Victoria bastion on tarvis viivitamatult konserveerida

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööd Victoria bastioni seintel on juba peatatud. Päevakorras on selle ajalooliselt hindamatu objekti viivitamatu konserveerimine talveks.
Tööd Victoria bastioni seintel on juba peatatud. Päevakorras on selle ajalooliselt hindamatu objekti viivitamatu konserveerimine talveks. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Narva Victoria bastioni ähvardavad lokaalsed varingud ning bastion tuleb kuni järgmise restaureerimis- ja ehitushooajani kiiresti konserveerida.

Põhjarannik on juba kirjutanud, et ehitajad ja restaureerijad ei jõudnud sel hooajal lõpetada Narva Victoria bastioni rekonstrueerimistöid ning seetõttu võib uue turismiobjekti avamist oodata parimal juhul 2015. aasta teisel poolajal.

Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti projektiosakonna juhataja Anne Veevo teatas, et sel nädalal toimus toetusprogrammi esindaja visiit ning linn koostab praegu projekti pikendamise, st finantseerimise jätkamise taotlust. Veevo andmetel on positiivse otsuse saamise tõenäosus väga suur.

On varisemisoht

Sama oluline probleem kui raha on lõpuni ehitamata ja restaureerimata bastioni konserveerimine talveks. Anne Veevo ütles, et selleks on vaja eraldi projekti, mis oleks kooskõlastatud muinsuskaitsega. Samuti on eelnevalt vaja ekspertide abil kindlaks määrata konserveerimismahud. Linna arenduse ja ökonoomika amet on juba välja kuulutanud hanke selle ekspertiisi läbiviimiseks.

Eksperdid peavad hindama juba tehtud tööde mahtu ja kvaliteeti ning osutama, millised objektid on tarvis konserveerida ja milliste meetoditega seda teha tuleb. Selle alusel tellitakse konserveerimisprojekt ja selle elluviimine.

"Tähtajad on muidugi väga lühikesed, kuna ähvardab hävimine: püssirohukeldri sissepääsud ja Victoria bastioni kasematid on lahti kaevatud ja tugevdamata, lisaks mullahunnikud, puud. (...) Praegu on tekkinud selline olukord, et kui algavad paduvihmad, siis on tõenäolised sissepääsude varingud, see aga tähendab kahju ajaloomälestisele," selgitas Veevo. "Ütleme, et kui sissepääs kasematti on lihtsalt toestatud kahe ristatud palgiga, ei päästa see varingu korral."

Tema andmetel on mõningates tugevdamata kohtades varinguid juba olnud.

Eraldi tähelepanu vajavad bastioni kivist seinad, mis on praegu kohati kaitsmata vee sissetungimise eest.

Samuti tuleb maha jäetud ehitusplatsi kaitsta vandaalide eest.

Otsest kahju esialgu ei ole

Anne Veevo teatas, et linn seadis töid tegevale ehitusfirmale OÜ E&G tähtajaks, mil korrastatud ehitusplats üle tuleb anda, 20. oktoobri. Ehituslepingu tähtaeg sai läbi augusti lõpus.

Narva linn pole pikalt veninud projekti tõttu materiaalset kahju esialgu kandnud. Projekti toetatakse Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi (ENPI) Eesti, Läti ja Vene piiriülese koostöö programmist 2007-2013. Victoria bastioni rekonstrueerimise ja turismiobjektiks muutmise projekti eelarve on 2,9 miljonit eurot.

Veevo sõnul ei makstud ehitajatele avansina. Nii pole veel ära makstud augusti- ja septembrikuu tööde eest.

"Esialgu loodame, et meil ei tule küsida linnaeelarvest lisaraha kahjude katteks. Muidugi oleme me aega kaotanud: põhimõtteliselt oleks linn võinud juba novembrist saada tulu turistidelt − Victoria bastionis asuvate ekspositsioonide külastajatelt," arvab ta.

Victoria bastioni ja sellega külgneva endise püssirohukeldri rekonstrueerimistöid alustati juba 2013. aastal, kuid möödunud talvel ja selle aasta kevadel need samuti katkestati. Üks selliste hooajaliste pauside põhjus on looduskaitsjate nõue tagada nahkhiirtele vanades kaitserajatistes talvitumise ajal rahu ja vaikus.

Esimeste öökülmade saabudes on nahkhiired kasematid juba asustanud ning seetõttu ei saa raskeid ja mürarikkaid töid seal aprilli-maikuuni enam nagunii teha.

Ehitaja kritiseerib projekti

OÜ E&G esindaja, eelarveosakonna juhataja Einar Sander teatas kaks nädalat tagasi Põhjarannikule, et on palju põhjusi, miks projekt on plaanitust rohkem aega nõudnud.

"Igasuguse restaureerimistöö tegemisel tuleb alati ette rohkem ootamatusi ja üllatusi kui uue ehitise rajamisel. Bastioni restaureerimise projekt on aegunud (aastast 2009) ega kirjelda olemasolevat olukorda objektil täpselt, kuna rajatis on pärast projekti valmimist progresseeruvalt lagunenud. Ehitustööde käigus on ilmnenud, et tegelikud avatud ehituskonstruktsioonide lahendused erinevad projektis ette nähtust. Restaureerimistööde konstruktsioonide avamise käigus ilmneb pidevalt uusi asjaolusid. Tegelik vajaminev ehitustööde maht on tunduvalt suurem kui projektis ette nähtud. Kõik see on korduvalt tinginud projekti muutmise vajadust. Sellised muutmisprotsessid võtavad aga aega, neid peab kooskõlastama mitmete osapooltega," rääkis Sander.

Ta rõhutas, et ehituseksperdi hinnangul ei ole projektis ette nähtud müüri taastamise lahendus tehniliselt sobiv. Sellisel viisil ei ole tagatud ei müüritööde kvaliteet ega ka taastatud müüri kestvus.

"Müüri restaureerimistööde tegemisel ei kasutata tänapäevaseid töövõtteid ja materjale, vaid algupäraseid (nt lubimört, käsitsi töödeldud kivi jms). Ohutuse ja kvaliteedi tagamise eesmärgil tuleb tööde tegemisel arvestada lubimördi karboniseerimise ajaga, mis määrab tööde tempo. OÜ E&G jaoks on oluline, et meie tehtud töö oleks kvaliteetne ja jääks ajas kestma. Seepärast ei saa me võtta endale riski, mis kaasneb tööde tehnoloogia rikkumisega."

Septembris ütles Sander, et OÜ E&G ei näe iseenesest tööde lõpetamiseks takistusi.

"Tänu juba praeguseks kestnud töödele, sealhulgas konstruktsioonide avamise käigus ilmnenud objekti reaalse restaureerimise mahu fikseerimisele, suudame restaureerimistööd lõpetada parimal professionaalsel viisil. Sellegipoolest ei ole see võimalik enne 2015. aasta suve lõppu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles