Teine Petroter läks käima kui kellavärk

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petroter II õlitehase avatseremoonial töötava reaktori ja teiste mürisevate seadmete läheduses kõnelnud peaminister Taavi Rõivas tunnustas Viru Keemia Grupi oskust võtta igast põlevkivitükist välja nii palju kui võimalik.
Petroter II õlitehase avatseremoonial töötava reaktori ja teiste mürisevate seadmete läheduses kõnelnud peaminister Taavi Rõivas tunnustas Viru Keemia Grupi oskust võtta igast põlevkivitükist välja nii palju kui võimalik. Foto: Matti Kämärä

Viru Keemia Grupp avas eile oma teise uue põlvkonna õlivabriku Petroter II, mille rajamine läks maksma 70 miljonit eurot ning mis annab otseselt ja kaudselt tööd ligemale poolele tuhandele inimesele. 

Tehase avamistseremoonial osalenud peaminister Taavi Rõivas rääkis mürisevate seadmete läheduses, et  tegu on erakordse sündmusega mitmes mõttes.

Peaminister tundis uhkust

"70 miljoni euro suurune erainvesteering on Eestis ebatavaline ja selle üle tuleb uhke olla. See loob Ida-Virumaal uusi töökohti ja toob ka riigile aastas maksutulu samas suurusjärgus nagu on näiteks kogu Rakvere linna eelarve. See on suur asi," sõnas peaminister, tunnustades VKG oskust pigistada igast põlevkivitükist välja nii palju kui võimalik.

Peaministri hinnangul on põlevkivist õli tootmise mahu kasvatamine tähtis samm ka Eesti energiasõltumatuse ja suurema energiajulgeoleku poole.

VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa märkis, et praeguseks on ettevõtte viimase kümne aasta investeeringute maht ületanud 700 miljoni piiri ja selle aja jooksul on loodud üle tuhande otsese uue töökoha. "Meil on olnud nii suurte investeeringute tegemiseks tugev omanike usaldus. Samas on õnne olnud ja eelkõige on meil vedanud inimestega, kes on suutnud uusi tootmisüksusi arendada, rajada ja need ka käima panna," ütles Rohumaa.

Ta tõi näiteks, et kui  esimese, 2009. aasta lõpus valminud Petroteri puhul kulus käivitamisest kuni täisvõimsuse saavutamiseni terve aasta, siis teine tehas töötas juba üks kuu pärast käivitamist 110-115 protsenti võrreldes projekteeritud võimsusega.

VKG tehnikadirektor Meelis Eldermann rääkis pärast täisvõimsuse saavutamist Põhjarannikule, et uue tehase tehnoloogia sarnaneb esimesega, ent seda on olulisel määral täiustatud. "Oleme esimese tehase "lastehaigused" välja ravinud ja see võimaldab nüüd uue tehase puhul märksa rahulikumalt magada. Muutsime oluliselt mitmeid sõlmi ja see on teinud kogu tehnoloogilise protsessi töökindlamaks," sõnas ta, märkides, et tehase projekti tehti parendavaid muudatusi veel ehituse käiguski.

Uued ettevõtmised sihikul

Viru Keemia Grupi üks neljast omanikust Ants Laos rääkis eile, et suured investeeringud on tehtud väga põhjaliku ja kaalutletud analüüsi pealt. "Rohkem on meil olnud kainet mõistust kui õnne. Oleme uurinud  maailma kogemust ja püüdnud õppida   teiste vigadest nii siin Eestis kui ka kaugel Austraalias või Brasiilias.  See on edu toonud," ütles ta.

Ta möönis, et edasisi plaane mõjutavad tugevasti nii nafta hind kui ka keskkonnatasud.  "Kui ettevõtluskeskkond halveneb, ei ole mõtet uusi riske võtta. Me ei riski ainult ettevõtte vahenditega, vaid ka rohkem kui 2000  inimesega, kes on siia tööle tulnud," tõdes ta.

Laos arvas siiski, et nafta hind ei jää pikaks ajaks praegusele madalale tasemele. "Kui  niimoodi jääb, siis lükkame mõned investeeringud edasi," sõnas ta.

Kahe üksteise külge ehitatud ja ühise juhtimiskeskusega Petroteri tehase lähedusse on praegu kerkimas ka nende kolmas "vend", kust peaks hakkama õli tulema 2016. aastal.

Järgmisena on VKG omanikel kahe  suurema ettevõtmisena kaalukaussidel tsemenditehas ja rafineerimistehas.  "Praegu oleme juba jõudmas sellise õlitootmise mahuni, kus on täiesti paslik teha ka moodulrafineerimistehas. Kuid see otsus oleneb väga palju meie ettevõtluskliimast ja sellest, mis maailmamajanduses hakkab toimuma," ütles Laos, lisades, et põlevkivitööstuses tuleb  investeeringuid teha vähemalt 10-15aastase perspektiiviga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles