Illuka endisse pagulaskeskusse kavandatakse hooldekodu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaamaküla hoonete kompleks on sel aastal teist korda müügis.
Jaamaküla hoonete kompleks on sel aastal teist korda müügis. Foto: PEETER LILLEVÄLI/ARHIIV

Illuka vallas Jaamakülas asuvasse hoonete kompleksi, kus 13 aastat majutati varjupaigataotlejaid, võib tulla hooldekodu, kui uus omanik leiab selleks operaatori.

Illuka valla Jaamaküla kompleks jäi tühjaks selle aasta jaanuaris, kui AS Hoolekandeteenused kolis Eestis varjupaika taotlevad inimesed Lääne-Virumaale Vao külla, kus varem asus hooldekodu psüühiliste erivajadustega inimestele.

Varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse juht Jana Selesneva loetles tookord Jaamaküla asukoha plussidena kaunist loodust,  hoonete rahuldavat seisukorda ja hästi sujuvat koostööd Illuka vallavalitsusega. Probleemiks oli tema sõnul eelkõige keeruline logistika, kuna vajalikud teenused alates arstiabist ja lõpetades pangaga jäävad kaugele ning maakonnakeskusega on transpordiühendus vaid kolmel korral nädalas.

Pärast varjupaigataotlejate väljakolimist andis sotsiaalministeerium Jaamaküla hoonete kompleksi üle Riigi Kinnisvara ASile kui riigile mittevajaliku vara ja see kuulus võõrandamisele.

Heas korras

Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm märkis, et kõnealune kinnistu müüdi maikuus 66 000 euro eest osaühingule KK-Rideen. Ettevõte, mis peab Rakveres autovaruosade kauplust ja rehvitöökoda ning tegutseb samas valdkonnas ka Jõhvis ja Tartus, on kompleksi müüki pannud.

Jaamaküla reklaamitakse kinnisvarakuulutuses kui vanadekoduks sobivat kohta. 2,14 hektari suuruse kinnistu, kahe majutushoone ja ühe poolelioleva majutushoone eest küsitakse 596 000 eurot.

OÜ KK-Rideen juhatuse liige Kristo Kalvistu ütles, et ettevõte ise ei soovi hooldekodu rajada, seetõttu loodetakse leida rentnik või ostja, kes selle ette võtaks. "Igal juhul hooneid me käest ära ei lase," kinnitas ta.

Vald aitab

Kui Jaamaküla kompleks varjupaigataotlejatest tühjaks koliti, oli vallavõimude suurim hirm, et see jääb tondilossina seisma.

Illuka vallavanem Oleg Kuznetsov, kes kohtus uue omanikuga Jaamakülas paar nädalat tagasi, rõõmustas, et hoonetes on küte sees, territoorium hooldatud ja valve all.

Kuznetsov märkis, et kui Jaamakülla tuleks hooldekodu, oleks see vallavõimudele meelt mööda. "Aitame omalt poolt, et leida operaatorit, kes kompleksi kas rendile võtaks või ära ostaks. Hooned on korralikud, ümberringi vaikus ja rohelus, Peipsi järv lähedal, nii et see sobiks hooldekoduks väga hästi," arvas ta.

Illuka vallavolikogu esimees Paul Kesküla lisas, et kuna hooned on algselt ehitatud inimestele ja sotsiaalseks otstarbeks, sobiks hooldekodu sinna suurepäraselt. Seda enam, et asutus looks kohalikele töökohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles