Teadlaste ööst on saanud massiüritus

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemia- ja füüsikateemalises teadusteatris oli lõbu laialt nii läbiviijatel kui osalejatel.
Keemia- ja füüsikateemalises teadusteatris oli lõbu laialt nii läbiviijatel kui osalejatel. Foto: Matti Kämärä

Üleeuroopalist teadlaste ööd tähistati meie maakonnas kõige mitmekesisema programmiga TTÜ Virumaa kolledžis, kust käis eelmise reede õhtul läbi üle tuhande väikese ja suure teadushuvilise.

Esimesele viiesajale saabujale jagatud kohukesed lõppesid veerand tunniga. Edasi usaldati sisenejate loendamine valvurile. Õhtu jooksul loeti kokku 1234 külastajat, mis on järjekordne rekord.

"Ühelt poolt on huvi tõus rõõmustav. Teiselt poolt oli palju pettunuid, kes ei mahtunud töötubadesse," tõdes kolledži arendusdirektor Mare Roosileht, kes meenutas, et 2011. aastal, kui teadlaste ööd korraldati esimest korda, käis majast läbi veidi üle saja külastaja.

Eelmisel aastal kasvas osalejate arv juba 700ni ning tänavu ületati tuhande piir. "Külastajate arvu tõus sunnib teadlaste öö korraldust muutma. Teadusteatri etendused tuleb kindlasti kolida suurde auditooriumisse. Peame ka mõtlema, kuidas töötubadesse pääseks rohkem soovijaid, näiteks pakkuma ühte töötuba korraga mitmes ruumis. "

Seekord pärinesid kahe töötoa ideed AHHAA teaduskeskuselt, aga läbiviijad olid eranditult kolledži tudengid ja õppejõud. Roosileht ise andis praktilise panuse spordijoogi valmistamise töötuppa. "Keetsin pool ööd 30 liitrit piparmündi ja melissi teed. Kodu meenutas tõelist nõiakööki," muigas arendusdirektor.

Jahutatud taimetee valati töötoas plastpudelitesse, kus sellele lisati umbes 30 grammi suhkrut, näpuotsatäis soola, maltodekstriini (selle asemel võib kasutada ka mett) ja sidrunhapet. Kõige lõbusam osa oli šeikimine, pärast mida võis lasta oma valmistatud joogil hea maitsta.

"Inimene kaotab sporti ja füüsilist tööd tehes vett, kehast väljuvad naatrium ja kaalium, mille tagajärjel tunneb inimene väsimust. Spordijook taastab vedeliku taseme kehas ja annab energiat − erinevalt energiajoogist, mis aitab kasutada energiavarusid laenuks," selgitasid tudengid Karle Nutonen ja Aleksei Matvejev.

Hästi lõhnav töötuba

Kõige rohkem jooksis rahvas tormi taskulambi valmistamise ja köögi töötuppa. Kui esimeses jagati välja kartongpaber, patareid, juhtmed, klemmid, plastpudel, hõbepaber ja lambipirnid, siis teises kasutati hulga paremini lõhnavat kraami, alates kondenspiimast ja lõpetades kookoshelvestega. Tulemuseks olid hoolega veeretatud kaerahelbepallid.

Iga laudkonna peakokk sai kätte kilekindad. "Kindad on igaks juhuks, muidu ema ütleb, et tuli ülikooli käsi määrima," naeris töötoa läbiviija, eesti keele lektor Kaire Viil.

Kui töötubades jäi suur osa huvilisi ukse taha, siis kõik soovijad said osaleda poemängus "Tervislik toidukorv", kus tuli valida kõige tervisesõbralikumad tooted. Neid läbi piiksutades sai ostutšekilt kohe teada, mis andis plussi, mis miinuse.

"Tundub, et väiksemad lapsed panid algul korvi neid tooteid, mida nad ise armastavad või mida kodus süüakse. Nii sattus korvi "tervislikena" nii energiajooke kui krõpsupakke. Lapsed, kes tulid mitmendale ringile, hakkasid juba asjast aru saama ning kogusid lõpuks maksimumpunktid," selgitas Roosileht, kuidas käib õppimine mängu kaudu.

Siirup muutis värvi

Keemialaboris tehti traditsioonilisi katseid nitraatide määramiseks − poest varutud eksootilisest ja vähem eksootilisest kraamist värvusid reaktiivi tilgutades siniseks ainult hiina kapsas ja väikeses potis müüdav lehtsalat. Poest varutud arbuus, avokaado, mango, lillkapsas, paprika ja kartul osutusid täiesti puhtaks.

Uue asjana määrati tärklise ja joodilahuse abil C-vitamiini sisaldust poest ostetud ja värskelt pressitud apelsinimahlas. Viimases oli etteaimatavalt immuunsüsteemi tugevdavat ainet rohkem.

Samuti sai oma silmaga näha, millistes siirupites on kasutatud looduslikke, millistes sünteetilisi värvaineid. Kahe eestimaise siirupi võrdlus andis radikaalselt erineva tulemuse: kui vaarika-mustsõstrasiirup omandas sooda lisamisel hallikarva värvuse, siis pirnisiirup säilitas katseklaasis erksa rohelise tooni.

"Värvi muutus näitab värvaine looduslikku päritolu," selgitas õppejõud Larissa Grigorjeva.

Teadlaste öös lõi kaasa ka põlevkivi kompetentsikeskus. Loengus "Pruuni kulla energia" võrreldi, kummas on rohkem energiat, kas põlevkivis või šokolaadis. Selgus, et täiesti üheselt võrreldavad need ei ole, kuna ühte ei saa süüa ja teist ei saa põletada elektrienergia saamiseks. Kui aga teisendada energia mõõtühikuid, siis 200grammine tahvel šokolaadi sisaldab ligikaudu sama palju energiat kui ligemale 1,4 kilo kaaluv põlevkivitükk.

Teadlaste öö raames toimus üle kolmesaja põneva teadussündmuse üle Eesti. Ida-Virumaal pakkusid sel päeval eriprogrammi veel Kukruse polaarmõis, Kohtla kaevandusmuuseum ja Narva Astri planetaarium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles