Jõhvi riigigümnaasium sai nurgakivi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigigümnaasiumi direktor Tarmo Valgepea lubas, et kutsub eile nurgakivi panekul osalenud linna eesti ja vene gümnaasiumi 1. klasside lapsed külla iga aasta 1. septembril. "Siis nad näevad, kuidas mitte millestki tuleb midagi."
Riigigümnaasiumi direktor Tarmo Valgepea lubas, et kutsub eile nurgakivi panekul osalenud linna eesti ja vene gümnaasiumi 1. klasside lapsed külla iga aasta 1. septembril. "Siis nad näevad, kuidas mitte millestki tuleb midagi." Foto: Peeter Lilleväli

Juulis alanud Jõhvi riigigümnaasiumi ehituse ettevalmistustööd jõudsid reedel nurgakivi panekuni. Samal ajal otsitakse juba personali, kes peab uuele majale sisu looma.

Uus gümnaasiumihoone ehitatakse praeguse Jõhvi gümnaasiumi hoone kõrvale aadressil Hariduse 5b. Valdavas osas kahekorruselise koolihoone suuruseks on kavandatud ligi 4000 ruutmeetrit ning selle on projekteerinud arhitektuuri- ja inseneribüroo OÜ Esplan. Juunis sõlmis Riigi Kinnisvara uue õppehoone ehitamiseks ligemale 4,7 miljoni euro suuruse lepingu konsortsiumiga AS Maru Ehitus ja AS Ehitustrust.

"See, et neli suurepärast riigigümnaasiumi on juba valmis, on kinnitus, et saame ka siin hakkama. Varasem koostöö Maru Ehitusega lubab arvata, et maja valmib õigel ajal ja õige kvaliteediga. Jõhvi gümnaasium peaks nii väljanägemiselt kui sisult tulema küllalt unikaalne," ütles Riigi Kinnisvara ASi juhatuse esimees Jaak Saarniit.

ASi Maru Ehitus juhatuse esimees Tõnu Kull märkis, et kuigi ettevõtte kontor on veel Tallinnas, on Ida-Virumaa olnud viimastel aastatel nagu koduturg. "Siiani on meie suuremad objektid olnud energeetika ja tootmise vallas. Koolimaja pole kindlasti tavaline ehitus. Me tunneme sellega kaasnevat vastutust ja ühiskonna ootust."

Uutmoodi haridus

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ütles, et Jõhvi riigigümnaasium, mis saab Ida-Virumaal esimesena nurgakivi, on heaks signaaliks kogu piirkonnale.

"Teatavasti on riik sõlminud kokkuleppe riigigümnaasiumi asutamiseks ka Kohtla-Järvel ning valmis selle üle läbi rääkima Narva linnaga. Riigigümnaasium on kujunemas omamoodi kaubamärgiks, mille sisuks on uutmoodi − valikuterohkem, akadeemilisem ja kvaliteetsem gümnaasiumiharidus. Viljandi, Haapsalu ja Jõgeva riigigümnaasium on saanud äärmiselt positiivse tagasiside," rääkis minister.

Jõhvi vallavanem Aivar Surva meenutas, et kokkulepe riigiga sõlmiti küll mullu kevadel, ent töö selle nimel algas hulga varem, kui Ida-Viru omavalitsusjuhid jõudsid tõdemuseni, et piirkonna arengumootoriks võiks olla atraktiivne ja heal tasemel haridust pakkuv gümnaasium, mis hoiaks noori kodumaakonnas. "Nurgakivi panek ei tähenda ainult ühele hoonele aluse panemist, vaid see on nurgakivi piirkonna haridus- ja kultuurielule tervikuna."

Paralleelselt ehitusega on alanud personali otsingud. Riigigümnaasiumi direktori Tarmo Valgepea sõnul on konkursile oodatud inimesed, kes tunnevad, et nad ei saa kõrvale jääda võimalusest uuele majale uus sisu luua ning see ellu viia.

 Motivatsioonikiri otsustab

Õppejuht ja sekretär peaksid alustama osalise koormusega juba sellest sügisest. Huvijuht/projektijuht/noorsootööjuht ja õpetajad asuvad ametisse tuleva aasta augustist. Võõrkeeltest otsitakse peale tavapäraste inglise, vene ja saksa keele ka prantsuse, jaapani ja hiina keele õpetajaid.

"Oluline on, et iga kandideerija mõtleks hästi läbi, miks ta tuleb ja kuidas oma tööd teeb. Motivatsioonikiri on valiku alus. Tahan kokku panna meeskonna, kes mõtleb uuendusliku kooli paradigmas," ütles Valgepea.

Direktor lisas, et kooli õppekava ei kirjuta tuleva aasta veebruariks kokku mitte tema üksi, vaid see peab sündima meeskonnatööna, kuhu on kaasatud nii õpetajad kui õpilased. "See on kooli kõige sisulisem ja tähtsam dokument, kooli visiitkaart ja sisu," põhjendas ta.

Mis puudutab uue kooli nime, siis Jõhvi volikogu eelistas Jõhvi gümnaasiumi, sõelal olid veel Viru gümnaasium ja Virumaa gümnaasium. Minister Ossinovski ütles, et nimi võiks olla kohaliku kogukonna otsus ja kindlasti ei saa sellest mingit tüliõuna.

Riigigümnaasium avab uksed 1. septembril 2015 ja ühe katuse all hakkavad õppima nii eesti kui vene gümnasistid. Jõhvi riigigümnaasiumi õpilaste arvuks on planeeritud 540.  Praegused Jõhvi gümnaasium ja Jõhvi vene gümnaasium reorganiseeritakse põhikoolideks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles