatega ühendust," ütles mees.

Winny Puhhi vokaalile Indrek Vaheojale ei mahtunud meelde, et Põhjarannik hiljuti väitis, et Winny Puhh pole kunagi Ida-Virumaal käinud. "Vastupidi - on käinud Kohtla-Järvel esinemas aastal 1997. Tegu oli tivoli tuuriga ja ainsa kontserdiga bändi ajaloos, kus mind ei olnud lauljana laval. Kõiki teisi on asendatud, mind mitte kunagi - välja arvatud see üks kord," deklareeris Vaheoja pidulikult. Laval meenutas mees, et see oli huvitav kontsert, kus lava ees oli kaks dementset vanainimest pluss korraldaja, kes jälgis, et tulevane maailmanimi ei ropendaks kaevurilinna laval. Eks ta ole.

Lüganuse vallavanem Allar Aron ütles, et "Purfesti" põhiesinejad olid talle kõik varem tuntud - kui 2012. aasta superstaar Rasmus Rändvee ja tema bänd välja arvata. "Peaesinejat Winny Puhhi tean eelmise aasta Rock Summerilt. Mina läksin esmalt vaatama kohalikke noori, kes astusid üles tõsise rokkbändina. Olin neid varem valla üritustel näinud, kuid sellises rollis esimest korda. Tegemist on heade esinejatega, kes suudavad inimesi haarata esimesest hetkest oma huumori ja täiesti pingevaba olekuga. Vana sadam on omapärane koht "Purfesti" läbiviimiseks. Vallamajas oleme muidugi ohutuse pärast murelikud ja omanikuga juba suhelnud maa korrastamise vajadusest, kuid kontserdipaigana oli koht täiesti eriilmeline," ütles vallavanem, kes käis pühapäeval ka lastega Püssis töötubades, kus "Purfest" pakkus huvitavaid tegevusi hoopis nooremale rahvale, kes näiteks Villu Tamme sõnumitest ei tarvitse aru saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles