Jõhvi ujula lekkis ühe ööga veest tühjaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vene gümnaasiumi direktoril Irina Šulginal jäi eile üle vaid tõdeda, et suurem osa rohkem kui 300 kuupmeetrist veest oli ühe ööga koolibasseinist haihtunud.
Jõhvi vene gümnaasiumi direktoril Irina Šulginal jäi eile üle vaid tõdeda, et suurem osa rohkem kui 300 kuupmeetrist veest oli ühe ööga koolibasseinist haihtunud. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvis ujumishooaja alustamine lükkub taas määramata ajaks edasi, sest vene gümnaasiumi ujula jooksis ühe ööga tühjaks ja vesi võis kahjustada ka hoone vundamenti. 

Jõhvi ainsa 25 meetri pikkuse ujula avamine on sel sügisel korduvalt edasi lükkunud. Septembris jäi ujula suletuks, kuna suvised remonditööd ei saanud kooli alguseks valmis. Oktoobris oli ujula mõned päevad lahti, kuid siis avastati, et lastel hakkasid silmad kipitama, ja vee happesuse tase osutus kehtivast normist kõrgemaks. Basseinist lasti pool vett välja ja täideti uuesti.

300 kuupmeetrit haihtus ööga

Ujulat haldava Jõhvi spordikeskuse direktor Tiit Tammaru sõnas, et kolmapäeva õhtul oli kõik korda saamas. "Vee happesuse probleemid said lahendatud. Nõutavast temperatuurist oli mõni kraad veel puudu. Arvasime, et täna [neljapäeval] võib ujujad vette lasta," rääkis ta.

Ent üllatuseks avastati eile hommikul, et öö jooksul oli suurem osa 306 kuupmeetrist veest basseinist haihtunud. Tammaru sõnul lõhkes üks toru. "Vesi kadus kusagile hoone vundamendi alla," sõnas ta.

Täna tuleb olukorda hindama basseinitehnik, kes peab kindlaks tegema, kui palju kahjustas rike basseini pumpasid ja muud tehnikat. Siis peaks selguma, kui palju remonditööd vallalt lisaraha nõuavad ning kui kiiresti need ära teha õnnestub.  Ettenägematuid lisakulusid tuleb kanda juba ainuüksi seetõttu, et poolteist basseinitäit vett on raisku läinud.

Tammaru sõnul võib parimal juhul olukord laheneda katkise toru väljavahetamisega.

Võimalik varisemisoht

Abivallavanem Märt Marits pelgab aga, et nii suure veehulga lekkimine võis kahjustada ka hoone vundamenti, sest maa sisse minnes pidi see vesi ju endale teed rajama. Enne kui ujulat taas kasutama hakata, tuleks tema arvates teha põhjalik ekspertiis, sest hoone seisukorda teadmata püsib seal varinguoht. "Pragusid on seal juba praegugi näha," sõnas ta, lisades, et rääkis juba kolm aastat tagasi, et selle ujulaga tekivad suured probleemid.

Jõhvi vene gümnaasiumi ohtlikust olukorrast kirjutas Põhjarannik 2009. aasta juulis. Tookord tuvastas vallavalitsuse ekspertiis, et mitmed  2001. aasta remondi ajal tehtud ehitusvead on muutnud ujula varisemisohtlikuks.

Jõhvi tollane vallavara spetsialist Ants Sibolt rääkis, et põhiline viga, mis on tehtud, on see, et basseinialuses ruumis pole ventilatsiooni. "Seetõttu on seal tohutu liigniiskus ning see on põhiline kurja juur, mis kõik ära lammutas," sõnas ehitajaharidusega Sibolt tookord.

Tema sõnul on niiskuse käes hakanud lagunema ka betoonist konstruktsioonid ning torustiku kandekonstruktsioonid on läbi roostetanud. "Kui torustik seal järele annab ja see vesi liikuma pääseb, pühib see esimese korruse vundamendi minema," ennustas ta.

Ent juba sama aasta sügisel leidis vallavalitsus, et olukord on siiski kardetust parem, ja ujula avati taas  pärast väiksemaid remonditöid, mille käigus paigaldati ka kaks niiskusimurit ja vahetati basseinialuste torustike kinnitused.

Jõhvi spordikooli direktori Priit Käeni sõnul on ta ujumistrennis käivate laste vanematele seni rääkinud, et ujula saab kohe-kohe korda, aga nüüd ei julge ta neile enam midagi lubada. Spordikooli ujujad on pidanud käima bussiga trennis Kohtla-Järvel. Eilegi pärastlõunal siirdus Käen naaberlinna, et ujula kasutamise aega juurde osta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles