Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse üks korpus jääb korruse jagu madalamaks

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliseks peab E-korpus saama tuleval aastal.
Selliseks peab E-korpus saama tuleval aastal. Foto: Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus

Ida-Virumaa kutsehariduskeskus sai järjekordseks rekonstrueerimiseks Euroopa vahenditest 1,8 miljonit eurot (maksudeta) ning E-korpuse renoveerimise käigus jääb hoone ilma kolmandast korrusest. Projekt on valmis, käimas on riigihankekonkurss ehitustööde läbiviimiseks.

Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse direktori Hannes Metsa sõnul oli E-korpuses osa õppeauditooriume sellised, et teistega võrreldes nägid need välja "väga tagasihoidlikud", remondist aga oli juttu juba mitu aastat ning selle ajaga toimusid kutsehariduskeskuses märkimisväärsed muutused: valmis uus praktikamaja (selle ehituse ja sisustuse üldmaksumus oli ligikaudu 9 miljonit eurot), renoveeriti ühiselamu, kuhu investeeriti 1,8 miljonit eurot, ning tehti korda paljud auditooriumid.

"Endiseks jäi ainult Е-korpus ning praeguseks on kujunenud selline olukord, et nii suurt maja − 3800 ruutmeetrit − pole meil enam vaja," selgitas Mets. "Kui järgida õppekeskustele esitatavaid euroopalikke nõudeid, piisab õppeprotsessi normaalseks korraldamiseks 10 ruutmeetrist õpilase kohta. Võttes arvesse, et praegu on meil 1160 õpilast, jätkuks meile 12 000 ruutmeetrist, isegi kui arvestada, et veel umbes tuhat inimest läbib meie juures täiendusõppekursusi. Pärast rekonstrueerimist, mille käigus hoone muutub kahekorruseliseks, jääb alles 12 814 ruutmeetrit pinda − seda on isegi varuga, juhuks kui õpilaste arv saja-paarisaja võrra suurenema peaks. Kahjuks alust seda loota ei ole − õpilaste hulk vastupidi väheneb ning sündimus 2000 last aastas kogu regiooni kohta on liiga madal, et loota õpilaste arvu kasvu. Heites pilgu lähitulevikku, arvan, et meil tuleb kolleegidega teistest kutseõppeasutustest hakata arutama õppekeskuste ühendamise küsimust, kuna õpilasi on iga aastaga üha vähem."

Tuli ajutiselt koomale tõmmata

Eeloleval õppeaastal tuleb kutsehariduskeskuse asukatel pisut koomale tõmmata − praktikaklassid ja teised auditooriumid viidi suvel Е-korpusest üle А- ja С-korpusesse.

"Situatsiooni süvendab see, et kahte kolmandikku A-korpusest rendib praegu Ahtme kool, kus käib samuti remont," märkis Hannes Mets. "Lepingu järgi peavad nad lahkuma järgmise aasta 20. augustil. Seepärast peame aastakese kannatama, see-eest on kõigil pärast hea olla: siis on siin piisavalt ruumi ning saavutame ka märkimisväärse kommunaalkulude kokkuhoiu. Ning õpilased ei pea enam kevadel palavuse ja talvel külma tõttu kannatama nagu vanas hoones."

Vanast majast, mida pole kordagi renoveeritud, jäävad alles vaid välisseinad, kõik muu ehitatakse ümber. Töid pole veel alustatud − ümbrikud potentsiaalsete ehitajate pakkumistega avatakse 1. oktoobril ning kui konkurss osutub edukaks, tulevad ehitajad objektile juba sügisel, järgmise aasta lõpuks aga peavad rekonstrueerimistööd valmis olema.

Õppima asus 570 noort, avalduste vastuvõtt jätkub

Ida-Virumaa kutsehariduskeskus sai 700 esmakursuslase koolitustellimuse, kuid Hannes Mets tunnistas, et see plaan oli liiga optimistlik.

"Sellegipoolest teeb rõõmu, et õpilasi on isegi natuke rohkem kui möödunud aastal," märkis ta. "Kuid need pole veel lõplikud arvud − minu aastatepikkune praktika on näidanud, et 17. septembrini võivad need muutuda. Noored tulevad siia, mõistes, et neil on parem omandada eriala kui jätkata õpinguid gümnaasiumis. Ja me võtame nad vabadele kohtadele vastu, seda enam, et seadus lubab vajaduse korral õppeprotsessi algust edasi lükata."

Populaarsemad olid sel aastal järgmised erialad: kokk, kondiiter, tarkvara ja andmebaaside haldus, väikeettevõtlus, mäetööd. Keskhariduse baasil õppima asujate seas (üheksa eriala) olid populaarsed keevitaja, mäetööde, veokorraldaja ja väikeettevõtluse eriala. Põhihariduse baasil õppima asujad (18 eriala) valisid sagedamini koka, keevitaja ning tarkvara ja andmebaaside halduse eriala.

Esimest korda hakatakse kutsehariduskeskuses ette valmistama korteriühistute juhte ning huvi selle vastu on. Koostöös ASiga VKG Oil asub õppima juba kolmas töökohapõhine õpperühm keemiaprotsesside operaatori erialal. Samuti saab 34 uut õppurit Viru vangla, detsembrist aga lisandub uus õpperühm toateenindaja erialal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles