President külastas rahvusringhäälingu Narva stuudiot

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERRi raadiouudiste Narva korrespondent Jüri Nikolajev tunnistas, et tal ei õnnestunud panna president Ilvest kohalikel teemadel rääkima. Eesti kodakondsuse küsimusi arutati aga küll.
ERRi raadiouudiste Narva korrespondent Jüri Nikolajev tunnistas, et tal ei õnnestunud panna president Ilvest kohalikel teemadel rääkima. Eesti kodakondsuse küsimusi arutati aga küll. Foto: Ilja Smirnov

Eile, Ida-Virumaa visiidi teisel päeval, oli president Toomas Hendrik Ilvesel võimalus oma noorusaega meelde tuletada ja taas raadiostuudios mikrofoni taga istuda.

Juba külaskäiku kavandades otsustas presidendi kantselei Ida-Virumaa visiidi kavasse võtta ka Eesti rahvusringhäälingu (ERR) Narva stuudio külastamise, kuna Toomas Hendrik Ilves on minevikus ka ise raadioajakirjanikuna töötanud. Giidi rollis oli Vikerraadio ja Raadio 4 Narva korrespondent Jüri Nikolajev.

President Ilves autasustas Nikolajevit 2012. aastal Valgetähe ordeniga ning nende eilne kohtumine ei olnud sugugi esimene.

Kohtumised raadioeetris

Jüri Nikolajev ütles, et pani Toomas Hendrik Ilvese mikrofonide taha istuma ja püüdis panna teda rääkima mitmesugustel Narva teemadel, ent president ei ilmutanud selle vastu suurt huvi.

Nikolajev tuletas meelde, et 2006. aasta novembris käis vastvalitud president Ilves Narva humanitaargümnaasiumis ning edastas siinsetele noortele sõnumi, et ka nemad on meie, mitte Venemaa kaasmaalased. Eile küsis Nikolajev presidendilt, kas praegugi on aktuaalne narvalastega sel teemal rääkida.

"President kinnitas, et see teema on endiselt aktuaalne, ning tuletas meelde, kui palju on siin uusi noori kodanikke," rääkis Nikolajev.

Narva stuudio kommentaarid ja presidendi arutlused on Raadio 4 eetris ilmselt täna.

"Kõige suuremas vaimustuses oli minu 16aastane tütar," tunnistas Jüri Nikolajev, vastates Põhjaranniku küsimusele, kui huvitav tundus talle jutuajamine president Ilvesega. "Ta sai teada, et president tuleb siia, ja tuli minu töö juurde. Ma tutvustasin teda presidendile ning Toomas Hendrik Ilves tegi ettepaneku üheskoos pilti teha. Tütar oli täielikus vaimustuses! Minul aga oli lihtsalt meeldiv ja lahe," on Nikolajev rahul.

ERRi Narva stuudiost lahkudes kinkis Ilves ajakirjanikele oma kõnede raamatu venekeelse väljaande.

President tänas lapsi

Eile toimus Narva Hermanni linnuses pidulik tseremoonia, kus president andis noortele Eesti kodanikele kätte kodakondsustunnistused. Politsei- ja piirivalveamet täpsustas, et tseremooniast võttis osa üle poolesaja alla 15aastase lapse. Kõige nooremad neist olid pooleaastane Marjana Kohtla-Järvelt ning seitsme kuu vanused Sandra Rakverest ja Uljana Kohtla-Järvelt.

President tänas kõiki kohalviibinud lapsi selle eest, et tänu neile on Eesti kodanike pere suuremaks kasvanud.

"Kodakondsus pole sund, see on vaba tahte avaldus. Äratundmine, et nii on parem, nii on õige. See on arusaam, mida olen ühes tänavuses intervjuus kirjeldanud iga Eesti elaniku vaba volina jääda venelaseks või ukrainlaseks, ent teha seda ennast Eestile ja eestlastele vastandamata. Eesti kodanikuna," ütles Ilves.

Politsei- ja piirivalveameti andmetel sai selle aasta üheksa kuuga Eesti kodakondsuse 1113 inimest, neist 372 kuni 15aastast last. Ida-Virumaal elab 290 värsket Eesti kodanikku, kellest 133 on lapsed. Mullu üheksa kuuga sai Eesti kodakondsuse 1237 inimest, sealhulgas 403 alla 15aastast last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles